Árulkodó, hogy Zelenszkij a Majdant ünnepli

Éppen a CIA-val összefüggésbe hozott forradalom évfordulóján beszélt az ukrán nép hőstetteiről.

Zelenszkij legújabb zöldhátteres videójában arról beszélt, hogy az ukrán nép már több mint ezer éve a szabadság legnagyobb harcosa – tette mindezt éppen a majdani tüntetések évfordulóján.

Rendkívül beszédes, hogy pont ezen a napon beszélt nyolc percben az ukrán nép hőstetteiről, méltóságáról, szabadságszeretetéről. Ezt a gesztust azért érdemes egy kicsit alaposabban megvizsgálni.

Forrás: AFP

A Szrgya Popovics könyvében is körbejárt majdani forradalom Ukrajna bukásának kezdete. Tökéletesen illik abba a felforgatóhullámba, amit amerikai támogatással világszerte, azonos recept alapján igyekeztek véghez vinni. Nyugati, liberális ideológia terjesztése és szimbólumrendszer használata, külföldi segítség a mozgalomszervezésben, a népi ellenállás szítása – ezek mind egy irányba mutatnak.

Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója kiemelten foglalkozik azzal, hogy hazánkban ezt miképp tervezgeti évről évre az ellenzék. Kutatásaiból az látszik, hogy pontosan ugyanazt az Alinsky- és Popovic-féle iránymutatást használják, amely „sikeres” volt a Balkánon és Ukrajnában.

Induljunk a legelejéről!

A két író könyvei még ha érintőlegesen is, de említik a mozgalomszervezők külföldi ösztöndíjait és segítőit. Nem volt ez másképp Ukrajnában sem, ahol a 2004–2005-ös „narancsos forradalommal” kezdődött az, ami most háborúba torkollt. Már ekkor is voltak gyanús szálak, gondoljunk csak Julija Timosenkóra, aki később a majdani tüntetéseknek az egyik főszereplője lett.

Forrás: AFP

Hogy ki lőtt a tüntetésen, arról a mai napig ellentmondásos információk keringenek. Egyesek szerint a rendőrség mesterlövészei, de felmerült a CIA is. Tőlük ugye hihetetlenül messze állnak az ilyen fajta beavatkozások, működésük óta még sosem fordult elő, hogy egy országban tüntetést, felkelést, polgárháborút robbantottak volna ki.

Ezzel sikerült végleg a Nyugat pártjára állítaniuk az ukránokat, akik épp kibékültek volna Oroszországgal.

A tüntetések után Ukrajna még nagyobb anarchiába süllyedt, mint előtte volt. Oligarchák, szélsőségesen soviniszta szervezetek hatalmaskodtak, kiéleződő Nyugat- versus oroszpárti politikai harcok és leszámolások zajlottak a nyilvánosságban. És mindez nem ért véget Zelenszkij alatt sem, sőt!

Ebben a keretben lehet és kell is értelmezni a minap elhangzott beszédét, amellyel maga teremt folytonosságot a majdani tüntetések és a jelen helyzet között – ezzel is rámutatva arra, hogy ez tulajdonképpen az USA és Oroszország között fennálló érdekszféra-háború.