Az országház új arcai: a Momentum a Parlamentben

A magát doktorandusznak hazudó Tóth Endre, az álláshalmozó Tompos Márton, a "kvótaroma" Lőcsei Lajos vagy épp a budai várban a menyasszonyának lakást intéző alpolgármester, Gelencsér Ferenc - többek közt belőlük áll össze a Momentum frakciója.

  • A Kontra sorozatának harmadik részében a balliberális Momentum Mozgalom parlamenti képviselőinek néztünk utána. A már több pártot megjárt Hadházy Ákos kirúgása után a Momentum frakciója végül a tervezett 11 helyett csak 10 fővel alakult meg, ők a következők: Fekete-Győr András, Hajnal Miklós, Orosz Anna, Szabó Szabolcs, Tóth Endre, Tompos Márton Kristóf, Lőcsei Lajos, Gelencsér Ferenc, Sebők Éva és Bedő Dávid.
  • A „gender balance” tehát nagyon rosszra sikeredett, a nők aránya mindössze 20%, ami nagyon messze áll a haladó Nyugaton tapasztalható 40-50%-os kvótáktól.
  • Fekete-Győr Andrást – dacára annak, hogy már korábban elbukta a pártelnökséget – mégis frakcióvezetővé választották.
  • Hajnal Miklós azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közgazdásznak állította magát, aki a híres Oxfordi Egyetemen diplomázott. A valóság ezzel szemben az, hogy Hajnalnak semmilyen egyetemi végzettséget igazoló diplomája nincs.
  • Orosz Anna Újbuda egyik alpolgármestereként tevékenykedett idáig,  komoly nyomot azonban nem hagyott maga után. Hiszen amihez igazán ért, az a pozíciók osztogatása.
  • No, de a mostani cikkünkben nem őket, hanem a közvélemény előtt eddig talán kevésbé ismert neveket vesszük sorra.

Forrás: Facebook/Bedő Dávid

Tóth Endre

Tóth Endre Budapest 18-as számú egyéni választókerületéből (Budafok-Tétény) jutott be az Országgyűlésbe. Tóth 32 éves, végzettségét tekintve közgazdász (Corvinus Egyetem) és szociológus (ELTE TáTK). Az új momentumos politikus rendkívüli módon megszenvedte az „orbáni diktatúrát”, hiszen baloldali létére gyakornokoskodhatott a vállaltan kormánypárti Nézőpont Intézetnél.

2016-ban kis ideig a szintén állami Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) dolgozott. 2016 és 2018 között pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) volt elemző felsőoktatási területen.

Ennyit arról a közönséges hazugságról, hogy balosok nem vállalhatnak munkát jobboldali kormányok alatt közintézményekben. 

Ezt követően munkába állt a Budapest Intézetnél. A szervezetet 2008-ben alapították Gyurcsány- és Bajnai-közeli figurák. A Budapest Intézet később részt vett az Együtt programjának a véleményezésében is.

A szervezet együttműködik Soros György amerikai milliárdos Nyílt Társadalom Alapítványával,  közös projektjeik is vannak.

A Budapest Intézet továbbá olyan Soros-szervezetekkel is dolgozott közösen, mint például a Helsinki Bizottság és az Amnesty International. 2019 óta pedig zsíros megbízásokat kap a baloldali vezetésű önkormányzatoktól. Érdekességként megjegyzendő, hogy Tóth Endrén kívül a szintén momentumos Orosz Anna is tevékenykedett a Budapest Intézetnél.

Tóth 2019-ben részt vett az Amerikai Külügyminisztérium International Visitor Leadership Programján, ahol háromhetes egyesült államokbeli tanulmányútra mehetett. Miután hazatért az amerikai kiképzésről, Budafok-Tétény (XXII. kerület) 6-os számú körzetében szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. 2019 decembere óta a Fővárosi Önkormányzat külsős bizottsági tagja.

Forrás: Facebook/Tóth Endre

Az idei országgyűlési választáson a momentumos politikus tagja volt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kommunikációs stábjának. Az Origo beszámolója alapján 2022 januárjában többek közt arról beszélt:

Ugye most beütött ez a járvány, meg a nyomában lévő válság, és ez egy [...] nagy lehetőség arra, hogy visszaszorítsuk a Fideszt.

Magyarán: számos baloldali politikushoz hasonlóan Tóth is mások szenvedéséből, betegségéből akart politikai tőkét kovácsolni.

A 2021-ben publikált, az előválasztás honlapján szereplő önéletrajzában úgy tüntette fel magát, mint aki az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója. A Budafok-Tétény honlapján elérhető életrajzában szintén pártja oktatáspolitikusaként hivatkozik magára, és kiemeli:

Jelenleg közéleti feladataim mellett az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának hallgatója vagyok.

A valóság ezzel szemben az, hogy a doktori.hu nyilvántartásában a Tóth sem aktív, sem passzív hallgatóként nem szerepel. Ami annyit jelent: állításával ellentétben a Momentum politikusa közéleti feladatai ellátása mellett jelenleg NEM hallgatója az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájának.

Tóth ezt követően a botrányt kirobbantó Adatradarnak bevallotta, hogy már valóban nem az ELTE doktorandusza, mivel a folyamatos passzíváltatások miatt megszűnt a hallgatói jogviszonya.

Tóth Endre a 2022-es vagyonnyilatkozata alapján 1 803 142 forint összegben rendelkezik részvényekkel, továbbá 2 228 242 forint megtakarítása van készpénzben. XXII. kerületi önkormányzati képviselőként havi bruttó 211 ezer forintot keres, a Fővárosi Önkormányzatnál külső bizottsági tagként pedig 455 081 forint a fizetése. Más forrásból további havi 165 692 forintot kap. Tóth Endre havi bruttó összjövedelme ezek alapján tehát 831 773 forint.

Tompos Márton Kristóf

Forrás: Facebook/Tompos Márton

Tompos Márton Kristóf a balos lista 12. helyéről ülhetett be az Országgyűlésbe. Az önéletrajza szerint Tompos 34 éves, az ELTE BTK Történelem – Vallástörténet szakán szerzett diplomát. Ezt követően ösztöndíjjal a bakui Azerbajdzsáni Diplomáciai Akadémia kaszpi-térségi tanulmányok mesterképzésére járt. Szintén mesterképzést folytatott a hollandiai Leideni Egyetemen is, ázsiai tanulmányok szakon.

Tompos első igazi munkahelye szorosan kötődik az Orbán-kormányhoz, tehát ő sem volt harcos ellenálló az „orbáni diktatúrában”, hanem éppen ellenkezőleg.

2013 és 2015 között a második Orbán-kormány által létrehozott, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak alárendelt Magyar Nemzeti Kereskedőháznál dolgozott előbb turisztikai, majd viszonylati menedzserként.

Ezt követőn nagy nemzetközi kommunikációs cégek budapesti részlegeinél tevékenykedett különböző beosztásokban.

Tompos Márton 2016-ban a Gulyás Márton radikális baloldali aktivistához köthető Közös Ország Alapítványnál volt videószerkesztő, azaz a Partizán megalkotásában működhetett közre.

kapcsolódó

2021 júniusa óta ő a Momentum szóvivője, és ebben a pozícióban a „felcsúti perrel” fenyegetőzött.

Tompos az elmúlt években álláshalmozásba kezdett:

  • Tompos a vagyonnyilatkozata alapján a Fővárosi Önkormányzat által 61,09%-ban tulajdonolt Nagybani Piac Zrt. igazgatótanácsi tagja, ezért havi bruttó 334 800 forintot kap.
  • Továbbá ő az Újpest Sajtó Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, havi 109 ezer forintért. „Egészen véletlenül” Újpesten  egy másik momentumos politikus, Déri Tibor a polgármester.
  • Ezenkívül a baloldali Baranyi Krisztina által vezetett Ferencvárosi Önkormányzat külsős bizottsági tagja is, havi 109 573 forint illetmény ellenében.
  • Ha pedig  ez nem lenne elég, álláshalmozó politikusunk még a Momentum pártalapítványánál, az Indítsuk be Magyarországot Alapítványnál is alkalmazott, havi 109 ezerért.

Tompos Márton havi bruttó összkeresete tehát – számításaink szerint – 662 373 forint a mostantól járó országgyűlési képviselői illetmény nélkül.

Lőcsei Lajos

Lőcsei Lajos a közös baloldali lista 20. helyéről került be az Országgyűlésbe. Tulajdonképpen Márki-Zay Péternek köszönhetően lett képviselő, hiszen ő ragaszkodott ahhoz, hogy a pártok tegyenek fel befutó helyre három roma származású jelöltet a közös listára. Ezek egyike pedig a Momentum 36 éves politikusa, Lőcsei Lajos.

Lőcsei végzettségét tekintve agármérnök, a gyöngyösi Károly Róbert főiskolán tanult. A baloldali politikában 2021-ben jelent meg, Heves megye 2-es számú egyéni körzetében indult az ellenzéki „előválasztáson”, de alulmaradt, az MSZP egyik öreg rókájával szemben: Korózs Lajos legyőzte őt.

Forrás: Facebook/Lőcsei Lajos

A Momentum honlapja szerint Lőcsei a párt romastratégiáért felelős politikusa, bármit is jelentsen ez.

Lőcsei önéletrajza és a vagyonnyilatkozata meglehetősen ellentmondásos információkkal szolgál a keresetéről. Erre a HatvanOnline világított rá 2021 szeptemberében megjelent cikkében.

Azt írták: szakmai tevékenysége két év műanyagipari minőségellenőrködés; aztán egy, a Lőcseiekhez szorosan köthető cég, majd annak felszámolása után egy másik hasonló építőipari cég volt a munkaadója. Itt dolgozik ma is Lőcsei Lajos, mivel saját közlése szerint mostantól sem szünetelteti a tevékenységet.

Ugyan gyakran oszt meg képeket  az agrárténykedéseiről is, mégis annak nincs nyoma sem a vagyonnyilatkozatában, sem az önéletrajzában nem elérhető, pedig mindkettő nyilvánosan elérhető az „előválasztási” oldalon.

Lőcsei Lajos állítása szerint építésvezető a cégnél, havi bruttó (!) 240 ezer forintért.  A politikus 2020-ban egy Opel Vivaro típusú furgont, 2019-ben Suzuki Swift típusú személyautót vásárolt, ezek mellett csöndesen hozzájutott egy fél házhoz Tarnaörsön és még egy 1148 négyzetméteres telekhez is ugyanott.

Gelencsér Ferenc

Gelencsér Ferenc a közös lista 26. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. Gelencsér neve relatíve ismeretlen a magyar politikában, annak ellenére, hogy már két és fél éve ő az I. kerület (Budavár) egyik alpolgármestere. Bizonyára számos jelentős megvalósítás fűződik a nevéhez, de mi egyetlenegyet ilyen jellegű projektet sem találtunk. A politikus 32 éves, végzettségét tekintve politológus, illetve a nemzetközi kapcsolatok szakértője. Tanult az ELTE TáTK-n, a Corvinuson és Erasmus-ösztöndíjjal a híres párizsi Sciences Pón (Politikai Tanulmányok Intézete), ahol elvtársuk, Emmanuel Macron francia államfő is koptatta a padokat.  

Forrás: Facebook/Gelencsér Ferenc

2013-ban Gelencsér a Tiber Word nevű NGO-nál dolgozott Indiában, és a Kínából menekülő tibetiek helyi társadalmi integrációját segítette. A „jóemberkedés” tehát ezzel kipipálva.

Rövid ideig kipróbálta magát a versenyszférában, de ott nem lehetett valami sikeres, ugyanis nemsokára a baloldali politikában kötött ki.

2021 őszén indult a baloldali „előválasztáson”, de alulmaradt körzetében, így listás befutó hellyel kompenzálták.

A Mandiner 2021 májusi beszámolói alapján Gelencsér is a Várban lakik, csak épp valamiért nem a mostanáig alpolgármesterként tevékenykedő politikus a bérlő, hanem a felesége.

A vagyonnyilatkozata alapján a momentumos politikus a legkisebb mértékben sem nevezhető rászorulónak.

Gelencsérnek bevallása szerint 5 148 456 forintnyi megtakarítása és 842 673 forintnyi tartozása van. A Budavári Önkormányzattól havi bruttó 979 270 forint jövedelme származik.

Sebők Éva

Sebők Éva a baloldali lista 33. helyéről lett országgyűlési képviselő. A 33 éves politikus a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán munkaügyi- és társadalombiztosítási szakértőként szerzett diplomát, jelenleg pedig a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetemen folytat jogászi tanulmányokat.

Négy évig a közszférában tevékenykedett bérszámfejtőként, majd különböző multiknál dolgozott.

Forrás: Facebook/Sebők Éva

A legtöbb momentumos társával ellentétben Sebők annyira nem számít újoncnak a magyar politikában, hiszen 2018 már indult országgyűlési képviselőjelöltként Békés megye 4-es számú egyéni választókörzetében.

A baloldali politikus azonban nagyot bukott, mindössze 1,06%-os eredményt ért el, ami egészen csekély számú  szavazatot jelentett: 526-an támogatták.

Sebők a 2019 májusi EP-választáson is megmérettette magát, de nem lett európai parlamenti képviselő, mivel a Momentum listáján csupán a 16. helyet kapta meg. Rá fél évre az önkormányzati választáson egyéni mandátumot szerzett Orosháza 5-ös számú körzetében, így beülhetett a helyi képviselő-testületbe.

2021 januárjában még úgy volt, hogy Sebők indul a Momentum jelöltjeként az úgynevezett baloldali „előválasztáson” Békés 4-es számú körzetében, de – talán okulva korábbi csúfos vereségéből – később visszalépett, és mégsem mérettette meg magát.

Sebők Évának a 2022 januárjában keletkezett vagyonnyilatkozata alapján Orosházán és Kecskeméten is van egy-egy lakása, Tótkomlóson három szántója, ugyanezen településen pedig két erdőterülete is. Diákhitel-tartozása és megtakarításai sem kimagaslóak. A Békés Megyei Önkormányzattól havi bruttó 160 ezer forint jövedelme származik, az Orosházi Önkormányzattól havi 148 ezret kap.

A 2021 júliusában keletkezett, az előválasztás honlapján lévő vagyonnyilatkozatában ingatlan-bérbeadásból származott még további 144 ezer forint jövedelme, de ez az összeg a 2022 januári, az Orosházi Önkormányzat honlapjára feltöltött nyilatkozatában már nem szerepel.

A legfrissebb vagyonnyilatkozata alapján földhaszonbérletből is származik jövedelme, ez valószínűleg az előbbi ingatlan-bérbeadást takarja. 2021-es számokat alapul véve havi bruttó 448 ezer forint volt a jövedelme.

Bedő Dávid   

Bedő Dávid a közös lista 38. helyéről jutott be az Országgyűlésbe, és a Momentum frakcióvezető-helyettese lett. A 2019 októberi önkormányzati választás eredményeképpen egyéni mandátumot szerzett Újbuda 14-es számú körzetében, így beülhetett a XI. kerületi képviselő-testületbe, ahol a Momentum frakcióvezetőjévé avanzsált.

Forrás: Facebook/Bedő Dávid

Az önéletrajza szerint a Corvinuson tanult közgazdaságtant, majd különböző multiknál dolgozott. Bedő Dávidnak a vagyonnyilatkozata alapján van egy ingatlanja Újbudán, magyar állampapírokban tart 4 millió forintot, emellett készpénzben rendelkezik külön 1,5 millió forint megtakarítással.

A leadott két vagyonnyilatkozata egyikében sincs feltüntetve, hogy önkormányzati képviselőként mennyit kereshet. Munkahelyként csupán annyi szerepel, hogy „főállású egyéni vállalkozó”, a foglalkozása pedig „üzleti tanácsadó”. Ebből bevallása szerint havi bruttó 290 ezer forint jövedelme származik, egyéb jövedelemforrás nincs feltüntetve.