Az idei évben figyelmeztetést kapott az emberiség, hogy vegyünk vissza kicsit az arcméretünkből

Interjú Tarnai Richárd KDNP-s politikussal, munkáról, családról és karácsonyról.

Interjút adott a Kontrának Tarnai Richárd, KDNP-s politikus, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Az ötgyermekes családapa, kereszténydemokrata politikus mesélt a mögötte hagyott nehéz év kihívásairól, a családja karácsonyi szokásairól és Krisztus kétezer évvel ezelőtti eljövetelének mai tanulságairól.

  • Komoly szervezést és többletmunkát jelentett az Ön által vezetett hivatal számára a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók tesztelése az elmúlt időszakban. Pontosan mi volt a feladatuk és mennyire érzi sikeresnek az akciót?

A legfontosabb a közigazgatás megyei feladatainak biztosítása mellett az, hogy az embereket megvédjük akkor is, amikor közvetlen veszélybe kerülnek. Ilyen helyzet volt például 2013-ban a dunai árvíz – amely az emberek életét is fenyegette –, és most a koronavírus elleni védekezés.

Az Operatív Törzs döntése alapján lehetőséget biztosítottunk az óvodákban, iskolákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusoknak a koronavírus-teszteléshez, valamint eljuttattuk a szükséges teszteket a megyénk területén működő szociális intézményeknek. Felvettük a kapcsolatot az orvosi egyetemekkel, az orvos- és ápolástan hallgatókkal, létrehoztunk száz tesztelő csoportot belőlük és kollégáimból, amelyek tagjai hivatásukhoz méltóan, felkészülten és nagy munkabírással teljesítették a feladatot.

Az érintett intézményekkel kialakított közvetlen kapcsolattal, napi 24 órás logisztikai szervezéssel sikeresen végrehajtottuk a pedagógusok és a kormányhivatali munkatársak szűrését.

Forrás: Tarnai RIchárd Facebook-oldala
Forrás: Tarnai RIchárd Facebook-oldala

Köszönöm a hallgatóknak, a helyszíneket biztosító intézményeknek, a társszerveknek és a kollégáimnak is, hogy áldozatvállalóan és zökkenőmentesen megoldották ezt a komoly feladatot. Köszönettel tartozom a pedagógusoknak is, hogy vállalták a szűrést, mert ezzel nemcsak saját egészségüket, de a kollégáikat is megvédhették az esetleges fertőzéstől.

Nem túlzás kijelenteni, hogy életeket menthettünk így és hasznos információhoz jutottunk az átfertőzöttség mértékéről is.
  • Hogyan folytatódik a Pest Megyei Kormányhivatal számára a jövő év a járvány elleni védekezés szempontjából? Továbbra is jelentős többletfeladat hárul majd a szervezetre?

Mivel az a döntés született, hogy januárban újraindul az iskolai oktatás, így az új évet azonnal egy újabb teszteléssel kezdjük.

Január 2-án és 3-án a pedagógusok és az iskolai dolgozók koronavírus-tesztelésen vehetnek részt, amely egyébként önkéntes és ingyenes. 

Ehhez a tesztelést kérőknek előzetesen regisztrálniuk kell.

  • Mit jelent Ön számára a karácsony, Krisztus születésének ünnepe? Az idei várhatóan jóval csendesebb ünnep lesz. Segíthet-e ez a mai, Istentől elhidegült ember számára a karácsony valódi értelmének megtalálásában?

Az advent véleményem szerint nem a világból történő teljes kiszakadást jelenti, hanem egyfajta figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a szokásosnál többet és mélyebben foglalkozzunk a legfontosabbal: Aki idén karácsonykor is elérkezik hozzánk. Valahogy úgy, mint egy általunk szeretett személy, aki fizikailag ugyan nincs mindig velünk, ám kiemelt alkalmakkor mégis megérkezik hozzánk.

Magyarán a fizikai kereteken túli, örök értékeket kutatom a várakozás heteiben és igyekszem minél jobban felkészülni a személyes találkozásra.

 

Ezt az évet kicsit úgy éltem meg, mintha az orrunkra koppintottak volna, arra figyelmeztetve minket, hogy vegyünk vissza egy kicsit a tempónkból és az arcméretünkből is. Egyértelművé vált, hogy a legtermészetesebbnek tűnő dolgok is egy pillanat alatt megváltozhatnak, megszűnhetnek és a kérdés csak az, hogy mi marad meg nekünk ezután. Ha semmi, akkor valamit elrontottunk.

Ha viszont igaz Dsida Jenő gondolata, - miszerint „portól, sártól piszkosan, menni mindig biztosan… S kopjék térdig bár a lábam, tudom, az ég kapujában utolérlek, Krisztusom!” – akkor, ha gyarlóságok, hibák és bűnök szegélyezett úton is haladunk, de az irány jó és van értelme az életünknek.
  • Ötgyermekes családapaként meséljen arról, hogy hogyan telik Önöknél a karácsony ünnepe? Mi változik ebben idén és kinek mi a feladata a családban?

Mi szerencsések vagyunk, hiszen feleségemmel, gyermekeimmel együtt heten vagyunk és szüleink közül hárman élnek, így a szűk család – a szabályok betartásával is - együtt tudja megünnepelni a szentestét, valamint a karácsonyt.

A karácsony megünneplésére is igaz a megállapítás: ahány ház, annyi szokás. Nálunk a feladatmegosztás tengelye a szülő-gyermek határvonalon húzódik, így bátran mondhatom Adyval, hogy: „A karácsony férfi-ünnep!”

 

Komolyra fordítva a szót, ez azt jelenti, hogy az előkészületek fizikai része jórészt az enyém, az összes többi díszítéssel, sütés-főzéssel kapcsolatos feladatban a feleségemé a főszerep. Bár az igazat megvallva szinte mindent együtt csinálunk. Ezen a hagyományon a koronavírus-járvány sem tudott változtatni.

A szentestét a legszűkebb családi körben ünnepeljük, ez azt jelenti, hogy a feleségemmel és gyermekeinkkel vagyunk együtt.

Idén abban lesz egy kis változás, hogy nem mi megyünk át a  nagyszülőkhöz, hanem szentestén a szűk családi ünneplés után ők jönnek hozzánk és együtt fogunk vacsorázni. Ugyanígy teszünk karácsony délelőttjén is. Testvérekkel, unokatestvérekkel pedig az ezt követő napokban fogunk találkozni a kertben, csekély létszámmal, rövid időre és a távolságot szigorúan megtartva. Így bár korlátozottan leszünk együtt ebben az évben, de a karácsony lényege remélem, megmarad.