Adalék Cseh Katka és családja zűrös cégügyeihez: 100 millió feletti adótartozások, felszámolások és bedöntött cégek

Olyanok moralizálnak, akik adóelkerüléssel, cégek bedöntésével, valamint trükkös pályázatokkal szerezték a vagyonukat.

  • Cseh Katalin lebukott: egy oknyomozó portál megírta, hogy a momentumos politikus családi cége, valamint a hozzájuk lazán kapcsolódó cégek együttesen 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi közbeszerzést nyertek el. A cikkekből az is kiderült, hogy még a fideszes Ferencvárosi Önkormányzat pénze sem volt büdös a politikai pályára lépése óta folyton csak a fideszes korrupcióval és az EU-s pénzcsapok elzárásával kampányoló Cseh Katalin családi cége számára.
  • A legszebb az egészben, hogy Katka 2013 és 2018 között maga is vezette és tulajdonosként is érdekelt volt a botránnyal érintett Pannónia Nyomda Kft-ben. A céget a momentumos politikus édesapja, Cseh Tibor alapította, és ő volt az első tulajdonos is.
  • Ha alaposabban utánanézünk Cseh Katalin édesapja egyéb céges érdekeltségeinek, azt is látjuk, hogy a magát az átláthatóság és tisztesség élharcosának beállítani szándékozó politikus és családja céges működése a mintapéldája az adóelkerülő üzletelésnek.
  • Cseh Tibor és üzlettársai több cégben halmoztak fel akár 100 millió forint feletti adótartozást, majd ezután - javarészt felszámolással - bedöntötték a vállalkozásokat.

Hogy pontosan miről is beszélünk, az jól látszik az alábbi adatokból:

  • Hogy lássuk, hogy nem esett az alma messze a fájától, érdemes első körben arról beszélnünk, hogy a botrányos EU-s pénzekkel érintett, és Cseh Katalin által is vezetett Pannónia Nyomda Kft. is összetűzésbe keveredett az adóhivatallal, hiszen több mint 50 végrehajtást indított a NAV ellenük 2011 és 2020. között.

Ráadásul ennek a jelentős része akkor indult a cég ellen, amikor Cseh Katalin vezető tisztségviselő és tulajdonos - 2013-2018 között - volt a Pannónia Nyomda Kft-ben. Vagyis ezekért az adótartozásokért a tisztakezűnek hazudott momentumos politikust is komoly felelősség terheli, hiszen a cég vezetője és tulajdonosa is volt.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

  • De érdemes szemügyre venni Cseh Tibor másik cégét, a szintén nyomtatással és számítógép-nagykereskedelemmel foglalkozó Mackensen Kft-t. Ebben Cseh Tibor 2008 és 2009. között vezető tisztségviselő és tulajdonos volt. Majd 2009 és 2014 között átadta a botrányból már jól ismert Halász Gábornak a céget, aki 2014-re felszámolással be is döntötte azt. (Mint emlékezetes Halász volt aki átvette Cseh Katkától a Pannónia Nyomda Kft-t.)

Igen ám, csak a be nem fizetett adó miatt indult tucatnyi NAV-végrehajtás 2010-re már egy 100 millió forint feletti adótartozásra rúgott. Azaz, "feketelistások" lettek. Érdekes, hogy az első végrehajtások épp azután kezdődtek, miután Cseh édesapja távozott.

 

  • De hasonló volt a helyzet a "Máshova nem sorolt nyomás" főtevékenységgel foglalkozó TIMP Kft esetében is, amelyben 1991 és 2010. között volt vezető tisztségviselő, és tulajdonos is Cseh Katalin édesapja. Itt már 2007-re összejött a 100 millió forint feletti adótartozás, majd 2010-ben felszámolták és megszüntették a céget.

Vagyis itt nincs kérdés, hiszen Cseh Tibor végig érintett volt a hatalmas, feketelistás adótartozás összehozásában, az adóelkerülésben.

  • A "Kisegítő nyomdai tevékenységgel foglalkozó" CSEH ÉS LÉNÁRD Kft-nél pedig az történt, hogy vélhetően a Cseh család felvidéki rokona, Cseh Mihály volt egy darabig a cég ügyvezetője, akit a fentebb már említett Halász Gábor képviselt Magyarországon. Halász aztán átvette a cég ügyvezetését is a felvidéki rokontól, de 2001 és 2005 között aztán Katalin édesapja is vezette a céget, sőt 2005 és 2009 között tulajdonos is volt benne.

2007-ben, tehát még bőven Cseh Tibor befolyása idején megint olyan mértékű adót nem fizetett be a cég, hogy 100 millió forint feletti adótartozást produkáltak, amelyet - a lassan szokásosnak mondható - 2009-es felszámolás és megszűnés követett.

  • A műszaki kutatással foglalkozó OSOHA NRG Kft-nél is az a helyzet, hogy 2013 és 2015. között érdekelt volt Cseh Tibor a cégben, majd érdekes módon a távozását követően rövidesen elkezdődtek a NAV végrehajtási eljárásai, amit az adószám törlése és végül kényszertörlési eljárás követett.

A cégnél olyan súlyos dolgok történtek, hogy a Cseh Tiborral egyszerre tulajdonos Jonarchy Dara-t 2023-ig eltiltották a cégvezetéstől, ami az egyik legsúlyosabb következmény a cégjogban.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László

  • Ezek után már nem meglepő, hogy Cseh Tibor hasonló forgatókönyv alapján döntötte be a PANNÓNIA-PRINT Kft-t is. Cseh 2009 és 2015 között volt vezető tisztségviselő a cégben, míg 2009. és 2016 között tulajdonos is volt. 2010-től itt is elkezdődtek a NAV-végrehajtások, amelyek aztán 2015-re egy felszámolásba torkolltak, 2016-ban pedig ez a cég is megszűnt.

Trükkös pályázó, többszörös adóelkerülő emberek oktatnak bennünket tisztességről

A Cseh-család véget nem érő botrányai jelentős mértékben megkérdőjelezik az EP-képviselő Cseh Katka őszinteségét, valamint az EU-s pénzekkel történő visszaélésekről és a magyarországi korrupcióról beszélő politikáját. A botrány legfelháborítóbb része, hogy kiderült, Cseh Katalin maga is vezette a közel 300 milliós uniós támogatást elnyerő, fentebb már említett Pannónia Nyomda Kft-t céget, és tulajdonos is volt abban.

Forrás: Facebook/Cseh Katalin

Sőt jó eséllyel részt vett annak az EU-s pályázatnak az előkészítésében, amit aztán a családi céggel elnyertek.

De az is kiderült korábban, hogy a Cseh-család azért költözhette vidékre a családi cégét, mert ott több uniós támogatást tudtak lehívni a "korrupt Orbán-kormánytól."

Ráadásul felmerült, hogy az a holografikus nyomtató kifejlesztésére irányuló nyomtatási technológia, amelyre több mint 200 millió forint EU-s támogatást kaptak, már egy létező megoldás volt.

Ugye milyen jó, hogy olyan emberek oktatják a jobboldalt tisztességről, átláthatóságról, akik adóelkerüléssel, cégek bedöntésével, valamint trükkös pályázatokkal szerezték a vagyonukat?