Az árulóknak nincs bocsánat: A CDU-CSU történelmi vereséget szenvedett a német választáson

A jobboldali párszövetség nem csak az elveit, a kereszténységet, hanem a német embereket is elárulta. A Németországot eddig vezető "keresztény" pártok nem voltak képesek igazi válaszokat adni a valóságos kérdésekre. A CDU-CSU már jó ideje nem tudta sikerrel kezelni az ország gazdasági és társadalmi problémáit. A választók erős üzenetet küldtek nekik: árulóknak nincs bocsánat!

A hivatalos eredményére még várni kell, azonban nagy meglepetésekre már nem lehet számítani: a német választásokat az SPD (25,7 %) nyerte, a CDU-CSU (24,1 %) szövetség egy hajszállal lemaradva a második helyen végzett.

Ezzel a német kereszténydemokrata pártok történetük legrosszabb választási eredményét érték el.

Összességében annyi történt, hogy a hosszú ideje haldokló szocialisták öt százalékot erősödtek, a konzervatív pedig pártok kilenc százalékot veszítettek. Az ellentétes irányú mozgással a nagy rendszerpártok támogatottsága azonos szintre gyengült, ami azt jelenti, hogy

sem a SPD, sem a CDU-CSU nem kell már a németeknek. A két tábor között mára gyakorlatilag alig maradt valami különbség. Ezek rendszerpártok.

Hogy milyen kormánya lesz Németországnak, az a jövő zenéje.

Hamarosan elkezdődnek majd a tárgyalások, és a sok népszerűtlen párt összefogásából jön majd létre egy koalíciót. Ennyi. Csodás a nyugati értelemben vett liberális demokrácia.

Az egyetlen biztos pont, hogy a zöldek és a német szabaddemokraták a királycsináló pozícióból várják az ajánlatokat. Főként rajtuk múlik, hogy milyen kormány alakul majd Berlinben.

Forrás: AFP

Bár a lehetséges koalíciókról ugyan még korai beszélni, a tanulságok levonására éppen megfelelő az időzítés.

A magyar jobboldal egy emberként mondhatná: mi megmondtuk! Azzal, hogy a CDU-CSU szövetség pártjai folyamatosan gesztusokat tettek a baloldali liberálisoknak, kiaraszoltak a magyarok és a kereszténydemokrácia mögül, semmit nem nyertek. Hacsak azt nem számolják el eredményként a kockás füzetükbe, hogy a magyar ellenzék szemében ők az igazi konzervatívok.

Szembetűnő veszteség az is, hogy a CDU-CSU balratolódásával a hagyományos szavazóbázisuk jelentős része lemorzsolódott. Azok az elkötelezett jobboldaliak maradtak párt nélkül, - az egykori pártjuk pedig a szavazataik nélkül - akik valóban hisznek a keresztény értékekben, akik megtöltik a templomokat, dolgoznak, adót fizetnek, gyereket vállalnak.

A CDU-CSU pártok nevében szereplő keresztény jelző már jó ideje csak egy korábbi Európa emléke. A CDU-CSU évekig kereszténydemokráciát kínált a politikai piacon, nagyjából 10-15 éve azonban már kizárólag neoliberalizmus került terítékre. A kereszténydemokrácia egy sikeres brand volt, ezért a korábbi termék logóját és csomagolását megtartották. A márkahűségre apellálva időlegesen meg tudták téveszteni az embereket.

Pedig már jó ideje egyértelmű, hogy a CDU-CSU fősodratába tartozó elit túlnyomó többsége se nem német, se nem keresztény érzelmű. A párt lelkéért folytatott küzdelem azonban eldőlt, a neoliberálisok győztek, a keresztény elkötelezettségűek alul maradtak. Már nem lehetnek illúziói senkinek.

A német kereszténydemokraták odahaza és az európai színtéren egyaránt feladták pártjaik nemzeti és vallásos elkötelezettségét. A CDU-CSU kihátrált a magyarok és úgy általában a kereszténydemokrácia mögül, elindultak abba a neoliberális irányba, ami az Európai Néppárt többségét jellemzi.

Forrás: AFP

Nem történt semmi különös, egy újabb jéghegy zuhant az óceánba. Európa nyugati felében tucatjával vannak olyan nevükben keresztény pártok, akik saját politikai meghatározásuk szerint sem keresztények.

A svéd kereszténydemokraták például „emberarcú” neoliberálisokként azonosítják magukat, pedig a párt nevében ott áll, hogy keresztény. Semmilyen keresztény értéket nem vallanak, ez csak egy szó nekik.

Eddig azonban főként a kisebb északi országok, kisebb pártjaira volt ez jellemző. Nem bírtak igazi súllyal, mindössze a Néppártot vitték rossz irányba.

Most azonban egy valódi nagyhal hódolt be a kis sneciknek.

A CDU-CSU vezetői készek voltak kiherélni pártjaikat annak érdekében, hogy a jelentéktelen súlyú európai liberálisok szemében ne tűnjenek túl kereszténynek, túl németnek. Színtelen – szagtalan, se nem hús, se nem hal alakulattá vált a két német kereszténydemokrata formáció.

Nagyon megérte ez az önfeladás dolog németeknek, ezekben a pillanatokban is a nagy hal húsából falatoznak azok, akikkel „értékközösségben” állnak.

A német kereszténydemokrácia már egy jó ideje bajban van.

Mindenképpen érdekes, hogy nem egy esetben a CDU-CSU szövetségben politizáló polgármesterek nevezték át a keresztény ünnepekhez köthető eseményeket valamilyen semleges elnevezésre. Ahogyan az is furcsa, hogy a CDU muszlim tagozattal büszkélkedhet. Ez aztán a nyitottság!

Így talán érthető, hogy a német szavazók tömegei pártoltak el a CDU-CSU pártszövetségtől. Jórészt az ideológiai váltás miatt, azonban nem kizárólag.

A CDU-CSU ugyanis nem csak az elveit, a kereszténységet, hanem a német embereket is elárulta. A Németországot eddig vezető „keresztény” pártok nem voltak képesek igazi válaszokat adni a valóságos kérdésekre. A CDU-CSU már jó ideje nem tudta sikerrel kezelni az ország gazdasági és társadalmi problémáit. Tény ugyanis, hogy Németországban egyre szembetűnőbb a társadalom elszegényedése.

Igen, a magyarországi ellenzék körében terjedő propaganda ellenére Németországban óriási problémát okoz a szegénység. Az Európai Unió vezető, sőt, annak első számú gazdaságáról van szó, ahol sokan nagyon jól élnek, a leszakadó rétegek azonban egyre dominánsabbak.

Tömegek kerülnek a szegénységi küszöb alá évente, ők jórészt nem látszanak a Berlin Pride forgatagából nézve.

A CDU-CSU nem találta a kivezető utat, úgy próbálta menteni a népszerűségét, hogy belemenekült azoknak a napirendeknek a tárgyalásába, amelyet az európai neoliberálisok határoznak meg: társadalmi nemek napi számolgatása, sokszínűség, transzszexuálisok jogai, a nyelv kirekesztő szavaktól való megtisztítása, illetve politikailag korrekt beszédmodor rákényszerítése mindenkire, és még egy tucat olyan ügy, amelyek a 80 milliós Németországban is legfeljebb 500 embert érinthetnek és érdekelhetnek.

Közben a kormány Németország gazdasági érdekeivel teljesen ellentétesen beszállt az orosz, -és Kína ellenes balhéba. Közben az európai kontinens is lemaradt a világban zajló gazdasági versenyben, nemrég pedig a nagy angolszász országok ejtették pofára úgy egészében az Európai Uniót.

A tanulság: a választók egyre inkább az erőt, a rendet, a biztonságot, a hűséget díjazzák a szavazófülkék magányában, és azt, ha egy kormány jó problémaérzékkel rendelkezik. Ezért sikeres a Fidesz 12 éve Magyarországon.

A CDU-CSU-tól pedig egy darabig búcsúzzunk el. Legalább addig, amíg meg nem erősödik egy valóban kereszténydemokrata vezető a pártok élén, akivel újra érdemes lesz számolni.