Azé a szólásszabadság, akinek van rá pénze

A fogalmat mostantól újra kell definiálnunk. Már csak azért is, mert a jelenlegi formája kelendő árucikk.

Az elmúlt évek azzal teltek, hogy haragudtunk (én is!) a nagy közösségi oldalakra, hogy mégis mit képzelnek magukról, hogy mernek minket cenzúrázni. Igazunk volt és van is. Ezek a vállalatok kontrollálhatatlanul nagyra nőttek, fittyet hánynak a jogra, szuverénként lebegnek a nemzeti és szövetségi alkotmányok felett.

Mit lehet velük kezdeni?

Kiábrándító látni a fékevesztett boldogságot, hogy Elon Musk megvette a Twittert. Magyarországon szerencsére kevesen használják a felületet, vélhetően a nyelvi korlátok miatt, de elképzelhető, hogy ez most változni fog. Jó lesz: ott is elmondhatjuk majd, amit szeretnénk, trollkodhatunk, pukkaszthatjuk a libsiket, aztán majd megint megírja az Independent, hogy meghalt a platform, mert az tele lett „nácikkal”.

Aztán abba már senki nem gondol bele, hogy ezzel a tranzakcióval árcédula került a vélemény szabadságára. Az eddig nem volt eladó, a felületek alkotói és azok finanszírozói döntöttek mindenről. Mik az irányelvek, ki regisztrálhat, miről beszélhet, és így tovább. De – mint tapasztaljuk – minden árucikk, csak megfelelő mennyiségű dollár kell hozzá, és a közösségi elveiket fennen hirdető cenzorok eggyel hátrébb lépnek.

Forrás: AFP

A szólásszabadság fogalmát újra kell definiálnunk. Már csak azért is, mert a jelenlegi formája kelendő árucikk, ezért ha úgy tetszik, egy értéktartóbbat kell a polcra tennünk. A szabad szó európai érték, de csak úgy, ha nem ellenkezik az európai értékekkel.

Egyre kevésbé hiszek abban, hogy konszenzus nélküli gyeplőtlenség kell minden posztnál. Pont úgy, ahogy anno a parlamentáris rendszerben is tiltották a kommunistákat és nyilasokat. Aki nem része a nemzeti konszenzusnak, annak nincs szava. Hogy ki ennek a része, azt pedig jól körülhatárolja a magyar nemzeti kultúra és a keresztény hit.

Ezeket ugyanis nem lehet beárazni, főleg az utóbbit, hiszen maga az Isten fia adta az életét értük. Ennél mi nem tudunk többet nyújtani. Ellenben ha odavetjük a szélsőség martalócainak a fent említett két értéket, és azok nekikezdenek relativizálni az egyetemes igazságot, akkor mi is beárazzuk.

A szólásszabadság tehát tulajdonképpen egy illúzió. Akinek pénze van, az szabja meg a felületének törvényeit, ezzel válva szuverénné, az egyetlen valós iránymutató helyére furakodva. A megoldás sajnos pedig egyelőre ez: meg kell vásárolnunk az összes nagy céget. Ha ez megvan, nem lesz gond a társadalom szétverésén dolgozó körökkel sem.