Az oltásellenes kampány fergeteges sikert aratott a cigányság körében

Roma Lives Matter! Kivéve, ha egy sikerrel kecsegtető kampányról van szó. Mert akkor csak a győzelem matter.

A kampányidőszak beköszöntének csalhatatlan jele, hogy az ellenzék és az őket támogató sajtó látványosan aggódni kezdett a cigányság helyzete miatt. Bár a baloldal cigányokkal kapcsolatos politikája éppen olyan hatékonyságot mutatott, mint az egészségügyön végzett munkájuk, a cigány párti színdarab mégis újra és újra terítékre kerül. Elég vastag az arcbőrük hozzá, hogy a cigány szavazatokért udvaroljanak, illetve a politikai realitások is erre ösztönzik őket:

a választások környékén megélénkülő felebaráti szeretet oka az, hogy a cigányság megkerülhetetlen politikai tényező Magyarországon.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A magyar közélet legvisszataszítóbb karaktere tavaly nyáron már azzal is megpróbálkozott, hogy a BLM mintájára meghonosítsa Magyarországon a Roma Lives Matter szlogent. A próbálkozásból csak néhány Facebook bejegyzésre futotta, ugyanis a hazai viszonyok nem kedveznek az ilyen típusú indulatkeltésnek. Egyelőre. A jelek azonban arra engednek következtetni, hogy egyes politikai szeplők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a viszonyok idővel olyanná váljanak. Az ilyen irányú törekvésektől függetlenül azonban nemrég úgy sikerült zűrzavart kelteniük egyes ellenzéki alakulatoknak a romák körében, hogy nem is a cigányság volt az elsődleges célcsoport. Sikerült nagyobb kárt okozniuk, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

Forrás: Facebook/Donáth Anna

Az elmúlt néhány napban több cigánytelepen és cigány többségű faluban volt szerencsém megfordulni, miközben egy riporthoz gyűjtöttünk anyagot, amelyben azt a kérdést jártuk körül, hogy hozzájut-e a cigányság a koronavírus elleni oltáshoz. A riport apropóját az adta, hogy az ellenzéki média nagy felületen hozta azokat a drámai hangú beszámolókat, amelyek szerint a koronavírus fertőzés megtizedeli a cigánytelepek lakóit. A helyszínen hamar kiderült, hogy a drámai képek nem fedik a valóságot, a cigányság iránti aggodalom mögött pedig jól megfontolt politikai számítás állt. Persze hazugság lenne azt állítani, hogy semmi ok a fokozottabb figyelemre a cigányok oltáshoz jutásával kapcsolatban, azonban a problémák gyökerét nem ott kell keresni, ahová a hivatásos aggódók mutatnak.

Nem oltóanyagból van kevés, nem az oltás megszervezése akadozik, nem a regisztráció okoz gondot, hanem az ellenzéki pártok és a sajtójuk irányából érkező álhírek veszélyeztetik a cigányok beoltásának a sikerét. A kisebbségi önkormányzatok vezetői számára az adja fel a leckét, hogy sikerüljön meggyőzni a romákat arról, hogy nincs semmi okuk félni a vakcináktól.

Megdöbbentő tapasztalni azt, hogy a fake news és a riogatás milyen hatékonysággal működik a romák körében. Még megdöbbentőbb volt azzal szembesülni, hogy az ellenzéki pártok gátlások és következmények nélkül tagadták le azt, hogy a vakcinák ellen hangolták volna a közvéleményt. A sosem volt vakcinaellenes kampány azonban valahogy mégis célba ért.

Ebben azonban semmi rendkívüli nincs, a magyar közvéleménynek ugyanis a cigányság is része: ugyan azokat a tv-csatornákat nézik, online újságokat olvassák, ugyan úgy rá vannak függve a Facebookra.

Roma csoportokban és néhány cigány véleményvezér oldalán viszontláthatjuk a kamu olasz orvos videóját, és azokat a cikkeket, amelyek arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy a keleti vakcinákkal jobb lesz óvatosnak lenni, mert komoly kockázatot vállal az, aki beadatja magának.

A véletlen műve lehetett, hogy a cikkek tartalmával hajszál pontosan megegyező szövegeket lehetett olvasni az ellenzéki pártok Facebook posztjaiban is, amelyek fizetett hirdetés formájában körbejárták a teljes magyar internetet. Ezek a tartalmak eljutottak a cigány emberekhez is, akik közül rengetegen elhitték, hogy a keleti vakcinák irtó veszélyesek. Nem tudták, hogy Magyarországon a politikai játszmák részévé vált a vakcinabeszerzés.

Forrás: Facebook/DK

A cigányokban működő félelmeket könnyen le lehet ellenőrizni bármikor.

Az oltás elleni leggyakoribb érvük az, hogy a tévé, a rádió, az újság, illetve valamelyik politikus azt mondta, hogy nem szabad megbízni a vakcinában.

Egy cigány hölgy éppen egy nappal korábban kapta meg az oltást, amikor beszélgettünk. Mikor kicsit elmerültünk a vírus témában, akkor elmondta, hogy rengeteg rosszat hallott arról a típusú vakcináról, amit neki ajánlott a háziorvosa, ezért némi aggodalommal ment el az oltásra. A hölgy azonban kézbesítőként rengeteg emberrel érintkezik minden nap, ezért szóba sem jöhetett, hogy visszautasítsa a lehetőséget.

Jobban félt a fertőzéstől, mint az oltástól.

Az empátia persze közismerten baloldali műfaj.

Biztos átérezték azoknak a cigányoknak és nem cigányoknak a helyzetét, akik a vakcinaellenes kampány miatt féltek az oltástól, mégis kénytelenek voltak az oltást felvenni, hogy munkába járhassanak. Közben heteken keresztül a csapból is azt folyt, hogy a kínai és az orosz vakcinák megbízhatatlanok és veszélyesek.

Az ellenzék megítélése szerint a magyar gyógyszerészeti hatóságok engedélye nem elegendő, nem érvényes a tudásuk, nem dönthetnek önállóan. Csak az Unió! Amíg az Unió nem mondja azt, hogy szabad, addig minden keletről származó vakcina halálos méreg. Ez a  viszonyulás totálisan jellemző az ellenzék magyarságképére. Ők úgy látnak minket, mint tizennéhány millió mindenre alkalmatlan keleti barbárt, akiket Európa meg kell fegyelmezzen. 

A fegyelmezésre minden jel szerint még várni kell, ahogy a keleti vakcinák Unió általi engedélyeztetésére is. A nagybetűs Európa előbb megoldást kell találjon törökországi ülőhely-fiaskóból eredő morális válságra. Az európai közvéleményt most ez az ügy kavarja fel, a vírus még várhat.

Forrás: AFP

Magyarország kormánya azonban képtelen volt olyan türelmes várni, mint a civilizált népek vezetői általában. Inkább bevásárolt kínai és orosz vakcinából. Ha az ellenzéken múlott volna, a rendelkezésre álló vakcinamennyiség fele sosem érkezik meg Magyarországra. Ebben az esetben a cigányságnak sem kellene aggódnia a vakcinák miatt, mivel az idősek és a krónikus betegek átoltására is alig jutna.

A kormány azonban úgy döntött, hogy külön utakon jár és megszerzi a szükséges mennyiségű oltást. Így romáknak és a nem romáknak is egyaránt jut elegendő. Orbán és bandája persze mindezt politikai számításból tette. Az egyik ellenzéki lap újságírója fogalmazott találóan, amikor azt rótta fel a kormánynak, hogy a hatalom megtartása érdekében még attól sem riadnak vissza, hogy legyőzzék a vírust.

Valóban, a kormány nem válogat az eszközökben. Ahogy az ellenzék sem. Ahogy az egyik falusi polgármester fogalmazott: ezek hullahegyeket akarnak látni!