Ahogy azt tudtuk előre: ahogy a kampány elkezdődött, Karácsony Gergely magára is hagyta a Fővárost

Beigazolódni látszik tehát az a nem is olyan merész jóslat, hogy a budapestiek Főpolgármester nélkül maradnak, ha elkezdődik a miniszterelnök-jelölti kampány.

Karácsony Gergely ugyanis elkezdte a felszopókörútját, épp akkor, amikor a Fővárosnak vezetőre lenne szüksége: az élet épp kezdene visszatérni a megszokott kerékvágásba.

A feltételes mód azonban helytálló: az elhibázott tervezéseknek és koordinálatlan felújításoknak köszönhetően a legforgalmasabb utak parkolóvá és közösségi szaunává avanzsáltak, a közterek meg pollenokádó gazerdőkké.

Azt talán már mindenki megszokhatta, hogy a munkaidő alatti Facebookozás koronázatlan királya nem végez érdemi munkát, és az eddig felmutatott eredményei azt is mondatják velünk, hogy jobb is.

De az, ami most a Városházán folyik, egyszerűen botrány. Van itt minden: orbánozás, fideszezés, öntömjénezés, csak éppen semmi kézzelfogható nincs, hacsak a szemetet meg az ürüléket nem nevezzük annak.

A korábbi városvezetés által örökül hagyott köztéri tisztaságnak, és megújult parkoknak immáron hűlt helye: mindent elleptek a hajléktalanok és a mocsok. A lassan visszaszivárgó turistákkal óhajtják talán felszedetni az utcákat ellepő szeméthegyeket? Mert az lassan evidenssé válik, hogy a Városháza mindent a lakókkal oldatna meg: a kihelyezett köztéri dísznövényeket közösségi locsolással, a hulladékot közösségi szemétszedéssel.

Csak mert ők alkalmatlanok még arra is, hogy mindezt „business as usual” megszervezzék, vö. végezzék a saját munkájukat.

És nem sül le a képükről a bőr! Igaz, nap nem annyira éri őket a kellemesre lehűtött légkondis irodában, vagy a szolgálati kocsiból 20-30 perces kampány fényképezkedésre vagy köztéri vigyorogva-szelfizésre ki-kiszállva. Legalább így a városban terjengő konstans húgyszagot se érzik.

Eközben a BKV botrányosan működik: kínos közbeszerzési blamák sokasága, gondoljunk csak az elfuserált buszokra, muzeális frankfurti villamosokra, pokoli metrójáratokra.

Reméljük, idén a párbeszédesek legalább nem mennek le az aluljáróba meztelenül protestálva a hőség ellen, mint tették azt legutóbb. Légkondi pedig még mindig nincs a kanyarban sem, hiába nyerte meg a választást Karácsony, többek között ezzel a szlogennel.

Csakhogy a korábban jól működő gépezetbe homokszem kerülhetett: a legújabb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Karácsony Gergely népszerűsége drasztikusan csökkenni kezdett.

El kellene tehát talán dönteni, hogy polgármesteresdit, vagy miniszterelnök-jelöltesdit játszunk. Ugyanis mindkét szerepkör teljes embert kíván!

Vagy egyik, vagy másik. A számok és a város képe azt mutatja, hogy egyik sem megy. A választóktól ugyanis arra kapott felhatalmazást, hogy a Fővárost vezesse főállásban, magas fizetéssel, nem mellesleg közpénzből. Szépen elárulta a saját szavazóit, felőle Budapest meg rohadhat tovább. Minden mindegy, csak a saját ambíciói mozgatják.