Az MSZP-SZDSZ ősbűnei: Devizahitelezés

Gyurcsány már 2005-ben óvott a devizahitelektől

Hogy miért az MSZP-SZDSZ fő-főbűne a devizakatasztrófa?

  • Mert ők számolták fel 2004-ben a Fidesz által megteremtett, állami kamattámogatású hitelprogramot,
  • Mert tudták egész végig, hogy mik a kockázatok, mégis hagyták,
  • És amikor beütött  a krach, akkor se tettek semmit a kármentés érdekében.

És ahogy korábban Fekete Jánosék és Kádérék, úgy Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai is újra végignézték, végigcsinálták az egészet a globális kaszinóban - természetesen ismét a vesztes oldalon.

kapcsolódó

  • Első balliberális lódítás: Orbán Viktor és a Fidesz vezette be a devizahiteleket.

Örök ütőkártyának remélt okoskodás, hogy a devizahiteleket a Fidesz vezette be (!), tehát a svájcifrank-katasztrófa egy az egyben Orbán Viktor nyakába varrható.

Na de valóban a Fidesz vezette be? Természetesen nem, az I. Fidesz-kormány a 2001-es devizaliberalizáció keretében (2001. évi XCIII. törvény) csupán a forint teljes konvertibilitásának alapjait teremtette meg - ez volt az EU-csatlakozás egyik feltétele, ez lett volna a pár év múlva esedékes euró-bevezetés előszobája, és akkor még senkinek nem jutott eszébe - egy-két nagyobb, nemzetközi szinten gazdálkodó szervezetet leszámítva -, hogy devizában adósodjon el, a bankok se kínáltak ilyen terméket a lakosságnak (minimális kivétellel). Miért is tették volna? Sokkal jobban megérte mindenkinek az állami kamattámogatású hitellel élni.

Aki nem hiszi, nézzen (régi) Portfóliót: 2004 előtt a devizaalapú lakossági kölcsönök aránya a 0% környékén mozgott.

Az Erste 2003-ban euróalapú hitellel lépett a piacra, majd sorra jöttek a többiek: az azóta a CIB Bankba olvadt Inter-Európa Bank, aztán 2004-ben a K&H, a Raiffeisen, az FHB, a Budapest Bank, majd kissé lemaradva az OTP. (...) A svájcifrank-alapú ingatlanhitelezés is 2004-ben pörgött fel, ekkor jelent meg többek között az Erste, az MKB, a Budapest Bank és a K&H frank alapú terméke is. (Index - Így lettünk mi frankfüggők, 2011)
A privátbanki üzletágban már 2001-től jelen volt - de a mértéke természetesen elhanyagolható volt, és a kockázata is, ugyanis csak jelentős deviza-vagyonnak vagy deviza jövedelemmel rendelkező ügyfelek vehettek fel devizahitelt. (...)  "Annyit sikerült elérni, hogy megpróbáltunk a Felügyelettel közös felhívást kiadni a devizahitelek veszélyeiről. Az elhúzódó egyeztetések miatt ez csak 2008 tavaszára készült el.  (2004 után! - a szerk.) Azóta is rossz a lelkiismeretem: egyike voltam azoknak, akik kezdettől óvtak a devizahitelezéstől, és döntéshozóként mégis tehetetlenül néztem, hogyan ömlik ki több ezer milliárdnyi devizahitel". (Király Júlia - portfolio.hu)

Szóval nem értettünk hozzá, vagy nem tehettünk semmit. Ám tegyük fel, hogy mégis a Fidesz felelőssége az egész. Mondjuk nem írták bele a törvénybe explicite, hogy "ha esetleg megint az MSZP-SZDSZ kerülne kormányra, akkor tilos lesz megszüntetniük az állami kamattámogatást, és meg kell tiltaniuk, hogy bárki CHF-ben adósodjon el". 

Ha ez így van, az MSZP miért nem törölte el 2002 és 2010 között egyszer sem? Mit léptek a devizahitelesek védelme, megmentése érdekében? Emlékeim szerint nem sokat - bár a szélsőjobb-liberális Coelho-generátor már akkor is dübörgött odaát, a fórumokat megszállták az okoskodó tótawék, hogy nincs ingyenebéd:

Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ez tudom, hogy keményen hangzik.  /Bajnai Gordon, Bokros Lajos/

Forrás: AFP

  • Második balliberális lódítás (tompítás): a Fidesz, a 2002-2010 közötti kormányok, a bankok és a lakosság egyformán felelősek (azaz egyezzünk ki döntetlenben).

Nézzük, mit mond a Portfólió és a HVG a témában - fiatalabb olvasóink kedvéért: akkoriban még a politikai bulvár és propaganda helyett valódi gazdasági elemzéseket is lehetett olvasni ott ritkán.

Orbánéktól félve engedték el Gyurcsányék a devizahitelezést: Gyurcsány már 2005-ben óvott a devizahitelezéstől, tehát teljesen tisztában volt a kockázatokkal. A Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a nemzetközi pénzügyi szervezetek (többek között a Nemzetközi Valutaalap – IMF) szintén - mégis engedték. És hogy történhetett ez?

Mind a korábbi jegybankelnök, Járai Zsigmond, mind Simor András, az MNB jelenlegi vezetője hangsúlyozta a november 3-i meghallgatásán, hogy a hibás gazdaságpolitika és a nyomában járó – az államháztartás hiányát finanszírozó külföldi befektetők megnyerését célzó – magas alapkamat az egyik fő oka volt a devizahitelezési boomnak. A volt és a jelenlegi jegybankelnök is azt mondta, a költségvetési egyensúlyt felborító kormányok, az ezért támadható forint mellett az MNB nem mert kamatot csökkenteni.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Teljesen világos: 2002 után minden tök jó lehetett volna, soha nem épült a rendszerváltás után annyi új lakás (ez igaz, de milyen áron) - és ami rossz történt, az is csak azért, mert Orbán ellenzékből mindent elkaszált! Illetve ha mégsem, akkor pedig ő HAGYTA! Ja, és az MNB nem mert kamatot csökkenteni, feltehetően Orbán miatt.

kapcsolódó

"Az MSZP a támogatási rendszer bevezetése után (2000) folyamatosan azt mondta, hogy ez a gazdagoknak kedvez, majd Medgyessy az Orbánnal folytatott televíziós vitában (2002) megígérte, hogy nem nyúl hozzá a támogatásokhoz. Óriási volt az ellenkezés a szocialista politikusok részéről, amikor 2002 végén, 2003 elején felvetettük, hogy fogjuk meg a kiadásokat – mondta a HVG-nek a PM egyik volt, neve elhallgatását kérő munkatársa, miért vártak 2004-ig a kiigazítással. 

És a lakosság legalább ennyire saras volna az ügyben?

Hiszen megírta az Index, a Raiffeisen, az Origó, a Magyar Bankszövetség, a Napi Gazdaság, mindenki: Nem kell félni a devizahiteltől. De igaz, a dohányzás veszélyeivel is most már mindenki tisztában van, aztán tessék: mégis dohányoznak. Ja, hogy egyre kevesebben, na mindegy.

Foglaljuk össze: azért az Orbán hibája, mert bevezette a lakástámogatási rendszert 2000-ben! És sajnos Medgyessyéknek MUSZÁJ volt valamit kitalálniuk, kényszerpályán voltak - ha már megint hazudtak (miszerint NEM fogják beszüntetni a támogatott hiteleket). Tehát egyszerűen (zseniális szocialista húzás) kiszervezték a kockázatot a lakosságra. Ismerős ez a kaszinózás a múltkori posztból, ugye?

Tehát ha úgy vesszük, igen, a Fidesz felelőssége is, mert nem mérte fel, hogy az MSZP-SZDSZ hogyan szabadítja el ezt a szörnyet. És igen, az is a Fidesz felelőssége, hogy nem tiltja be ezeknek a szellemi utódait, ha ugyanezzel a logikával élünk - valahol jogos.

A költői kérdést újra feltesszük: ha a Fidesz, Orbán és Mészáros tolvajok és bűnszervezet... akkor az MSZP-SZDSZ vezette kormányok mik voltak? Dilettánsok, szándékos károkozók vagy mindkettő?