A 8 legfurcsább karácsonyi szokás

Összegyűjtöttük a leghülyébben ünneplő nemzetek leghülyébb tradícióit.

Önöknek is elegük van a „Tíz legjobb dolog 2021-ben” vagy „Az év tíz legcukibb kiscicás videója” jellegű listákból?

Nekünk is!

Ezért mi nem a 10, hanem csak a 8 legfurább karácsonyi szokást gyűjtöttünk össze Olvasóinknak.

Hogy miért? 

Nehogy rosszul érezze magát a Kontra közönsége, ha a Die Hardot bambulva tömi a fotelben a bejglit.

Higgyék el, van furább:

 • Az olaszokról régóta tudjuk, hogy kereszténységüket rendkívül komolyan veszik. Ebbe olyan apró, egyébként kedves kulturális elhajlások is nehezen férnek bele, mint a nyugati kultúrkörben általános szeretetnek örvendő Mikulás.
Mivel a Vatikán hitelt érdemlő alapossággal sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az ajándékokat osztó, piros ruhás, kedves, öreg püspök legendáját, úgy döntöttek, egy számukra sokkal jobban ismert karaktert emelnek be a folklórba: La Befanát, a boszorkányt.

SummerinItaly
A félsziget gyermekei számára történetesen ő hozza az ajándékokat seprűnyélen lovagolva. A legenda szerint a három királyok őt hívták el a kisded Jézus jászlához, de ő az ajándékkiszállítási kötelezettségére hivatkozva nemet mondott. Mi azért jobban örülünk neki, hogy Magyarországon december hatodikán a Mikulás érkezik a gyerekekhez.

 • Ön úgy gondolja, minden pénzét elviszi a család karácsonyi vendéglátása? Mi lenne akkor, ha nemcsak az élő, de az elhunyt rokonokra is kellene főzni? Portugáliában kicsit későn érkezik a halottak napja, egészen karácsonyig elhúzódik az elhunytakra való emlékezés.

Pinterest
​ A consoda nevű hagyományos vacsoránál az elhunytak emlékére is kikészítenek egy terítéket, elsősorban azokra a kedves hozzátartozókra gondolva, akik már nem ünnepelhetnek a családdal. Természetesen, mint minden holtakkal kapcsolatos szokás, ez sem mentes a babonáktól: a helyiek úgy hiszik, hogy így elriasztják a rosszakaró szellemeket, és jószerencsét hoznak a háztartásra. Nem ritkán  még kenyérmorzsát is szórnak a tűzhelyre, hogy a dédszülők se maradjanak ki a szentestei lakomából.

 • Északkeleti szomszédaink is megkésnek egy késő őszi ünneppel, ők azonban  nem az európai, hanem az amerikai változatot tartják karácsonykor. Ukrajnában a hagyományos, német eredetű karácsonyfadíszek mellé mesterséges pókhálók is felkerülnek a fára.

Pinterest
​A hagyomány egy sajátosan keleti-európai hangulatú történetből ered: a legenda szerint egy szegény asszonynak nem volt pénze méltó díszekkel ékesíteni a fáját, de karácsony első napjának reggelére egy jóindulatú pók fantasztikusan szép hálódíszekkel borította be az ünnepi fenyőt.

Mi inkább arra tippelünk, hogy a derék ukránok annyira nem rajonganak a takarításért, hogy a rossz szokásukból hagyományt teremtettek. De ki tudja? Maradunk inkább a hagyományos fenyődíszeknél.
 • Míg tőlünk keletre a pókhálóból karácsonyfa-dekoráció lett, a közép-amerikai Guatemalában éppen a tisztaság iránti rajongásból formáltak rendhagyó ünnepi rituálét. Dél- és Közép-Amerika lakosságának jelentős része mélyen vallásos, ám nagyon sajátos helyi babonák tarkítják az egyébként szigorúan katolikus hitéletet. A guatemalaiak úgy tartják, hogy az ördög a sötét, koszos, elhanyagolt sarkokban lakik, ezért egy héttel karácsony előtt alaposan kitakarítanak otthon, összeszedve minden vackot és szemetet, amire már nincs szükség. Ezeket egy nagy kupacba gyűjtik az udvarokon és a köztereken, majd egy ördögöt formázó szobrot helyeznek a tetejére, hogy aztán az egészet felgyújtsák.
  WRAL-TV
  Ezt a szertartást az Ördög Elégetésének” (La Quema del Diablo) nevezik. Funkciója kicsit hasonlatos a mi busójárásunkéhoz, elriasztani minden rosszat az óévből, hogy jól sikerüljön a következő.

Következzen egy kis kulináris kuriózum: Grönlandon kifejezetten visszataszító a karácsonyi ünnepi vacsora – legalábbis a mi nézőpontunkból. A két legfontosabb fogás a mattak és a kiviak.

 
Előbbi egy vékony zsírréteggel együtt felszolgált, nyers bálnabőrke, amin a szalonnát beirdalják. A másik egy helyi tengeri madár, amelyet kinyírnak, majd minden további feldolgozás nélkül hónapokra elásnak rohasztani.

Fúj.

 • A katalánok állnak talán a legközelebb a South Parkból ismert Kula bá, az ünnepi kaki karakteréhez. Az Ibériai-félsziget nyugati részén élő népcsoport által kitalált mesefigura egy megszemélyesített farönk, akinek arcot rajzolnak, és sapkát adnak rá. Karácsony előestéjén „megetetik” édességekkel, gyümölcsökkel. Szenteste az egész család körbeállja a fadarabot, botokkal püfölik, miközben éneklik neki, hogy „ha nem szarsz jól, tovább ütlek!”
  Ottsworld
  Ezt egész addig csinálják, míg a belegyömöszölt édességet ki nem „szarja” magából a fadarab. Ezenkívül a karácsonyi dekorációt népviseletbe öltözött, nadrágját letolt figurák is kiegészítik. És ezek akarnak önálló államot.
 • Talán kevesen tudják, de a magyar Télapó kísérőjeként is ismert

Krampusz is éppen annyira ijesztő és egyben germán találmány, mint a V2-rakéta és a bevándorlásalapú társadalom.

Nálunk kedves, kormos képű tökfilkónak ábrázolják, aki a Mikulás bácsival együtt jön, és tréfásan lobogtatja a virgácsot. Mint mindent, a sógorok ezt is komolyabban gondolják a kelleténél: a kraumpuszjelmez felér egy kisebbfajta sátánista szeánsz sikeres eredményével.

USC News
A szarvas szörnyetegek láncot és kosarat lóbálva keresik az utcán a rossz gyerekeket, akik remélhetőleg a következő évben kétszer is meggondolják, cikizik-e tovább a transznemű iskolatársaikat.

 • Japánban sajátos módon hódolnak a nyugati kultúra egyes, számukra is adaptálható elemeinek. Persze ne képzeljünk különösebben bőséges, a mienkhez hasonló karácsonyi vacsorát: ott a Kentucky Fried Chicken nevű amerikai gyorsétteremlánc tarol az ünnepek alatt.
   
  Annyira népszerű lett a gyorsbüfében tölteni a szentestét (amelyet erre az alkalomra Sanders ezredes télapósított másával dekorálnak ki), hogy még asztalt is nehezen tud szerezni az, aki későn kap észbe. A klasszikus rántott csirke valószínűleg pont ugyanolyan ízű, mint mindig.
 • De az amerikai marketing gépezet nem ismer lehetetlent!