Az MSZP-SZDSZ ősbűnei: a Hajógyári-Álomsziget

A szokásos recept: kiárusítás, lerombolás, enyészet

Tudjuk: ha Mészáros Lőrinc, Tiborcz és Orbán, akkor jönnek a favágók, a kotrógépek, a viakolor, és mindenek előtt A MUTYI, Andrew Vajna és a fideszes kaszinók.

A nép memóriája meglehetősen rövid távú, úgyhogy belső hajtású kötelességemnek teszek eleget azzal, ha hozok egy újabb példát a közelmúltból: méghozzá megint nem megyünk el a fővárosból, irány az óbudai Hajógyári-sziget!

Forrás: Fortepan

Poénlelövés - a Lényeg:

  • Az MSZP-SZDSZ kontinuitáselmélete mindig tény, és folyton ők vádolják azzal ellenfelüket, amit ők tényleg elkövettek,
  • Gyurcsányt megint nem kerestük, de pont újra szembejött,
  • A beton, a fák, a kaszinók csak akkor érdekesek a balliberálisoknak, ha kimaradnak belőle,
  • Ismét csak kiárusítani és rombolni tudtak, helyükön továbbra is csak a pusztítás és A Semmi maradt.

Mivel Vizóékat (Vizoviczki László) meg a nullszaldós Szigetet már számtalan helyen megírták, ezért koncentráljunk előbb inkább valami családiasabb témára: ez pedig legyen a volt Gép-és Felvonógyár (majd OTIS) sporttelepe, aztán a 90-es évektől Killtec park - vagyis az Álomsziget-projekt áldozatául esett terület a sziget déli részén.

A közvetlen folyóparti Ladik csárdával, a csónakházzal, a lovaspályával, medencével, a céges csapatépítőkkel - az egész közösségi élettel, mert az itt tényleg volt.

Forrás: Facebook

Na, itt valóban jöttek a kotrógépek - és ahogy Aligán, itt se lett semmi az egészből; ez is úgy 2008 óta csak felvonulási ugar-terület, mint az Edda II. albumának borítója: körbekerített sár, gaz, tarack, őrkutya.

Forrás: Ladik Csárda

Ahol nemrég még az ünneplő mellénybe öltözött cigányzenekar vacsorázott zenélés előtt elképesztő mennyiségeket és falta cipóból a levest 5 méterre a Dunától - ahol háborítatlanul (legalábbis azt hitték) működött a csónakház  az északabbra megszokott telepi "rómais suttyók" nélkül,

ott mindent ledózeroltak - és aztán persze megint nem építettek semmit. Még csak térkövet, betont, szökőkutat, mélygarázst se.

kapcsolódó

Na de hogy kezdődött a vég - a legújabb vég?

A Hajógyárnál visszamehetnénk egészen az alapító Széchenyiig, de nem tesszük: a lényeg, hogy 1990 után az Antall-kormány először az MSZP által később lefújt világkiállítás kapcsán hozta szóba, Hornék viszont rögtön külföldi (brit-izraeli) kézbe juttatták (CP Holdings) 1996-ban.

2000-ben 7 milliárd forintra értékelte az ÁPV a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. 66,79 százalékos állami tulajdonrészét, ennek ellenére a 2003. áprilisi – végül eredménytelennek nyilvánított – pályázaton már csak 6,6 milliárdos limitált árban határozták meg a 32 hektáros terület és a cég értékét. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. pár hónappal később feloldotta a limitált határt, és mindösszesen 4,6 milliárd forintért eladta a 350 000 négyzetméternyi területet az izraeli-holland illetőségű Plaza Centersnek. Ezt a gesztust először 2007-ben a Veres János vezette Pénzügyminisztérium (Gyurcsány-kormány) megtoldotta egy 2032-ig tartó, I. kategóriás kaszinó (több mint száz játékasztallal és több mint ezer játékgéppel) üzemeltetési jogával, majd 2009 februárjában a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a terület déli részére tervezett szórakoztató központot. (Forrás: Bihari Zsolt, nol.hu) Megj.: A III. kerületi önkormányzatnak nincs a szigeten jelentős tulajdona: csak egy ártéri erdős, mocsaras sáv van a nevén - ennek ellenére a kerületi Fidesz 2006-ban is kérte a privatizációs szerződés felülvizsgálatát.

Pedig milyen gyönyörű, természetközeli és emberléptékű lett volna!

Forrás: Facebook

"A tervek szerint megőrzik az egykori hajógyár műemléki épületeit, és komoly beépítést kap a terület jelenleg üresen álló része: a kereskedelmi-szabadidős centrumként újjáéledő szigetcsúcson 3000 szállodai szoba, 1000 apartman, 3500 fős konferencia-központ, 1500 ülőhelyes és ezzel a főváros legnagyobbjának számító operaház és 3500 székes színház épülne a következő években. Lesz kikötő háromszáz hajónak, valamint parkolóhelyek mintegy 5500 járműnek; bevásárlóközpont, és a római kori romok, Hadrianus császár egykori helytartói palotája közelében egy múzeum." (Forrás: vastagbor.atlatszo.hu)

Na de hol vannak a FÁK?

Faállomány tekintetében a kszt a területen regisztrált 800 egyedből 89-et tart "feltétlen megőrzendőnek" (a maradékot helyben őrizné meg, átültetné, illetve másutt pótolná).

Persze Orbánék minden normális javaslatot megtorpedóztak már akkor is... jött a válság, majd a II. Orbán-kormány 2010-ben.

"Visszavonta a kormány az Óbudai szigetre tervezett kaszinóprojekt, az úgynevezett Álomsziget kiemelt státuszát. A korábbi kormány még tavaly márciusban nyilvánította kiemeltté a beruházást, de a jelenlegi kabinet szerint hiányzott a közcél, így a projekt nem felelt meg a feltételeknek. Korábban a másik, Sukoróra tervezett kaszinóváros kiemelt státuszát is visszavonták."

És hogy mi van ma, mit hoz a jövő? Álomsziget nem lesz, az állam visszaszerezte a területet (ez sem elég jó, legyen a Balaton a népé, de a Sziget mégse úgy legyen a népé?), és a bűnözők által üzemeltetett szórakozó- és vesztőhelyek is rég bezártak. Gátat, védművet nem építenek - igaz, egyelőre sportközpontot sem.

Talán popkulturális és társművészeti központot igen? Meglátjuk. De a főváros állítólagos TÜDEJÉT (aki ilyet leír, nem tudja, mitől Hajógyári a Hajógyári) féltő aggódók még egészen biztosan hozzá fognak szólni, akármerre is tartunk ezután.

Hogy a valóban parkban-zöldben tartott Sziget Fesztivál az már nem ártott a tüdőnknek? Ja, az más. Ennyit ki kell bírni.