Antiszemita botrányok a baloldalon

Baranyi Krisztina egy hétfőn nyilvánosságra került hangfelvétellel felrúgta a barna bilit. Annak tartalmával és az öblös „rohadtszemétzsidózással" nem is foglalkoznánk, hiszen portálunktól messzemenőkig távol áll a bulvár. Ennek kapcsán viszont eszünkbe jutott néhány közelmúltban történt eset, amelyek hallatán egy jóérzésű ember minimum felvonja a szemöldökét. (Na, itt most nyilván nem a balos sajtóra gondolunk - náluk szemmel láthatóan bármi belefér, hiszen „Ein Reich, Eine Opposition, Ein Führer" a főszabály.)

Történeteink főszereplői elsősorban nyilván volt, vagy jelenlegi dehogyis náci és már megváltozott jobbikosok, de akadnak ex-mszp-s, vagy jelenlegi momentumosok, dk-sok is a tarsolyban.

 • A köpködésnél valószínűleg nem találunk undorítóbb szokást, pláne, ha az személyekre irányul. Ezt tudta megfejelni Kulcsár Gergely ex-jobbikos ex-országgyűlési képviselő, aki 2010 körül egyszerűen beleköpött a Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműbe. Az erről készült fotót pedig poénból körbeküldözgették egymás között képviselőtársaikkal a következő kommentárral:
Kulcsár Gergely egy kis feltöltődésre vágyott és meglátogatta a Duna-parton a képen látható vidám helyet.  
 • Jó poén… Ha ezek után sem gondolnánk elég bugrisnak képviselőurat, akkor elmondanánk, hogy ő nevezte a holokausztot „kamukausztnak”, a zsidó áldozatokról megemlékezni kívánó képviselőtársait „biboldó bérencnek”. Több évnyi ámokfutást követően idén márciusban zárták ki a pártból. A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben ennek ellenére 5 éves mandátumát tölti jelenleg is.

 

 • Szintén 2010-et írtunk, amikor egy miskolci jobbikos, bizonyos Jakab Péter egy fórumon abbéli aggályának adott hangot, hogy a zsidó bűnözők abban a kiváltságban részesülhetnek, hogy kóser menüt szállíttatnak nekik a börtönbe egy drága miskolci étteremből. Ezt mondta konkrétan: „Ha bizonyos kiválasztott néphez tartozik az illető, akkor a miskolci Dolce Vita luxusétteremből kell számára étket szállítani, mert ott kóser módon tudnak főzni, és neki még ahhoz is joga van”. Ezután pedig a homoszexuálisokra tett becsmérlő kijelentéseket, a Pride-ot buziparádénak, a felvonulókat meg aberráltnak titulálta. „Nyilván a csendőrségről továbbra sem fogunk lemondani. A csendőrségnek nem az lesz a feladata, hogy b*ziparádékat biztosítson. Miskolcról több mint 100 rendőrt küldtek, mert olyan jól állunk, ezeket az aberráltakat kell nekik kísérgetni.”

Ő jelenleg a Jobbik elnöke, a balliberális pártokkal való együttműködés fő szószólója.

 • Ugorjunk egyet 2012-be, amikor Gyöngyösi Márton akkori jobbikos parlamenti frakcióvezető-helyettes szerette volna az Országgyűlés zsidó képviselőit nemzetbiztonsági szempontokból listázni. Persze immáron mindent az azóta a szemöldökét a facebookon szedető Vona Gáborra kent, hiszen magyarázata szerint csak parancsot teljesített. Az ocsmányságot a következőként tálalta néhány évvel ezelőtt:
„Akkoriban tudatosan játszottunk rá a rasszista, antiszemita érzésekre” (…) „ez nem jelenti, hogy a Jobbik rasszista és antiszemita lett volna”.
 • Bencsik János szintén egykori jobbikos, ma már független képviselő akkor több írásában is kiállt  Gyöngyösi mellett, majd egyik cikkében azzal a lendülettel összegyűjtötte azokat az amerikai zsidókat, akik miatt szerinte „izraeliek markába” került az Egyesült Államok.

És Gyöngyösi azóta a Jobbik dandy-öltönyös képviselője az Európai Parlamentben. Hagyunk időt…

 • Szintén 2012-ben történt, hogy Baráth Zsolt, a Jobbik képviselője a Parlamentben napirendutáni felszólalásában Tiszaeszlár 130 éve címmel beszélt az 1882-ben eltűnt Solymosi Eszter tragédiájáról és az ezzel kapcsolatos zsidók elleni koncepciós perről, amelyben az eszlári zsidó közösség több tagját vádolták meg rituális gyilkossággal. Baráth a történet részletes elmesélése után kitért a háttérhatalmak és egy új világrend erősödésére is. Azt már nem tette hozzá legnagyobb sajnálatunkra, hogy a lapos Földre az üreges Holdról ideérkező gyíklények bujtották fel a tiszaeszlári zsidókat a szörnyű gaztett elvégzéséhez. Akkor Fónagy János államtitkár úr osztotta ki a jobbik padsoraiban elégedetten vigyorgó képviselőket és tette egyértelművé, hogy a Fidesz mélységesen elítéli az ízléstelen felszólalást.

Baráth Zsolt
Baráth Zsolt Forrás: MTI/Kovács Attila

 • Néhány évvel ezelőtt, a Jobbik akkori frakcióvezető-helyettese, alapító tagja, Szávay István dicsekedett zsidóveréssel párttársainak. Szintén a Hír TV szivárogtatta ki azt a hangfelvételt, amely szerint a Szálasi Szávay a párt egyik kongresszusán azzal ízetlenkedett, hogy egy buliban lecsapott egy zsidó nőt.  A felvételen hallható a lenti párbeszéd is:

Szávay István: Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.

X: Orrba gyűrted?

Szávay István: Tessék?

X: Orrba gyűrted?

Szávay István: Ja. A heftijét elferdítettem egy kicsit.

A felvételek közreadása után nagy nehezen, némi időhúzással, de végül Szávay lemondott és el is tűnt a közéletből annak rendje és módja szerint.

Szávay István
Szávay István Forrás: MTI/Kovács Tamás

 • 2019 januárjában szintén a Hír TV robbantotta a bombát, miszerint a Jobbik akkori elnöke, Sneider Tamás, korábbi skinhead nevén Roy 2017-es esküvői fotózásán felesége többször is karlendítéssel köszöntötte a fényképészt. A lagziról kiszivárgó felvételeken pedig jól hallhatóak a kirekesztő viccek, amelyekkel a részt vevő jobbikos prominensek szórakoztatták egymást. Mint köztudott, nem sokkal később Sneidert megpuccsolták a párttársai, és Jakab Pétert szavazták meg a helyére.

Sneider, aki egyébként fiatalabb korában egy skinhedgaleri tagjaként 1992-ben felfüggesztett szabadságvesztést kapott egy cigány ember megverése miatt.

Sneider Tamás
Sneider Tamás Forrás: MTI: Beliczay László

 • Legutóbb, néhány hónapja pedig a jobbik képviselője, Nunkovics Tibor hívta fel Deutsch Tamás jellegzetes arcvonásaira a figyelmet minimum félreérthető mozdulatokkal egy parlamenti meghallgatáson. A párt, illetve a cinkos ballib média érthetetlen módon azonnal kiállt mellette, majd azzal mentegette, hogy Nunkovics azért gúnyolódott Deutsch orrán, mert azt akarta demonstrálni vele, hogy drogos. Hogyne. Mi is most másztunk le a falvédőről.

Nunkovics Tibor
Nunkovics Tibor Forrás: MTI/Krizsán Csaba

 • De a Jobbik mellett a többi ellenzéki párt sem maradt ki az antiszemita botrányokból. Bizonyára mind emlékszünk az egykori MSZP-s Zuschlag János, 2004-es ízléstelenségére, amikor is a Terror Háza előtt a holokauszt áldozatain viccelődött. A mellette röhigcsélő Arató ma a gyurcsányista munkásőr-emlékszövetség harsány tagjaként szokta számon kérni a fideszeseken a „rasszizmust" és az „antiszemitizmust". Arató úr nyugodtan nézegessen szövetségesei irányába, mindkettőből talál ott bőven.
 • A DK-s újbudai polgármester, László Imre azt találta mondani, hogy Hitler megérdemelten lett az év embere 1938-ban a Time magazin szerint. László azt bizonygatta, hogy Hitlernek
„az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után” .
 • Hozzátette, hogy „ezután következő tettei már nem férnek bele ebbe a képbe”. Köszönjük, polgármester úr! Így már mindjárt más!

dr. László Imre
dr. László Imre Forrás: YouTube

 • 2018-ban, a Momentum akkori pécsi elnökéről, Nemes Balázsról került elő egy 2010-es podcast, amiben olyan kijelentéseket tesz, mint hogy
„Magyarországon nincs antiszemitizmus, pedig igény az lenne rá”,

illetve

„Izrael történelmileg nem létezik, ahogy Szlovákia se”.

Természetesen azóta már a lehető legtöbb baráti médiumban meaculpázhatott és bocsánatot nyert köreikben, így jelenleg is a párt prominens tagja.

Nemes Balázs
Nemes Balázs Forrás: Wikimédia Commons

Karácsony Gergely 2019-ben pedig azt bizonygatta a Hír TV egyik riportjában Gyöngyösi Márton korábbi kijelentéseivel kapcsolatban, hogy zsidókat listázni nem nácizmus. Nem, dehogy. Csak Sorost Hitlerhez hasonlítani, az viszont nagyon is.

 • Szintén 2019-ben Barlabás András, a Momentum székesfehérvári alapszervezetének vezetője egy általa feltöltött videóban azzal viccelődött, hogy „MOST TARTOTT BEJÁRÁST A GETTÓBAN”. Ez pedig nyilván azért is volt ordenáré kijelentés, mert a fehérvári holokauszt egyik központi helyszínén hangzott el.

Barlabás András
Barlabás András Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

 • Immáron pedig az összeborulás zászlaja alatt (kivéve persze a balfasz Jobbik) sikerült a totál antiszemita Bíró Lászlót indítani a 2020-as borsodi időközi választáson a moslékkoalíciónak. Ez a „kedves, szimpatikus" figura

nem átallotta Budapestet Judapestnek, a zsidókat tetűhintásoknak, a muzulmánokat Hasszánnak, a romákat meg sztojkáknak bélyegezni korábbi facebook-bejegyzéseiben. Ennek ellenére az MSZMP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum (stb) A-kategóriás politikusai egy emberként álltak be mögé, vagy akár köré szelfizni.

Meg is lett az eredménye. Koncz Zsófia elküldte őket, ahová valók: vissza a balettbe ugrálni.

 • És akkor elértünk 2020 decemberéhez, amikor is Baranyi Krisztina hörögte bele a nagyvilágba, hogy
„rohadt szemét zsidó".

Bár a felvételen csak egy beszélgetés foszlánya hallható, de az igencsak fűtött diskurzust nem vehetjük félvállról, már csak azért sem, mert ha Baranyi állításai igazak, és egy telek eladása körüli vita végső érveként önmaga vádolja meg vitapartnerét antiszemitizmussal, akkor is elég ocsmány módja ez annak, hogy másokat a saját álláspontjáról győzködjön. Nem beszélve arról, hogy a IX.kerületnek mi szüksége lehet arra, hogy minden ingatlanát kiárusítsa egy évvel a választások után?! De ezt a kérdést egyelőre nyitva hagynánk.

Baranyi Krisztina
Baranyi Krisztina Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hát így állunk most, ezek a pártok, ezek az emberek oktatják a Fideszt antiszemitizmusból. Ezek vádolják Demeter Szilárdot és Deutsch Tamást a holokauszt relativizálásával, és ezeket az embereket védi még mindig a ballib sajtó minden egyes terméke. Szegény Szegedi Csanád vajon mit szólhat mindehhez?!

Tegyük világossá, hogy akik mindezek ellen nem tiltakoztak, azoknak semmiféle erkölcsi alapjuk bármiféle megfogalmazást kifogásolniuk a jobboldalon és környékén.

Vagy még egyszerűbben:

Kuss a nevük.