Annyira szar a magyar oktatás, hogy Gyurcsány szerint Jókai írta a Zengő ABC-t

A művészetekre annyira fogékony volt miniszterelnök egyszerre vagdalkozik és érzékenyül el: tegnap még Orbánt piszkos rongyemberezte, ma megint könnyezik, és megkönnyezteti az olvasót is. Kár, hogy a valóban szép fogalmazásba csúszott egy kellemetlen hiba is... Majd a finn oktatás és az ellenzéki kormány mindent megold!

Mindenkinek van legalább egy ismerőse a Facebookon, aki reggel még politikusokat akar akasztani meg parlamentet robbantani; estére pedig már virágokról és balett-táncosokról tesz ki fotókat, jelezve, hogy ő mégiscsak mennyire finom ember.

Nos, Gyurcsány Ferenc is hasonló érzelmi hullámvasútra került a napokban: tegnap még Orbán Viktort törpézte meg rongyemberezte – feltehetőleg idővel klasszikussá váló –, meglehetősen terjengős, online képes-szöveges költeményében.

...ma reggel viszont újra a szeretetnyelveket kapta elő – nem először –, hogy hasonlóan terpeszkedő stílusban írjon valami könnyfakasztót, ami a volt miniszterelnök sérülékenységét, érző lelkét hivatott alátámasztani. Gondoljuk mi.

kapcsolódó

Katus, Marci, Nemzet, Trianon... és jókai zengő ABC-je

Forrás: Facebook/Gyurcsány Ferenc
Forrás: Facebook/Gyurcsány Ferenc

A művészetekre annyira fogékony politikus ugyanis ismét allegorikus képet festett: nagyvonalúan átlépve tegnapi erőszakos, vagdalkozó teljesítményén, most édesanyja fájdalmas elvesztését állította párhuzamba Trianonnal – és a karakterekkel most se volt képes spórolni.

A fogalmazás ismét hatásosra sikerült, követői talán komolyan meg is hatódtak a „valahol megint felsír egy gyerek”-szerű lezáráson:

Ma fáradtan ébredtünk. Borongós a reggel. A Kifli futárja csenget, hozza a reggelit. Friss a pogácsa.  Jókai Zengő ABC-je még csak akadozva megy. Marci szorong. Szorítja ujjaimat.

De sajnos Fletó minden igyekezete és művészfélevénája ellenére mégis csúszott egy bosszantó hiba a kompozícióba, ez pedig az, hogy

a Zengő ABC-t valójában Móra Ferenc írta.

Képünk csak illusztráció!
Képünk csak illusztráció!

Persze biztos kora reggel volt még, és nagyon is jól tudta, hogy Móra. Eszünkbe se jutna kételkedni abban, hogy Ferenc testvér lelkiismeretesen, maga olvassa Marci fiának a Zengő ABC-t. Ahogy annak idején elkódorgott kislányt talált, vagy ahogy hős lovagként kapta el az ájultan összecsukló Budai Bernadettet. Vele egyszerűen történnek a dolgok, megtalálják őt!

De nem bántjuk Fletót: ez is csak annak tanúbizonysága, hogy bizony a magyar oktatás valóban siralmas állapotban van. És ezen csakis egy ellenzéki, szakértői kormány és a finn módszer segíthet. Akkor talán Móra is fog menni fejből.

Annyit azért kötözködve még hozzátennénk – és ez nem vesz el semmit Gyurcsány művének értékéből –, hogy az elvesztett területek, nemzetrészek igenis élnek.