Halálos jóslataival próbálja megrogyasztani az Orbán-rezsimet az ellenzéki sztárelemző

Ágh Attila kétségtelenül a politikatudomány madárjósláson alapuló irányzatához tartozik. Módszertana emlékeztet egy felhúzott lendkerekes kisautóra, amely újra és újra nagyot koppanva megy neki a falnak. Bemutatjuk a magyar ellenzék Kasszandráját!

„Szegény Orbánt még az Ágh is húzza…”

A magyar politikai élet mindkét táborát foglalkoztatja a kérdés: minek köszönhető, hogy az ellenzék gyakorlatilag egy lépést sem tudott tenni előre a 2010-es választási veresége óta. A baloldali elit tagjain kívül ma már mindenki számára egyértelmű, hogy amíg ez a társaság foglalja a helyet a parlamentben, addig a NER fennmaradása szinte garantált, függetlenül attól, hogy nehéz vagy kedvező gazdasági környezetben, békében vagy háborúban kell-e kormányoznia Orbán Viktornak.

Nem csak a múlt (tehát Gyurcsány és az örökkévalóságig haldokló MSZP) embereinek felszínen maradása jelenti a baloldal számára a problémát. Az új szereplők egymást váltva jöttek-mentek az elmúlt évtizedben.

Megtapasztaltuk, hogy a radikális jobboldalról is van út Don Gyurleone táborába, az SZDSZ képes volt reinkarnálódni, és minden jó szándékú erőfeszítés ellenére Nem Lehet Más a Politika.

A régi és új arcok azonban újra és újra elkövetik azt a hibát, hogy valamilyen isteni közbeavatkozástól vagy egy ostoba hibák sorozata által kiváltott láncreakciótól várják az Orbán-kormány bukását.

Az ellenzék mögött álló, szintén leválthatatlannak tűnő „szellemi műhelyek” okostojásai pedig kellő mennyiségű tudományoskodó alapanyagot szállítanak ehhez a kényelmes, de rendkívül nevetséges illúzióhoz.

youtube

Ha Önnek az alábbi mondatok nem ismerősek, valószínűleg nem Magyarországon töltötte az elmúlt 12 évet:

 • Orbán megbukott, csak ki kell várni…!
 • Ezt már nem éli túl ez a rendszer…!
 • Az Európai Unió mindjárt térdre kényszeríti…!
 • Önmaga alatt vágja a fát a rezsim…!
 • Az amerikaiak nemsokára beavatkoznak…!
 • Kis ember, hát itt a vége…!
 • A választók ezt az újabb botrányt most már biztosan nem fogják szó nélkül hagyni…!

Azt hinné a gyanútlan polgár, hogy április harmadika után az okostojások nagy része legalább pár hónapra elcsendesedik, de még ebben a magyarázhatatlan, teljesen egyértelmű pofára esésben is akad olyan baloldali lángelme, aki képes kimutatni, hogy a győzelem csak látszólagos és átmeneti, valójában a várva várt bukás már látótávolságban van.

Ágh Attila egy igazi feketeöves, kérlelhetetlen politológusmúmia, aki valószínűleg 1976 óta ugyanazon a marxista politikatudományi alapvetéseken keresztül törekszik értelmezni a körülötte zajló eseményeket. Hiába szálltak el az évek a ma már visszavonult egyetemi tanár felett, máig aktív, rendszeresen nyilatkozik, és írja vészjósló próféciáit Orbán Viktor elkerülhetetlen bukásáról. Kérlelhetetlen ellenfele a jobboldali kormányzásnak. Nem is meglepő ez, hiszen karrierjének csúcsán még a pártállami rendszerben dolgozott, olyannyira, hogy az MSZMP XIV. kongresszusán fel is szólalt, de 2016-ban az utódpárt rendezvényén is díjat kapott a proletárdiktatúra ügyének szolgálatában szerzett múlhatatlan érdemei elismeréseképpen.

youtube

Ágh Attila kétségtelenül a politikatudomány madárjósláson alapuló irányzatához tartozik. Módszertana emlékeztet egy felhúzott lendkerekes kisautóra, amely újra és újra nagyot koppanva megy neki a falnak.

Már 2018-ban is megjósolta, hogy a Fidesz támogatottsága megkopott, a baloldal egyre optimistább lehet, várható a nagy bukás. Majd egy (vélhetően keserű apátiával töltött) újabb sikeres Fidesz-kormányzással telt ciklus végén 2021 szeptemberében ismét megismételte Kasszandra-jóslatát: Orbán és pártja most már aztán tényleg megbukik. Mindezt természetesen már inkább a közepesen igénytelen ellenzéki médiumok hasábjain, mintsem tudományos publikációkban tette.

Ezt követően persze menetrendszerűen érkezett az újabb kétharmados kormánypárti győzelem, ami vélhetően annyira felbosszantotta a vén mókamestert, hogy már rögtön a választást követően elkezdte gyártani zavaros elméleteiből a Népszava-cikkeket (vélhetően máshol ezekre nincs igény).

Május elején megjelent írásában részletesen magyarázta, hogy miért elkerülhetetlen a bukás, majd június 29-én olyan parádés szamárság-gyűjteményben folytatta gondolatmenetét, amire felfigyelt drága Bolgár György úr, minden magyar komcsi nyugdíjas beszélgetős védőszentje is, és egy bő tízperces interjút készített az egyre inkább az őrült tudós tüneteit produkáló professzorral a Klubrádióban.

youtube

A bukást több fázisra osztja fel Ágh, amelynek eleje még úgy tűnhet, mintha erősödés lenne… De ne tévesszen meg senkit a látszat: a látszólagos stabilitás valójában az összeomlás megkerülhetetlen része!

A rendkívül szórakoztató beszélgetésből pár gondolat a teljesség igénye nélkül:

 • „Az Orbán-rezsim megújult, sokkal rosszabb, mint a korábbi.”
 • „Az Orbán-rezsim most élvezi a válságot, nem megoldani, hanem kiterjeszteni akarja.”
 • „Az összeomlás belül van, kiüresedik a magyar gazdaság és a magyar társadalom…”
 • „Az Orbánék egyre jobban tönkre teszik az országot és magukat is gyengítik.”
 • „Minden összeroskadó rezsimben megpróbálnak a vezetők valamiféle újítást bevezetni.”

Ezzel együtt a teljes beszélgetést és Ágh professzor úr cikkeit is melegen ajánljuk tanulmányozásra mindazoknak, akik szeretnének megnyugodni: a következő 12 évben sem várható jelentős változás a magyar belpolitikában.