Államilag támogatott terrorizmus: ezek az ukrán vezetés legagresszívabb lépései

Dugin lányának meggyilkolása és a krími robbantások célja hasonló: kiprovokálni egy erőteljes orosz reakciót, amelyre aztán a Nyugat "arányosan" reagálhat. Bármit reagálnak Putyinék, az újabb ürügy lesz a háború fenntartása, esetleg a fokozása kapcsán.

A napokban robbantásos merénylet történt Moszkva mellett, a támadás következtében pedig életét vesztette a széles körben ismert és népszerű fiatal újságírónő, Darja Dugina.

Forrás: AFP

A hölgy nem kisebb személyiség volt, mint Alekszandr Dugin, a világhírű filozófus és nacionalista ideológus lánya. Nevéhez fűződik az Eurázsia nevű mozgalom megalapítása. Gondolatai, cikkei orosz fiatalok tömegeire volt hatással az elmúlt évtizedekben. Társadalmi hatása mellett fontos kiemelni azt is, hogy Dugint Putyin Rasputyinjaként szokás emlegetni, akinek jelentős hatása volt az elnök világnézetére.

Ez persze erős túlzás, az azonban biztos, hogy Dugin kivételes figura, akinek a világ minden táján számos rajongója van. Amolyan filozófus-sztár. Természetesen a nacionalista oldalon.

Alekszandr Dugin
Alekszandr Dugin Forrás: Wikipédia

A merénylet eredeti célpontja egyértelműen ő volt. Mint ismert, lányával együtt teljes mellszélességgel támogatták Putyin politikáját, beleértve az Ukrajna elleni inváziót is. Egy hazafias rendezvényen vettek részt, amikor Dugin úgy döntött, hogy a lánya autója helyett egy másik járművel utazik.

Mint egy filmben. A lány áldozatul esett a brutális támadásnak, az apának pedig végig kellett néznie, ahogy a lánya szénné ég a felrobbantott autóban.

Dugin professzort azóta kórházban ápolják, valószínűleg idegösszeomlást kapott. Hatalmas teher egy apának, ha látja a gyermekét meghalni. Gyászában  több ezer orosz nacionalista osztozik.

A tragédián túl ez a gyilkosság második számú hozadéka: Dugin követőinek és oroszok százezreinek innen nincs visszaút. Adódik a kérdés, hogy ki rendelhette meg a merényletet? Ki az, aki a pokol kapuját nyitja magára egy ilyen cselekedettel? Magánakció lett volna? Kizárt.

Komoly felkészültség kell egy ilyen gyilkosság elkövetéséhez. Valamelyik ellenséges szolgálat emberei állnak a háttérben, viszont eszük ágában sincs felfedni magukat.

Az orosz hatóságok állítólag már nyomon vannak. Sajtóértesülések szerint az ukrán különleges szolgálatokat gyanítják a háttérben. Pontosabban egy Azov-ezredhez tartozó nőt azonosítottak mint a merénylet technikai végrehajtóját.

Az ukrán állampolgárságú Natalja Pavlovna Vovk 12 éves lányával érkezett Oroszországba július 23-án, és abban a házban bérelt lakást, ahol Dugina is élt. Az ukrán azovos feltételezhetően hónapok óta információkat gyűjtött az áldozatról. A merénylet után Vovk és lánya Észtországba távozott.

A gyilkossággal nemcsak az orosz nacionalista mozgalmak, hanem maga az orosz állam is lépéskényszerbe került.

Putyin békét, stabilitást és biztonságot teremtette az oligarchák uralma után a végtelenül legyengült Oroszországban. Most azonban egy fontos orosz értelmiségit végeztek ki, ezzel aláásva a putyini életmű egyik pillérét.

Az orosz elnök jó eséllyel meg fogja torolni a gyilkosságot. Készülni kell a válaszcsapásra.

Forrás: AFP

A háború is azért tört ki, mert az orosz vezetés számára nem hagytak más kiutat. Most pedig megint támadásra ösztönzik az oroszokat, ami aztán újabb nyugati reakciókat fog generálni.

Mintha az lenne a cél, hogy Oroszország minden erejével vonja be magát a háborúba, teljes testtel álljanak bele az Ukrajna elleni invázióba. Úgy tűnik, hogy a valódi célpont maga Oroszország, pontosabban fogalmazva a keleti nagyhatalom legyengítése, Ukrajna csak egy feláldozható mellékszereplő ebben a játszmában.

Az oroszokban sajnos senkinek nem kell ezúttal sem csalódnia. Az orosz néplélek egyszerűen megfogalmazva: szenvedélyes szeretet és ugyan olyan hőfokon izzó gyűlölet.

Bárki is bízta meg a gyilkost, az biztosra vehető: a háborús konfliktus kiélezésére törekszik. Olyan orosz válaszcsapásra számítanak, amely még erőteljesebb nyugati részvételt tesz majd indokolttá.

A krími robbantások célja is hasonló: kiprovokálni egy erőteljes orosz reakciót, amelyre aztán a nyugat „arányosan” reagálhat.

A gyanú elsősorban az ukrán vezetésre hárul, illetve a háttérben megbúvó Egyesült Államokra. A Zelenszkij-féle vezetésnek és a demokraták háborúpárti erőcsoportjának ugyanis az az érdeke, hogy a merénylet miatt az orosz nacionalisták bosszút álljanak az ukránokon. Akkor majd a józanabb gondolkodású politikai erőknek a háború lezárását sürgető érvei egycsapásra megsemmisülnek. Újra a konfliktus fenntartását támogatók hangja lesz hallható.

Forrás: AFP

A képlet egyszerű: kiprovokálnak az ukránok ellen egy válaszcsapást, amit majd orosz háborús bűncselekményként lehet a nyugati médiában körbehordozni.

Az ukrán vezetés saját érintettsége kapcsán persze mindent tagadni fog. A nyugati közvélemény nagyobb része pedig azt gondolja majd az ügyről, amit a progresszív-háborúpárti – nálunk ilyen a 444 – lapok közvetítenek.

Már el is kezdődött a „belső hatalmi harcok áldozata lett Dugin lánya” narratíva felépítése.

Szóval bármit reagálnak az oroszok, az csak újabb ürügy lesz a háború fenntartására, esetleg a fokozására.

Igen. Ez egy rossz hír. A világ első számú nagyhatalmának szociopata vezetése mögött álló gazdasági érdekcsoportok a háború folytatását akarják. Reméljük, ezúttal elmarad Kassa bombázása!

Dugina és a háború minden ukrán és orosz áldozata pedig nyugodjék békében!