A vírust a magyarokkal együtt kergetnék ki az országból a román szélsőségesek

Romániában napok óta tüntetnek a lezárások és korlátozások miatt. Az egész világot sújtó pandémia természetesen Romániát sem kerülte ki, így az éppen (ha átlagban is csak 10 percig) regnáló aktuális kormány ugyanis kénytelen preventív intézkedéseket tenni. Eme intézkedések természetesen egyre szigorodnak a járvány elterjedésével párhuzamosan. A románok viszont úgy néz ki, országszerte egyre nehezebben tűrik a bezártságot.

A vidéki pár száz fős helyi tüntetések mellett Bukarestben ezrek vonultak fel az intézkedések iránt érzett ellenszenvüket kifejezve. A főként maszk nélkül vonuló protestálókhoz csatlakoztak a szélsőségesek is, akik agresszív és provokatív viselkedésükkel hívták fel magukra a figyelmet. Mint azt a híradások is elmondták, a Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) nevű szélsőjobboldali, immáron parlamenti párt a „legalább egy autónyi emberrel” szlogennel küldi harcba követőit. A beszámolók szerint a párt szimpatizánsai csendőrökre és a többi tüntetőre támadtak, ami a korábbi mérsékelt felvonulásokból pillanatok alatt agresszív és félelemkeltő demonstrációt kreált.

Forrás: AFP

Ha már nem bírtak magukkal, nem maradhatott ki a szokásos magyarellenesség, a jó öreg „Ki a magyarokkal az országból” jelmondat is előkerült hamarjában. Az öklüket rázó, kukagyújtogató, padokat felrugdosó csürhe így nem hazudtolta meg önmagát. Borzongató belegondolni abba, hogy milyen atmoszférában kénytelenek élni erdélyi testvéreink, amikor nap, mint nap ilyen fenyegetettségnek vannak kitéve, ráadásul pont akkor, amikor az egyik legaktuálisabb kutatás szerint a románok fele tart attól, hogy Magyarország el akarja szakítani Erdélyt tőlük. Ennek a hangulatnak a manifesztációját tapasztalhatták meg újfent.

kapcsolódó

A románokkal kapcsolatban a már unalomig ismert felvetés juthat eszünkbe, így most sem értjük, hogy hol van ilyenkor a mindig felháborodásra, árulkodásra kész Amnesty International, a TASZ vagy a Helsinki Bizottság? Hol vannak az éttermiségi petíciók vagy a mostanában kisfilmekben aggódó celebek? De hol van ilyenkor az Európai Uniós kisebbségvédelem, amikor Magyarországot lépten-nyomon előveszik valami marginális ál-pc ügy miatt?

Hogy lehet az, hogy az állandó kirekesztő botrányok és az erdélyi magyarokat ért konstans inzultusok nem keltik fel soha senkinek az érdeklődését a magyar kormányon kívül? Hát úgy, hogy a kettős mérce és a képmutatás már megszokottá vált Európa szerte. Meg sem kéne lepődnünk.