Az MSZP-SZDSZ ősbűnei: abortuszok vs. öngyilkosságok - van-e korreláció?

Van.

Elkezdtük kicsit kivesézni a Kádár-rendszer mindenki számára ismert ősbűneit, de ezekből sosem elég - hiszen egyre homályosabb, ám mégis színes-illatos emlékeink folyton visszarántanak bennünket az álomvilágba, ahol mindig sütött a nap, járt még az Árpád Gimi előtt a 11-es villamos, és Bagaméri maga mérte a fagylaltját a Határ (Nagyszombat) utcai játszótéren.

kapcsolódó

Kommentelőnk állítása (ezúton köszönjük szépen az építő jellegű hozzászólást):

Azért a cikk egy kicsit furán következtet: egy - szerencsére - általános trendből, ami már a '80-as évek óta tart, vezeti le, hogy jobboldali kormány alatt kevesebben lesznek öngyilkosok. A helyesnek tűnő következtetés inkább az, hogy mindig kevesebben lesznek öngyilkosok, mint az előző kormány alatt (pártállástól függetlenül). Azaz egyre javul az emberek mentális állapota, szerencsére, megintcsak az épp aktuális kormánytól függetlenül.

Na, hát akkor forgassuk tovább a kést és a szavakat - persze mindenki kereshet olyan adatot meg összefüggést magának, ami jobban tetszik, de nekünk ezt sikerült.

Állítás: mindig kevesebben lesznek öngyilkosok, mint az előző kormány alatt (pártállástól függetlenül):
Tény: nagyrészt igaz, de a csökkenés üteme nagyon nem mindegy. Érdekes adat: pont az MSZP-SZDSZ-nek sikerült összehozni az egyetlen olyan, rendszerváltás utáni ciklust (2006 - 2010), amikor bizony nominálisan is emelkedett az öngyilkosságok száma (2461-ről 2492-re - és igen, 2010-et még egészben ide számoltuk). De bőven elég, ha csak ránézünk az ábrákra - koncentráljunk a piros (vörös) háttérre!
 
További kínzó tények: az MDF- ill. Fidesz-kormányok alatt a csökkenés mindig sokkal nagyobb ütemű volt - mind az abortuszok, mind az öngyilkosságok terén - végre két mutató, ami a Fidesz-KDNP alatt valóban csökkent!
 
Hogy még szemetebbek legyünk, méltatlan módon elkezdtünk játszani a KSH adataival Excelben, és korrelációt számoltunk az egyes időszakokra - azaz, hogy milyen fokú együttmozgás mutatható ki a kormányzó pártok, és az elkeserítő statisztikai adatok (abortuszok, ill. öngyilkosságok száma) között. Természetesen a rutinos vitázó mondhatja, hogy ez mind csak korreláció és véletlen egybeesés, beérett a Bokros/Bajnai-csomag, és nem kauzalitás (ok-okozati viszony) - hát ezt majd mindenki eldönti saját magának.
 
  • A teljes vizsgált időszak (1990 - 2019) korrelációs együtthatója a terhességmegszakítások és öngyilkosságok adatsorai között 97,99%, ami megdöbbentően magas. Kijelenthetjük tehát, hogy az elemzett 29 év trendjei szinte tökéletesen egymásra illeszthetők: azaz kormánytól függően javul vagy romlik az emberek hangulata, és ez szinte azonos mértékben csapódik le az abortuszok és az öngyilkosságok változása terén.
  • Az öngyilkosságok csökkenése az egyes kormányzati ciklusokban megint csak kísérteties: az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt mindig rosszabb volt a javulás (sőt, ugye a 2006-2010-es ciklus alatt még sajnálatosan növekedett is) - abortuszok terén pedig szintén az MSZP produkálta a legkisebb mértékű csökkenést 1994 és 1998 között.

Ma idáig jutottunk. Biztos ezt is majd megmagyarázza valaki másképp. 

A lényeg: az MSZP-SZDSZ-kormányok alatt mindig arányosan többen akartak meghalni, és abortuszra is arányosan többen mentek el - a korreláció kiemelkedően erős.

Természetesen az ember igényli, hogy a saját igazát lássa viszont az Excelben is - meg hát lehet vitatni a KSH módszertanát is, de felesleges. És ha semmi nem működik, akkor jöhet majd a morál, meg a szellemében romlott rezsim.

A facebookos hozzászólók között mindig felülreprezentáltak a saját bevallásuk szerint 20 éve fizetésemelést nem kapó, örök hitetlenkedők, "csalódott fideszesek", és az emberi sorsokat persze mindig kellemetlen kartoték-adattá alacsonyítani.

De ha már itt 2010 óta mindenki a triplabóvlival és a süllyedő gyorsnaszáddal viccelődik, akkor mi is hadd viccelődjünk vissza!

És nincs is szebb, mint a liberális tudományhívőket saját fegyverükkel legyőzni: a tényekkel.