Az "Armageddon tábornok" - Amerika régi-új ellenfele

Miért tart ennyire a nyugati világ Szergej Szurovikintól, Putyin új parancsnokától?

Szergej Szurovikint nemrég nevezték ki az orosz erők ukrajnai parancsnokává, miután Harkovnál az előző vezetés úgy benézte, hogy szinte ellenállás nélkül foglaltak vissza területeket a banderisták. A csúfos kudarc nem szegte Putyin kedvét, és az egyik legjobb és legtapasztaltabb hadvezérét küldte csatázni.

Amint Szurovikin megkapta új missziójára a meghívót, a CIA és az Egyesült Államok propagandalapjai azonnal nekiestek. Elsőre furcsállnánk is, hogy miért érdekli egy politikai ambíciók nélküli hadvezér a sajtót, aztán ahogy egyre mélyebbre vájkálunk, a kirakós szépen összeáll.

A CIA nem most kezdte el meggyűlölni Szurovikint, régi a szerelem közöttük. Amikor Szíriában az amerikaiak által tüzelt ellenzék és az ISIS nekilátott szétverni az országot, sokáig úgy tűnt, hogy Assad belerokkan, ha egyedül kell megvívnia a harcot velük. De Oroszország segített neki. Ebben a műveletben vállalt oroszlánrészt Szurovikin is, lapértesülések szerint a szíriai parancsnoksága nyomán ragadt rá gúnyneve, az „Armageddon tábornok”. Ő felelt ugyanis többek közt azért is, hogy a várost minél hamarabb megtisztítsák a renitensektől.

Forrás: Wikipédia

Azt vetik a szemére, hogy sokszor bombázott civil célpontokat is. Senki ne gondolja, hogy a szíriai terroristák ne bújtak volna pontosan oda,  ahova az Azov és a banderisták (még a TASZ szerint) is rendszeresen berendezkedtek: óvodákba, kórházakba vagy iskolákba. Így ez már mindjárt átértelmezendő…

Miért ezt a „rettegett” parancsnokot nevezte ki Putyin?

Mert egyre kevésbé rejtegeti az Egyesült Államok, hogy kvázi ők vívják ezt a háborút, csak a saját gyalogságuk helyett az ukránokét apasztják. Ezzel a haderővel, technológiával és hadviseléssel Szurovikinnek nagy a tapasztalata, értelemszerű tehát a cáratyuska választása.

Mióta kinevezték, „háborús bűncselekmények” sora történt Ukrajnában. A fentieket azért teszem idézőjelbe, mert hiába, még a CNN sem tudhatja egy robbantás után 10 perccel, hogy mi is történt a helyszínen. Valamint túl sokszor derül ki, hogy egy-egy „terrorcselekmény” mégsem úgy történt, ahogy leírták.

Pont ma reggel buktak le az ügynök-propagandisták azzal, hogy az a lebombázott vonat, amit lelkesen mutogattak az interneten, az bizony nem orosz rakéta áldozata lett, és 2022-ben Ukrajnában, hanem az amerikaiak lőtték szét még 1999-ben Szerbiában.

Pontosan ennyit ér minden információ, amit a háborúról az adott pillanatban megtudhatunk. Egy viszont biztos: Szurovikin jobban ismeri az amerikaiakat, mint elődei, és Ukrajna infrastruktúrája komoly ostrom alatt áll. Emellett Putyin egyik legrégebbi és leghűbb hadura, aki az orosz államot feltétel nélkül szolgálja, legyen szó katonai puccs leveréséről vagy a csecsenek megregulázásáról (ami olyan jól sikerült, hogy Kadirov imádja őt)... Izgalmas hetek jönnek.