Az a baj, hogy továbbmennek...?

Képzelt beszélgetés egy kulturális sokszínűséget féltő, belpesti értelmiségivel a Fudan egyetem elleni tüntetésről

„ENBERtelen világban élünk.

Figyelem a tüntetésekről szóló híreket és nem hiszek a szememnek!

Utcára vonult az intolerancia, az Andrássy úton kúszott végig a Kirekesztés Tízezer Lábú Kígyója.

AFP
Mikor azt hittük, hogy a bezárkózás korszakát magunk mögött tudhatjuk, mikor úgy éreztük, eljött a Nagy Európai Olvasztótégely utópiájának ideje, a napi politikai haszonlesés visszarángat minket a csúf, magyar valóságba.

AFP

Pártokon, sőt, világnézeti szekértáborokon átívelő összefogás egy külföldi egyetem elüldözéséért, egy tőlünk távol élő, mégis ismerős kultúra kirekesztéséért! Ez történik most az utcákon.

Nem pusztán egy felsőfokú oktatási intézményről van itt szó. A világnézeti sokszínűség, a tanulás szabadsága és a másság elfogadása áll támadás alatt. Mi, magyarok – sőt, kelet-közép-európaiak – egyszerűen nem vagyunk még elég érettek rá, hogy a tisztelet kultúrájának talaján állva valóban szélesre tárjuk kapuinkat a Nagyvilág előtt. Hiába élnek köztünk évtizedek óta, mégis újra és újra fellángoló gyűlölködéssel, gyanakvással tekintünk a kínai közösségre.

AFP

Mert az átlag magyarnak addig rendben van, hogy édes-savanyú csirke, meg Huawei okostelefon. De azért azt már nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy a más kultúra más hétköznapi normákat is jelent. Pedig amit ez a több ezer éves múltú, sikeres és erős nép kínálhatna a folyamatosan sorvadó, önmagát túlélt Európának, azért nem lehetünk elég hálásak!

Nem az a baj, hogy ide jön a Fudan Egyetem és a kínai diákok. Az a baj, hogy továbbmennek! Már persze, ha hagyjuk.

Tipikus magyar, mucsai mentalitás, hogy rögtön diktatúrázunk, kommunistázunk, ha szembejön az utcán egy távol-keleti külsejű figura. Pedig valójában mindannyian ugyanabból a tojásból keltünk ki majomból fejlődtünk ki, ők ugyanolyan ENBEREK, mint Te, vagy Én!

AFP

Amikor az Ázsia Centerben jársz, te csak érthetetlen nyelven beszélő, zárkózott emberkéket látsz, akik szürke egyenruhában, vörös könyvvel a kezükben akarják meghódítani az egész nyugati világot a mocskos pénzükkel és propagandájukkal.

De én látom a fogorvost, ügyvédet, ápolót, gender-szakos tanársegédet, akinek unokái pár generáció múlva mosolyogva biccentenek majd a Te unokáidnak, mikor viszik le a szemetet. 

AFP
Aztán azt tudod-e, hogy ha körülnézel a lakásodban, kábé az elektromos cuccok háromnegyede az Ő munkájuknak köszönhető? NNNNNA. Ezért is álságos a Te ellenállásod, hiszen már régóta velük élsz, de most, hogy valamit vissza is kéne adni, ajtót mutatsz nekik?

Nem tudhatjuk, mi elöl menekülnek ide, a szabadság földjére. Ami nekünk megadatott, az mindenkinek járna a világban.

Ha Te meg Én kicsit jobban figyelnénk a Bolygóra, mondjuk szelektíven gyűjtenénk a szemetet, most nem lenne szükség, hogy Budapesten legyen kihelyezett campusa ennek az amúgy világhírű, színvonalas intézménynek. Azonban mi csak magunkkal törődtünk, és most csak kicsit kéne tenni azokért, akik karjukat nyújtják felénk. De nem.

Azt mondják ezek a gyűlölködő politikusok, hogy itt a kínai ügynökök kihelyezett támaszpontját készítik elő, mintha ezt már előre lehetne látni! Elképesztő behódolás ez a sztereotípiáknak, etetik a felhergelt tömeget összeesküvés-elméletekkel. Az egyetemi szabadság számukra semmit sem jelent, ők akarnák megmondani, ki mit tanulhat, mi a helyes! 

AFP

Hogy népszavazás? Hát népszavazás kell, ha el akarjuk dönteni, segítsünk-e egy fuldokló embertársunkon?

Arra akarjuk használni a demokratikus intézményeket, hogy szentesítsük a soviniszta előítéleteket? Jó hogy nem már nemzeti konzultáció, még mit nem!

AFP

Ha már mindenképp kell valami kontroll, kérjük ki az EP véleményét, ők az elmúlt 5-6 évben már elég sokszor nyilvánvalóvá tették, európaihoz méltatlan dolog a határok lezárása és a külföldi finanszírozású egyetemek fölötti bármilyen kritikai szemléletű számonkérés gyakorlata.

A vége az lesz, hogy szépen lassan magunkra maradunk, elhagynak minket azok is, akik eddig idejöttek. Akkor pedig majd gondolkodhatunk rajta, nem járt-e jobban a nálunk toleránsabb Skócia, Ausztrália, Franciaország és Németország, stb... ahol békében virágzik a Nyílt Társadalom.”