Ez a 15 legidegesítőbb karácsonyi rossz szokás

Összeszedtük Nektek, hogyan lehet kultúrember módjára ünnepelni, és mit NE csináljatok a vacsoraasztalnál.

Ismét itt a karácsony, az egész ország lazít és ünnepel.

Magyarországon szerencsére nincs szükség rá, hogy multikulti óvatosságból „szezonális jókívánsággal” helyettesítsük a „Boldog karácsonyt!” üdvözlést, elvégre nálunk még nem ciki a  keresztény ünnepeket kulturális alapvetésként kezelni.

Ennek ellenére ahány ház, annyi szokás: szinte minden családnak vannak kedves, sajátos tradíciói, ki szűkebb, ki nagyobb körben ünnepel. Vannak, akik egy helyen gyűlnek össze, vannak, akik az ünnepek alatt végigturnézzák az országot, felkeresve a szétszórt rokonságot.

Valószínűleg lehetetlenül bonyolult antropológiai kutatás lenne feltárni minden sajátosságot, de a jó ízlés és a hagyományőrzés szellemében

összeszedtük a 15 legidegesítőbb szokást, amit karácsonykor vendégség alatt elkövethetünk, és melyekre intelmek formájában érdemes felhívni rokonaink, barátaink, üzletfeleink figyelmét. Ha kérik, ha nem, íme:

 1. Ne csámcsogj a vacsoraasztalnál! A szuszogva, prüszkölve, nyitott szájjal habzsoló kisgömböc-táplálkozásra nincs mentség. Tessék szépen csukott szájjal, evőeszközzel, mértéktartással táplálkozni!
   
 2. „Még egy pohárkával, Tomikám? Hát nem kell sietni sehova!” Vendégségben (főleg) nem illik berúgni. Vonatkozik ez a céges karácsonyra éppen úgy, mint a szűk családi körre. Attól még, hogy jó szívvel kínálják, nem kell az asztal alá inni magunkat.
   
 3. Csomagold be rendesen, igényesen az ajándékot! Visszataszító, lusta, kiábrándító dolog füles szatyorral elintézni ezt a kérdést. Ott a Youtube, ezernyi pompás oktatóvideó érhető el, tessék szépen elővenni a ragasztószalagot, a selyempapírt és az ollót. Igen, nem csak Te vagy elfoglalt, mindenki más is az.
   
 4. Ne sopánkodj a pompásan megrakott asztal mellett, hogy
  • ebben az országban nem lehet élni,
  • itt minden szar,
  • rémes a közhangulat,
  • megint mennyire megdrágult minden.

Két pofára zabálni a bejglit, közben a drasztikus benzinárakról panaszkodni undorító, balliberális népszokás. Ugyanolyan fölösleges sopánkodni a valaha volt havas karácsonyok után vágyódva, meg úgy általában azon, hogy régen minden IS jobb volt. Nem illik azon sem nyafogni ajándékbontogatás közben, hogy micsoda karácsonyi őrület van a boltokban, mennyi az ideges ember mindenhol. Te is ott voltál, tehát ha ezzel szembesültél, akkor Te is a probléma része vagy.

 

Nyafogás helyett egyél inkább egy falat süteményt, abból baj nem lehet!

 1. Családon belül úgy általában is jó lenne, de ha máskor nem lehet, legalább karácsonykor érdemes kerülni a politikát. Mindannyiunknak van minimum egy nagynénje vagy egy unokatestvére, akinek segítségével minden családi összejövetelen megtudjuk, hogy Orbán (erkölcsileg) megbukott, már csak napjai vannak hátra stb. Próbáljuk meg őket legalább szenteste nem provokálni. Ha pedig valamelyik félkegyelmű hozzátartozó hozná fel a témát, kaffogva, erőszakosan tudakolva álláspontunkat, udvariasan bólintsunk, hogy igen, a Csúti Patás Ördög most karácsonyozik utoljára a MI PÉNZÜNKBŐL szabadlábon. Hülyékkel nem vitatkozunk.
 2. Ne nyomkodd azt a k*rva telefont! Rendkívül irritáló azoknak, akiket ezáltal ignorálsz. Különben is: senkinek nincs rá szüksége, hogy az Instagram-posztodból rájöjjön, mennyivel jobban csinálod a karácsonyozást IS mindenki másnál. Neked sem lesz attól jobb, ha mások életében gyönyörködsz, vagy éppen irigykedsz rájuk. Hagyd a kabátzsebedben, lehetőleg kapcsold is ki. Ha pedig semmiképp nem bírod ki a telefonod társasága nélkül, legalább ne kérd el a WIFI-jelszót!
 3. Ajándékozz ésszel, tisztelettel: beállítani vacsorára egy palack Tesco gazdaságos tojáslikőrrel vagy a Varga Pincészet félédes merlot-jával rosszabb, mintha nem vinnél semmit. Továbbá ne vegyél ajándékot olyanoknak, akik valószínűleg nem készülnek viszonozni, ezzel legfeljebb azt mutatod meg, mennyivel jobb embernek tartod magad náluk.
 4. A vacsoraasztalnál ne pakolj többet a tányérodra, mint amennyit meg is fogsz enni! Lehet kétszer szedni. Ha pedig valami fogytán van, nem illik rámenni, és rávetni magad az utolsó szelet sült húsra. Tessék tükörbe nézni, ugye, hogy nem kellene folyton ennyit zabálni?!
 5. Hiába divatosak az ízléstelen karácsonyi pulcsik, óriási tévedés azt hinni, hogy felvenni őket bocsánatos bűn. Olyan csúnya, hogy az már szép? Nem. Undorító selejt mind. Vásároltál tavaly, és nem tudsz vele mit kezdeni? Szégyelld magad, dobd ki, és gondolkozz el, megfelelő emberekkel barátkozol-e, ha ilyen ötleteid vannak…
   
 6. Ótvar rossz szokás a kákán is csomót keresni, főleg, ha vendégségben vagy. Esztétikai vitát folytatni a karácsonyfa díszítéséről, más főztjéhez hasonlítani a vendéglátó vacsoráját kifejezetten türhő dolog.
 7. Kerülendő hangosan rázendíteni karácsonyi énekre anélkül, hogy a vendéglátó kifejezte volna erre való igényét. Hidd el, öt pohár bor után sem tudsz jobban énekelni, mint józanul. Maradj szépen csöndben, a karácsonyi vacsora nem focimeccs!
 8. Ha túlzabáltad magad, ne panaszkodj, viseld méltósággal! Senkit nem érdekel, hogy akaratgyenge vagy, egy felnőtt ember annyit eszik, amennyit jónak lát.
 9. Kerüld ünnepi látogatáskor a kisgyermekek modoroskodó megalázását! „Nézd csak, mennyit nőttél, hát milyen cuki vagy, hadd simogassalak meg! Matek jól megy? Milyen lesz a félévi bizonyítvány?” Ugye Te is gyűlölöd ezeket a traumatikus emlékeket? Miért akarod reprodukálni a következő generáció számára?
 10. Végül pedig egy közhely: ne igyál, ha vezetni fogsz! Egy pohárral se. Nem azért, mert megszondáztathatnak, hanem mert nálad okosabb emberek tudják, hogy nem vagy elég jó sofőr ahhoz, hogy másfél üveg tojáslikőr után időben észrevedd a piros lámpát.
   

Zárszóként rögzítsük, mi a fentiek ellenére is tartjuk magunkat a klasszikus konzervatív békés egymás mellett élés elvéhez:

nem zavar, hogy karácsonyoztok, amíg a négy fal között elintézitek magatok között. Csináld bátran, csak ne kelljen néznünk.