A Youtube-on is harmatgyengén teljesítenek az ellenzéki pártok, alig nézik a videóikat

Velük szemben Orbán Viktor csatornája valósággal szárnyal, és van még egy meglepetés szereplő. Megnéztük, hogyan szerepelnek a hazai politikai erők a világ legnagyobb videómegosztóján. Körkép.

A médiafogyasztási szokásokkal együtt – és persze arra reagálva – változik a politikai marketing és kommunikáció eszköztára is. Mivel a szavazók egyre nagyobb része tartozik az Y generációhoz, vagy még fiatalabbak, ezért a hirdetések, közéleti szereplők népszerűsítésének céljából készülő anyagok, beszélgetős műsorok és az egyéb hasonló politikai termékek egyre inkább a közösségi médián keresztül történő tartalomfogyasztási szokások adottságaihoz igazodva készülnek.

A már most is elképesztően ingergazdag kínálat a felhasználók viselkedését is megváltoztatta. A fogyasztókat egyre nehezebb hatékonyan megszólítani, megtartani, és pillanatokon belül elnavigálnak a számukra nem releváns vagy nem érdekes tartalmakról.

A print sajtó haldoklása után várhatóan a klasszikus kereskedelmi tévék korszaka is leáldozik majd, mert ahogy terjengős újságcikkeket, úgy reklámblokkokkal megszakított tévéadást is egyre kevésbé igényelnek azok, akiknek a Facebook, Instagram, Twitter és YouTube már nem újdonság, hanem alapvető tájékozódási pont. A trend jelenleg erősen a TikTok által uralt rövid, intenzív hangos-mozgóképes tartalom irányába mutat, ez pedig politikai témákban is visszaköszön: ha egy 25 éves, közélet iránt érdeklődő fiatal azt a szalagcímet olvassa, hogy Gyurcsány ismét leégette magát az ATV-ben, akkor ő legfeljebb arra a 30-40 másodpercre kíváncsi, amikor ez megtörténik, nincs sem kedve, sem ideje végignézni a teljes műsort.

Időnként azonban bizonyos témákban mégis igénylik a fogyasztók a magas minőségű, hosszabb műsorokat. Például az amerikai Vice szórakoztató és informatív riport csatornája vagy a hazai Partizán nagy sikerrel készít igényes, 20-50 perces videókat is. Mindkét csatorna főként a YouTube-on éri el nézőit, sokkal nagyobb nézettséget generálva, kevesebb költséggel, mintha a kereskedelmi tévében próbálkoznának. A kommentszekcióban pedig legalább olyan élénk közösségi aktivitást és vitákat láthatunk az adott témával kapcsolatban, mint a Facebookon. 

YouTube

Azt gondolhatnánk, hogy ezt felismerve a politikai pártok is talpraesetten, ügyesen használják ezt a felületet.

De nem.

Körülnéztünk a magyar pártok YouTube-csatornáinak háza táján, és – bár nem voltak magas elvárásaink – még mi is meglepődtünk azon, amit találtunk.

Egy-két kivételtől eltekintve (melyeket cikkünk végén részletezünk) egészen jelképesnek tekinthető a meghatározó magyar pártok iránti érdeklődés a világ legnagyobb videómegosztó közösségi oldalán. A korrektség kedvéért érdemes hozzátenni, hogy a Fidesz sem tűnik kifejezetten erősnek ezen a felületen, de az igazán megdöbbentő a saját fontosságuk illúziójába vakon szerelmes baloldali pártok körüli érdektelenség.

YouTube

Gyurcsányék például láthatóan gyártanak kifejezetten erre a felületre szánt videókat, de

a legutóbbi 5 anyaguk nézettsége összesen nem éri el az ötszázat.

YouTube

Az úgynevezett magyar zöldpárt, a Lehet Más a Politika ezzel szemben már jóval kevesebb erőfeszítést tett a tartalomgyártásba. Gyengén keretezett, átcímkézett (újrahasznosított) tüntetéses beszédekkel és parlamenti felszólalásokkal találkozhatnak az érdeklődők. 

A legutóbbi 5 videójuk közül lapzártánkig egyik sem érte el az 50 (!!!!!) megtekintést sem.

YouTube

A saját hanyatlásának pocsolyájában elégedetten dagonyázó Jobbik a YouTube-versenyben meglepően erős – legalábbis a többi baloldali párthoz képest. Itt akár 400-500 ember is kíváncsi az amúgy teljesen érdektelen videókra.

YouTube

A reinkarnálódott SZDSZ-nek – amely saját identitását korábban Momentum Generációnak is nevezte – sokkal otthonosabban kellene mozognia a közösségi médiában, hisz mind politikusaik, mind szimpatizánsaik többsége a XXI. században szocializálódott fiatalok közül kerül ki. Ehhez képest a videónként párszáz megtekintés nem igazán számít erős teljesítménynek.

YouTube

A gödör alja ebben a mezőnyben is a Karácsony-párt. Van olyan környezetvédős videójuk, amelyre mindössze 5 ember volt kíváncsi. Ez legalább arányban van társadalmi támogatottságukkal.

YouTube

Az MSZP pedig nyilván még az utólagos képszerkesztést is kispórolja, egyszerűen bemásolják az ATV-s, klubrádiós interjúikat. Az eredmény pedig tükrözi a befektetett energia mennyiségét: siralmas.

Ígértünk pozitív példákat is cikkünk végére, láthatóan vannak olyanok, akik ezt a műfajt jól csinálják:

Toroczkai László és a Mi Hazánk saját támogatottságukat javarészt a rendkívül népszerű YouTube-csatornájuknak köszönhetik, melyet a pártelnök, korábbi ásotthalmi polgármester hosszú évek kitartó munkájával épített fel. Igaz, nagyon sok egyéb kötelezettsége nem volt ezenkívül, viszont az eredmény magáért beszél: a videókat több ezren nézik meg, és közel 60 ezer feliratkozójuk van. Tegyük azért hozzá, hogy a követők száma nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tartalom jó minőségű. Az Ősi Idegenek és cuki kismacskák is elérnek hasonló nézettséget.

YouTube

És végül, de nem utolsósorban, aki YouTube-on is remek videókkal ér el remek nézettséget: dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr.

YouTube