Az MSZP-SZDSZ ősbűnei: a Moszkva tér, ami nekik örökké Moszkva tér marad

Fájóan hiányzik a szimbolikus emlékmű a legyőzöttek fölött

Összefoglaljuk lustább olvasóink kedvéért a hátralévő pár percnyi anyagot:

  • Odaát azért imádják a Moszkva megnevezést, mert ezzel is megaláznak bennünket,
  • Nem volt elég a 40 év, a rendszerváltás után folytatódott a megszokott rohasztás, a másra mutogatás, a folyamatos ígérgetés, a hülye ötletek,
  • Ezt kivételesen nem privatizálták (de csak azért, mert nem volt mit... ja, de: Postapalota!)
  • 2016-ra a Fidesz egy év alatt megcsinálta azt, amit a szocialistáknak 1945 óta nem sikerült.

A Moszkva tér nekem mindig MOCKBA tér marad? 

Az erős szimbolikát értjük: az egyik oldalon Moszkva, hazaárulás, erődemonstráció-mementó a lerombolt, leuralt, elfoglalt Budapest fölött, negyven év szovjet-MSZMP-uralom, örökös rohadás, mocsok, hajléktalanok és alvókapszulák (!), hajnalonként melóra váró feketemunkások. De legalább akkor még BESZÉLGETTEK az emberek!

Forrás: MTI/Bizományosi/Jászai Csaba

A másikon Széll Kálmán, rend, zöld (igen), tisztaság, színek - és persze Tarlós István.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Szóval elnézést, minket is személyes, főleg vicces emlékek fűznek a Moszkva térhez, de sajnos muszáj volt ebben a mementóállításban kis fricskát adnunk a baloldalnak, jobb lesz ez így. Ez még mindig semmiség mindahhoz képest, amit 45-ben meg utána csináltak.

Ki ne szobrozott volna órákat az óra alatt, hogy legalább háromszor leszólítsák, hogy kell-e meló? Bár azóta se tudjuk, milyen munkát szántak volna az átlagosan 15 éves, lányokkal teletűzdelt társaságnak. Örökké belém égett a velünk együtt szintén órákat várakozó, öltönyös fiatalember virággal a kezében, aki egy idő után feladta, és hazasasszézott - de ugyanígy ismert bennünket a hajnali Szt. Jupát büfé vagy az áthallásos nevű Kétlyukú borozó közönsége és személyzete.

Forrás: YouTube

Persze, jó poén volt az álmos, munkára váró emberek között felmászni az egyetlen csövesmentes alvókapszulába valamelyik átmulatott éjszaka után, és generációs sokk volt, amikor a 21-es busz lement a lépcsőn 1996-ban.

De ennek vége. A fiatalság a szeméttelepen is többnyire boldog, de elég volt a szeméttelepből. A nosztalgiát értjük, a Mad Maxet pedig tartsátok meg máshol, máskor.

Pofám leszakad-rovat következik ismét - csak idézünk és emlékeztetünk.

2002: A Moszkva tér átépítését követelik fideszes polgármesterek

Demszky Gábor főpolgármester korábban azt mondta: nagy valószínűséggel a 4-es metró megelőzi a Moszkva teret. (ezt tényleg jól mondta - a szerk.)

Forrás: AFP

2005: Demszky szerint a Moszkva tér a város szégyenfoltja

Demszky Gábor 2005 szeptember 7-én félnapos látogatást tett a főváros II. kerületében, ahol a városrész vezetőivel több helyszínt is körbejárt, majd Moszkva téri sajtótájékoztatóján nemzetközi támogatást ígért „a város szégyenfoltjának” nevezett köztér felújításához. Az akkori szabad demokrata főpolgármester néhány éven belüli átalakítást ígért.

(Makett-Moszkva tér? Akárcsak a makett-EB, amit akkor még meg akartak rendezni állítólag.)

2006: Horváth Csaba a Moszkva tér ligetben

Horváth Csaba (igen, AZ a Horváth Csaba) azt is elmondta terveikről, hogy a 18-as és az 56-os összekapcsolása után az összevont villamosjárat a föld alá kerülhetne, illetve a közúti forgalmat körforgalomba terelnék, és így nagy területeket nyernének vissza a gyalogosok. Itt aztán Moszkva tér parkot vagy Moszkva tér ligetet kéne elnevezni a létrejövő zöldterületekről.

2006: Dr. Kóka János: Rendbe tesszük a Moszkva teret

Szerződés a választókkal (bár egyéniben nem választották meg a II. kerületben, pártjaik és Demszky is győztek 2006-ban. - a szerk.).

2006: Park helyett dézsás növények a Moszkva téren

Horváth Csaba, II. kerületi polgármester az InfoRádiónak elmondta: ragaszkodnak a zöld parkhoz, az építési munkálatok megkezdéséig hátralévő másfél évre ugyanakkor ideiglenes megoldásként fadézsákba helyezett fák és bokrok lesznek a Moszkva tér egy részén.

A terv azért változott, mert a vízelvezetés nem lett volna megoldható, a környéken semmilyen vízelvezető árok vagy rács sincsen. Jóval nagyobb felületen kellett volna feltörni a betont és kicserélni a földet, ezzel jelentősen szűkült volna a Moszkva tér - indokolt a kerületi vezető.

2007: Kóka ígéreteit kérték számon a Moszkva téren

Forrás: Facebook

Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere bemutatta Kóka János választási plakátjait, és emlékeztetett arra, hogy a liberális politikus korábban úgy nyilatkozott: a Moszkva tér felújítása már bekerült a II. Nemzeti Fejlesztési Tervbe. A dokumentum azonban nem tartalmazza ezt a programot - fűzte hozzá.

Láng Zsolt, a II. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy a főváros első és második embere, Demszky Gábor és Horváth Csaba (volt II. kerületi polgármester) 2006. szeptemberében közleményben tettek arra ígéretet, hogy 2007-ben már érvényes építési engedélye lesz a beruházásnak, 2008-ban elindulnak a munkálatok és 2009-re befejeződik a Moszkva tér rekonstrukciója.

2010: Parkká alakítaná a Moszkva teret Horváth Csaba

Horváth Csaba szívügyének nevezte a Moszkva tér átalakítását. Emlékeztetett arra: II. kerületi polgármesterként "áterőszakolta" azt a szabályozási tervet, amely zöld parkká alakítaná a Moszkva teret, ez alá rejtve a közösségi közlekedést. Mint mondta, a terv minden részletre kiterjed, még a Moszkva téri órára is, amely az átalakítás után is megmaradna.

Hozzátette: illemhelyeket és ivókutakat építtetnének a közparkokban és bevezetnék a parkőri rendszert. A politikus továbbá kutyafuttatók és kutyaitatók kialakítását ígérte.

2011: Horváth Csaba: a Moszkva tér rehabilitációjával kell kezdeni Buda fejlesztését

Előbb a Moszkva tér rehabilitációját kell megkezdeni, és csak utána lehet kialakítani például a budai fonódó villamoshálózatot - mondta Horváth Csaba, az MSZP budapesti szervezetének elnöke csütörtökön.

2011: Őrsi Gergely: Az MSZP megtartaná a Moszkva tér nevét

Igen, ő pedig az az Őrsi Gergely, akit a II. kerület később polgármesterének választott. Könnyfakasztó nosztalgia!

Őrsi Gergely
Őrsi Gergely Forrás: Facebook/Őrsi Gergely

Molnár Zsolt szocialista parlamenti képviselő és Őrsi Gergely, az MSZP II. kerületi frakcióvezetője a Moszkva téren tartott sajtótájékoztatón egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az általuk ikonikusnak nevezett tér számos generáció számára szolgált találkozóhelyül, amit, mint mondták, nem lehet egy egyszerű tollvonással eltörölni.

Szeretnék elérni, hogy a Moszkva tér Moszkva tér maradhasson, a jövő héten pedig aláírásgyűjtésbe is kezdenek azért, hogy a közterület névváltoztatása helyett annak megújításával foglalkozzon a városvezetés.

Forrás: Facebook

Nem csoda, hogy a Szentatya (II. János Pál) 2002-ben megáldotta az internetet: Szent Izidor (az internet védőszentje) és az internet nem felejtenek, és élő vádiratként itt maradnak velünk.

Ahogy a fenti - korántsem teljes - listából láthatjuk, az MSZP-SZDSZ-esek igenis mindig mertek nagyot álmodni és mondani. Kár, hogy Orbán ellenzékből ezt is elgáncsolta, pedig annyi jó ötletük lett volna még... Aztán 2016-ra igazság született: beérett a munkájuk, illetve hát betontenger az egész, ők sokkal szebbre csinálták volna.

A Széll Kálmán tér pedig 2016 óta annak örök emlékműve, hogy mire képes a Fidesz, ha bizalmat kap az önkormányzatokban és egyben kormányon is.

De ha már a viccpárt nem kellett, 2019-ben a választók megszavazták Horváth Csabát újra - de most Zuglóban. Remélhetőleg oda is mert nagyot álmodni - az idő meg majd eldönti, megérte-e dacból megbuktatni a fideszes vezetőket. Ja, és Őrsi Gergelyt is alkalmasabb jelöltnek tartotta a II. kerületi lakosság Láng Zsoltnál. Érdekes emberkísérlet lesz, az ideológia nemes, most biztos sikerülni fog...

De akkor lassan döntsék már el, hogy akkor most jók vagy rosszak-e az oroszok! Vagy a szovjetek jók, a mai oroszok rosszak? Vagy csupán ugye annyi van, hogy a Moszkva tér nevű favellát elvette tőlük az Orbán, de a Putyinnal meg barátkozik?

Ja, a Postapalotát pedig tegyük félre egy következő alkalomra...

Borítókép, nyitókép forrás: Fortepan