Ami szép, az szép: Jakab Péter kamutájszólással ígérget nagyokat egy kamunak tűnő cigányvajdának

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje még az akcentusát is úgy váltogatja, mint a világnézetét meg az egyenruháját - ráadásul egy mondaton belül többször is meghazudtolja saját magát.

Jakab Péter is kamuvideó-készítőnek állt, beépített jobbikossal készített álinterjút – írta egy hete a Híradó.hu a Pesti Srácok nyomán, ugyanis mint kiderült, Opra Rita, volt barcsi jobbikos képviselőjelölt panaszkodott megélhetési gondjairól, miközben idén tíz napot nyaralt Horvátországban.

De nincs megállás: újabb gyanús felvételt kaptunk a Jobbiktól, egészen pontosan annak XVIII. kerületi Alapszervezetétől.

  • Ki a felvételen szereplő állítólagos cigány vezető? Neve van neki vagy a szervezetnek? Miért nem írták oda? Nem lehet, hogy megint csak egy beépített emberrel van dolgunk?

Ezzel együtt mindenkinek javasoljuk a videót megtekintésre, mert kifejezetten szórakoztató. Jakab még egyetemi éveiből meg állásinterjúkról hozhatta magával ezt a rizsázási képességet, mert itt aztán tényleg a csillagokat is leígéri az égről, elhadar mindent, amit szerinte a másik hallani szeretne – miután persze megkapja a neki járó alákérdezéseket.

Hadd ragadjunk ki megint tendenciózusan pár elszólást a szövegkörnyezetéből:

0:27 –És a baloldalnak van erre valami programja? Hogy felzárkóztassa a romákat itt, Magyarországon?

Biztosan van, de akkor ezek szerint Jakab Péter beismeri, hogy a Jobbik baloldali párt? Mert azonnal megválaszolja a saját nevükben a kérdést, röhej.

1:09 –Alaphangon meg kell duplázni a családi pótlékot (...) családi kártyára kell utalni a pénzt, hogy abból valóban a gyermekek neveléséhez szükséges termékek legyenek megvásárolva.

Hú, újabb 200 napos programot szeretnétek? Hogy is mondtad húsz másodperccel ezelőtt, hogyan kell felnőttként kezelni a romákat?

0:47 –Nem gyermeki létben kell a cigányságot tartani, hanem felnőttként kell őket kezelni (...) Nem halat kell nekik adni, hanem hálót.

Megható ez a bibliai utalás. Oké, de azért legyen családi kártya, hátha mégis cigire-piára költik, ugye? Értem én. A nem hal, hanem háló pedig ezek szerint = dupla családi pótlék, még csak véletlenül se adókedvezmény: tiszta sor. Munkáról nem sok szó esett. Na jó, de: „minőségi munka” - na ez komoly ígéret! Legalább annyira hihető, mint például hogy nem fognak összeállni a baloldallal.

Ugyanakkor Jakab Péterről régóta tudjuk, hogy egyfajta magyar Christian Bale-ként elképesztő átalakulásokon képes átmenni: szemüveges, pályakezdő tanárból erőszakos, gárdista-szerű ruházat és csíkszakáll; fenyegetőzés-gyalázkodás („A Jobbik pokollá fogja tenni a cigányok életét”; „Tiltakoznak és ajvékolnak azok, akik úgy gondolták, hogy életük végig lehet élősködni rajtunk, lehet élősködni ezen a városon. Nekik üzenem, hogy ébred már a magyar!”; „Ha valaki a padló közepére piszkít, arra azt mondom, hogy mélyigénytelen”), most pedig már bepróbálkozás és slim fit farmer fehér inggel – és akkor az ellenzéki, DK-s extra összefogásról nem is beszéltünk.

Ugyanígy játszik rá az ízes beszédre ez a városi (miskolci) gyerek: amikor véletlenül elfeledkezik magáról, például Osváth Zsoltnál egészen semleges kiejtéssel beszél. Máskor – mint az ilyen „nép egyszerű gyermeke”-videókban – pedig megint jön az erőltetett tájszólás, mint egy Szeszélyes évszakok-jelenetben.

A „cigány vezetős” videó mindenesetre egyelőre nem talált elsöprő támogatásra a Facebookon: a reakciók közel fele kiröhögi, a kommentelők – köztük nem egy cigány hozzászóló – pedig szépen szembesíti az ellentmondásokkal:

Zs. Zs.: Gyerekek, Orbán így vagy úgy: nekünk ezelőtt nem volt munka. Most dupláján van a fizetés.
D. Sz.: Te abból a pénzből kiirtottad volna a cigányságot, Petyus.
B.P.: Aztán meg mehetnénk a lágerba.
I.R.: Már nem akar kitelepíteni minket, megkeseríteni az életünket? De nagyot változott ez a féreg, csak régi mondás, hogy kutyából nem lesz szalonna, szóba sem kéne állni vele!
D. R.: Mióta Orbán Viktor az elnök, azóta tud a rendes cigány dolgozni, azóta van munka, és ha valaki dolgozni akar, az dolgozni is fog, ha van rá lehetősége!!! Az életszínvonal azóta sokkal jobb! És szerintem egy cigánynak nincs szüksége egy ilyen emberre aki oda nyal, ahol érdeke van, eddig nácik voltatok, most meg majd le is cumizzátok a cigányokat a szavazatokért!

Az út tehát még hosszú, de ne higgyük, hogy lehetetlen: ha az SZDSZ budapesti táborát képes volt maga mellé állítani a Jobbik, talán egyszer a cigányságot is sikerül.

De azért bízzunk a nép józanságában, és hogy mások is inkább a konkrét fejlődést és segítséget értékelik, nem az üres rizsát – és talán mégsem felejtenek parancsszóra.

Mi pedig érdeklődve várjuk Jakab újabb szórakoztató szerepeit, még ha az eddigieket kicsit túl is spilázta.