Az őszödi beszéd - Mire is akarta Gyurcsány a legbefolyásosabb lapok vezetőit fölkészíteni?

Bevonni őket a folyamatba... de melyikbe?

Az őszödi beszédet mindenki kívülről ismeri, fújja, idézgeti.

Ja, nem!

Csak a „hazudtunk” kifejezés kontextusból való kiragadása és a káromkodás maradt meg legtöbbünkben, ráadásul a szöveget alattomos módon hozták nyilvánosságra – szemezgetek a Népszabadság 2016-os cikkéből.  Az alattomos mód biztosan igaz, bár máig nem tisztázott, hogy kik tették, nem is ez a lényeg. A kontextusából kiragadás pedig nyilvánvalóan hülyeség, hiszen egészben meghallgatva is ugyanaz az üzenet – bár kétségtelenül el kell ismernem Gyurcsány Ferenc kivételesen jó retorikai képességeit: „a főnök nagyon jó beszédet mondott”, ahogy Gál J. Zoltán akkor fogalmazott. És tényleg nem a beszéd volt felháborító, hanem mondjuk a választások előtti Orbán-Gyurcsány-vita pofátlan, mindent egy lapra feltevő hazugságai az akkori miniszterelnök részéről. Főleg ugye az alig pár hónappal későbbi őszödi beszéd tükrében.

De most, ahogy nosztalgikus hangulatban megint végighallgattam az előadást a Pesti TV újraközlésében, egy (két) új mondat ütötte meg különösen a fülemet:

És egyszerre kell megpróbálni előre vinni ezeket az ügyeket, fenntartani közöttünk az együttműködést, a jóhiszeműséget, biztosítani a koalíciós partner támogatását, fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit, és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak. Bevonni őket ebbe a folyamatba. 

Akárhogy is nézem, hallom, olvasom: nekem valahogy ez azt sugallja, hogy az MSZP vezetősége rendszeresen egyeztet a médiával, csapatként vonja be őket ebbe a folyamatba. Netán kampányeszközként, szövetségesként tekint rájuk? Csak nem! Persze nem tudjuk pontosan, kikről és miről van itt szó, de mi már ott is rémeket látunk, ahol nem kéne.

Nézzük, mit írt erről 2006-ban a sajtó!

Heti Válasz, Dévényi István: Erre a szemináriumra szívesen elmentem volna. (...) A kormány gyanús üzelmeit magyarázni ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal és környékének feladata, ez ügyben sziporkázzanak a Baja Ferencek, tőlük úgysem vár mást a közvélemény. (...) Amikor tehát Kálmán Olga csütörtökön keményen rápirít Pokorni Zoltánra, vasárnap viszont nagyvonalúan megérti a kormányfőt, nem könnyű elhessegetni a gondolatot, miszerint a csatorna vezetői is megjelentek a baloldali médiaaktíván.

Origo: A Népszabadságnál már 2006 júniusában volt Gyurcsány-féle felkészítés. 

A miniszterelnök ekkor elmondta, mit szeretne, mire számítsunk, és beszélt arról, hogy nem egészen az fog történni, amit a pártok a kampányban ígértek” - mondta Tamás Ervin. (...) Németh Péter, a Népszava főszerkesztője is azt mondta, voltak háttérbeszélgetéseken, de azok szerinte nem felkészítők voltak, ott „nem osztották ki a direktívát”.

Szintén nem kapott meghívást a 168 óra, de a Magyar Hírlap szerkesztősége sem. Legalább tudjuk, hogy ezek szerint ők sem tartoztak a legbefolyásosabb lapokhoz.

Azóta már szerencsére megváltoztak, nézzük, ma hogy vonják be őket ezekbe a folyamatokba!

Orbán ezzel maga alatt vágja a fát. EP-képviselőként éppen a hetekben kerestem meg több mint egy tucat magyar újságírót, civil szervezetet, kutatót és állítottam össze egy javaslatcsomagot, hogy amikor a média függetlenséget vizsgálják, mi mindenre kell odafigyelni. Például az oligarchák szerepére, a közmédia pártszócsővé züllesztésére, az állami reklámköltésekre és a médiahatóság működésére. Egyre biztosabb vagyok abban, hogy Orbántól el fogják venni az EU-pénzek szétosztásának jogát. /Népszava, Dobrev Klára, 2020/
Dull Szabolcs és Dorosz Dávid május 8-án, szombaton találkoztak egy, a Király utcában található bárban – írja a PestiSrácok. Az összejövetel pont egy héttel azelőtt volt, hogy Karácsony Gergely bejelentette indulását a baloldali előválasztáson. (...) Aki ebből azt a következtetést vonja le, hogy ez hatással van egy újság függetlenségére, az rosszindulatú, és/vagy nem érti az újságírás lényegét.” /Mandiner, Dull Szabolcs, 2021/

Persze tudjuk: Magyarországon 2011-ben 23 nyelven is megszűnt a sajtószabadság, éljen a fehér címlap!

És a végére még egy örök bölcsesség (odaátról): 

A független média nem azt jelenti, hogy pártatlan is...