Az álszentség csimborasszója: Oroszország top 16 külkereskedelmi partnere

Németország, az Egyesült Államok, Olaszország, Finnország, Lengyelország mind befért az élmezőnybe. Magyarország nem. Hogy is van ez akkor?

Most, hogy az orosz kéket, a krémtortát és lassan Muszorgszkijt is be fogják tiltani pár országgal arrébb (az orosz mustárt is eltüntették a wisconsini múzeumból, persze nem úgy gondolták), merüljünk el kicsit a tények-számok világában!

Hiszen azt mondják, érzésekkel nem lehet vitatkozni, de azért néha a számokkal sem feltétlenül érdemes – még ha nagy hívei is vagyunk a kritikus gondolkodásnak.

Szóval – miután megtudtuk, hogy „Orbán leszopta Putyint”, és közben a pincsije lett – nézzük meg, kik tettek még hasonlóképpen! Hiszen akkor a korábbi analógia nyomán teljesen világos, hogy üzletelni Oroszországgal = egyenes út a leszopós pincsiség irányába!

Segítséget kértünk és kaptunk: ennek megfelelően feltárjuk előttetek, kik voltak 2021-ben Oroszország legnagyobb külkereskedelmi partnerei az exportot és importot együtt nézve, millió amerikai dollárban.

Oroszország legnagyobb külkereskedelmi partnerei 2021-ben (export+import, millió USA dollárban - Forrás: statista.com)
Oroszország legnagyobb külkereskedelmi partnerei 2021-ben (export+import, millió USA dollárban - Forrás: statista.com)

 1. Kína
 2. Németország
 3. Hollandia
 4. Fehéroroszország
 5. Egyesült Államok
 6. Törökország
 7. Olaszország
 8. Dél-Korea
 9. Egyesült Királyság
 10. Kazahsztán
 11. Lengyelország
 12. Franciaország
 13. Japán
 14. India
 15. Finnország
 16. Ukrajna

Meglepődtünk? Mi még sokadszorra is, pedig évek óta ismerkedünk a témával.

De azért azzal szembesülni, hogy az Európai Unió legnagyobb államai és főleg az Egyesült Államok is következetesen ott vannak a top 5-ben, top 10-ben, az azért elgondolkodtató. Főleg annak tükrében, hogy Magyarország a Statista 16-os listájára fel se fért – de Finnország és Lengyelország igen.

De a főbűnt minden bizonnyal Magyarország követi el azzal, hogy nem nyugati közvetítőin keresztül jut hozzá az orosz eredetű energiához...

Hajrá, szankciók! Ugyanitt környezetbarát, fairtrade amerikai gáz eladó ismeretlen forrásból.