Vizsgán előre beírta az ötöst, de most arra panaszkodik, hogy nincs oktatáspolitika Magyarországon

Gloviczki Zoltán nagyot fordult az évek során: az Oktatási Hivatal vezetőjeként még elvtelenül védte a pedagógusok életpályamodelljét, amit most nagy hanggal bírál. Újabb sértődött igazikonzervatív éttermiségi a láthatáron.

Én 2010-ig (2014-ig, 2018-ig, 2022-ig stb.) a Fideszre szavaztam, de a legutóbbi húzásukat már nem tudom szó nélkül hagyni, meg kellett szólalnom…

(Forrás: bármely közéleti áruló)

Az úgynevezett „jóérzésű, igazikonzervatív éttermiségi” társadalmi rétegnek létezik egy sajátos, közepesen ellenszenves halmaza: az egykor lelkesen kormánypárti, de azóta már kiábrándult, felébredt, sőt, MEGGYÓGYULT kritikusok. Tartoznak közéjük újságírók, szakpolitikusok, hírességek, és többségük valamiért úgy érzi, mindenképpen vokálisan, erőteljesen kell köpködni egykori politikai közösségük irányába. Úgy gondolják, hogy a megbánás magában hordozza a feloldozást és egyben azt a küldetéstudatot, hogy nekik a szélkakas-irányváltás pillanatától kezdve az első sorban kell rohamozni a közéleti barikádok mögül. Gondolhatunk többek között a Márki-Zay Péter első számú udvarhölgyének számító Lukácsi Katalinra, a Heti Válasz szellemi önjelölt szellemi örököseire vagy a Válasz Online teljes csapatára.

A legújabb slágertéma, amely apropót kínálhat a kiugrásra: az oktatás.

Forrás: MTI

Ennek kapcsán a klub november közepével új, illusztris taggal bővült, méghozzá Gloviczki Zoltánnal, aki – milyen meglepő – a Válasz Online-os Borbás Barnának adott egy kimerítő interjút, melynek aztán a teljes sajtóban erős visszhangja lett.

Facebook

A jelenleg az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektoraként dolgozó, nyelvtudományi kutató tudós korábban a közoktatásért felelős helyettes államtitkári tisztséget töltött be az EMMI-nél, valamint 2017-től az Oktatási Hivatal elnökeként is dolgozott.

Kétségtelen, hogy az oktatási rendszerrel, a pedagógusi életpályával és főleg a fizetésekkel kapcsolatban még kormánypárti érzelmű emberek is megfogalmazhatnak konstruktív kritikát. Az interjú azonban azt feltételezi az alanyról, mintha oktatási szakpolitikusként világéletében belső ellenállást fejtett volna ki a mindenkori Orbán-kormány törekvéseit ellensúlyozva. Mivel számos más médium megtette már helyettünk, mi most nem törekszünk összefoglalóra, de a lényeg, hogy Gloviczki szerint:

 • Tíz éve nem léptünk előre semmit, nincs oktatáspolitika
 • Becsapták a tanárokat
 • Politikai nyomásra írnak tankönyveket
 • Külföldön minden jobb
 • Ő tudná, hogy kéne jobban csinálni (az nem derül ki, hogy a tervei megvalósítását miből finanszírozná)

A katolikus hagyományaira büszke főiskola vezetője úgy beszél a folyamatokról, mintha legalábbis puskát tartottak volna a fejéhez, hogy vállaljon el helyettes államtitkári és hivatalvezetői beosztást. Bár 2013-ban maga kérte Hoffmann Rózsától, az akkori oktatási államtitkártól felmentését, döntéshozói szinten részese volt a mára már általa is megtagadott szakpolitikai folyamatoknak.

Az internet azonban nem felejt. Úgy tűnik, a kemény kritika frissen felvett pozíció, számos olyan nyilatkozat és beszélgetés maradt meg az utókornak, amely bizonyítja, hogy az egykori helyettes államtitkár korábban még büszkén azonosult az utólag megtagadott tevékenységével.

A 444.hu 2017-ben közölt egy rövid kivonatot az azóta már sajnos elérhetetlen, Magyar Nemzet-es interjúból. Az összefoglaló tónusa alapján a mára mértékadó „igazikonzervatív” tanárember egykor lelkesen szervilis katona volt, aki szerint többek között, idézzük:

Facebook

 • „Bár erről nincsenek adatok, de az az érzésem, hogy például a tanítói pályának pont az tett jót, hogy rettenetesen alulfizetett.”
 • „az esetek többségében inkább a közérzettel és a kommunikációval van probléma, mint az egyes intézkedésekkel.”
 • „…lehet úgy beszélni, hogy pénzt vettek ki a pedagógusok zsebéből, de ez egy provokatív politikai értelmezés, hiszen azt a pénzt még oda sem adták nekik.”

Felmerül továbbá a kérdés, hogy milyen szakmai alapon formál véleményt a pedagógusképzésről egy olyan egyetemi tanár – akit engedékenysége és szeretetre méltó személyisége okán bizonyára rengeteg diákja szeret rajongva –, akiről egyik korábbi tanulója ezt nyilatkozta a markmyprofessor.com nevű oktatókat értékelő weboldalon:

 • „Annyira jó lenne, ha minden tanár Gloviczki Zoltán lenne. Vizsgán előre beírta az ötöst, viccelődött, laza volt. Imádtam. Értékeli a magabiztosságot.”
 • Facebook

Bónuszként érdemes felidézni, hogy a rektor úr egy egyetemi lapnak lényegében bevallotta, hogy oktatáspolitikai és felsőoktatásban betöltött intézményvezetői szerepét nem értékeli túl sokra:

 • „… van még valami, amit megemlítenék szakmailag, bár ez teljesen semmitmondónak hangzik: egy szalagavató táncra vagyok a legbüszkébb”.
 • Facebook

(forrás: Unilife.hu)

Javasoljuk minden, fideszességét megbánt értelmiséginek: mielőtt megátkoznák a rendszert, próbálják meg visszamenőleg eltüntetni annak nyomait, hogy tevőlegesen részt vettek annak építésében. Vagy tessék jóvátételért jelentkezni, bűnbánatot gyakorolni. Vagy inkább kellő szerénységgel csöndben maradni.