Az esőerdők védelme? Dehogyis, inkább Sorosé!

A Rainforest Alliance a trópusi erdők megőrzéséért jött létre. Csakhogy a háttérben sötét ügyletek zajlanak, ahol felbukkan az amerikai milliárdos is.

Ismerős a Rainforest Alliance logója? Egy béka terpeszkedik a pecséten, ami azt üzeni, hogy a szervezet „esőerdőbarát”. Olyan termékekre rakják rá az emblémát, amelyek megfelelnek a cég szigorú feltételeinek, miszerint etikusan termesztik vagy állítják elő.

Forrás: AFP

Volt már, aki megkérdőjelezte azt, hogy a működésük valóban környezetbarát. Arra hivatkoztak, hogy nagy, környezetszennyező vállalatokat „mosnak zöldre” lekövethetetlenül, de ezeket a pereket a Rainforest Alliance (RA) valahogy mindig megnyerte.

Tény, hogy sok esetben valóban a lekövethető és természetbarát módon polcra kerülő ételek, illetve egyéb termékek kapják meg a pecsétjüket. Ezzel eddig még nincs is semmi baj, csak mint a legtöbb esetben, itt is alig két lépéssel eljutunk a globohomo-elitig.

Miért csinálják? A magukat emberbarátnak és környezetvédőnek beállító mágnások, nagyvállalatok és politikusok általában csak a fókuszt szeretnék másra irányítani egy-egy sötétebb ügyletükről, vagy csak simán jóemberkednek. Ez nagyjából ugyanolyan, mint amikor a politikusok a választási hajrában kiskutyákkal pózolnak, mások a környezetvédő aktivizmussal terelnek.

A Rainforest Alliance-nál is hasonló a helyzet. Daniel Katz, az egyik alapító ugyanis igazi görögdinnye. Katz olyan NGO-nagyágyúk fedélzetén is szolgál(t), mint a People for the American Way (PFAW), a deklaráltan progresszív politikai civil szervezet, amelynek a célja, hogy megdöntse a keresztény értékeken nyugvó társadalmi berendezkedést. Különféle listákat vezetnek az általuk jobboldalinak vélt közéleti szereplőkről.

Forrás: Rainforest Alliance

Áldatlan tevékenységeik közé tartozik még a választási kampányok finanszírozása, amelynek keretében 2014 és 2016 között 700 ezer dollárt (jelenlegi árfolyamon ez közel 300 millió forint) adományoztak a republikánusok ellen induló jelölteknek.

Honnan volt erre pénzük? Nem is tagadják, hogy az egyik legnagyobb pénzforrásuk Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa.

Forrás: AFP

Hogy Katz vajon hasonló elvek mentén dolgozik-e a Rainforest Alliance-nél, azt nem tudni, de politikai aktivitása mit sem csökkent. Sőt, a kezdetekben még mindkét szervezetet ugyanolyan odaadással szolgálta, és elveit mai napig vallja. A RA és a PFAW tehát közös morális alapokon nyugszik.

Ideje lenne végre a fenntarthatóság álcáját lerántani ezekről a NGO-król, és a saját kezünkbe venni a Föld jövőjének sorsát.