A Telex csodaszámba menő sikere, ami nem jött össze a 444-nek

A Telex.hu egy egyszerű trükkel összecsomagolta a 444 sokéves teljesítményét.

Nagy örömmel fogadtuk a Telex második átláthatósági jelentését, a lényeg:

egészen kivételesek, tehetségesek, nagyszerűek, vérprofik vagyunk, ráadásul mindezt támogatásokból hoztuk ki rögtön nyereségesre.

Egészen szórakoztató sokadszorra is átolvasni, hogy milyen szuperlatív kis csapat ez a telexes, raádásul senki nem kérte, mégis átláthatósági jelentést tesznek közzé – csak értünk, miattunk, jófejségből. Csináltak videóriportokat, kvízeket, és a többi, etc, usw. Ja, igen: díjakat is kaptak, nem is egyet – és az egész világ rájuk figyel, idézem:

Hatalmas nemzetközi figyelem övezi a Telex történetét, rengeteg lap, tévé és rádió keresett minket az utóbbi fél évben, hogy a sztorinkról vagy épp a magyar médiahelyzetről tájékozódjon. De nem csak újságírók figyelnek ránk, az egész magyar médiából például nekünk adott egyedüliként interjút Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Wendy Morton Európáért felelős brit államtitkár és Heidi Hautala, az Európai Parlament alelnöke pedig tőlünk szerette volna hallani, milyen a hazai sajtó helyzete.

Ezért lehet, hogy nem simogatja meg a Kontra főnöksége a fejem, de legfeljebb célzottan olvasok kormánypárti portálokat – elsősorban az Indexet fogyasztottam mindig, és sajnos a gépírásórákon belémvert billentyűzetkiosztás miatt sem állt rá a kezem azóta se a kényelmetlenül gépelhető Telexre. Úgyhogy maradt kezdőlapként, kicsit önsanyargató megszokásból az Index (nem érzékelek se a stílusában, se a minőségében változást, kár volt aggódni). Ahogy a jelentésből kiderül, az elfogult olvasóbázis azért ezzel nincs így, rengetegen követték a Távozó indexeseket: átlagosan napi 240 ezer egyedi látogatónak örvendezhetnek.

kapcsolódó

Ami még érdekesebb, az az annyira áhított és most megvalósult SZAKMAI FÜGGETLENSÉG: 

alig 10 hónap alatt 823 millió forintot kalapoztak össze támogatás címén.

Ezek kőkemény számok, még akkor is, ha a korábban említett cseh 200 ezer eurót le is vonjuk. Sőt, az a Bakala-féle 200 ezer euró  (kb. 70 millió forint) szinte kerekítési hiba ebben a 823 milliós össztámogatásban.

Számoljunk egy gyorsat: ha kivesszük a csehek 70 millióját, marad tíz hónapra 753 millió, az a Telex által elismert 50 ezer támogatóra fejenként 15 ezer forint, tehát havi 1500.

Lehetetlen? Korántsem. Hihető? Hát, lehet: versenyszférás ismerőseim tekintélyes része kérkedett még profilképén is azzal, hogy támogatta a Telexet. De hogy akár havonta is elkötelezte volna magát? Egy réges-régi R.E.M.-himnusz szövege ugrik be, némi módosítással:

Ha hiszel benne Eljuttattuk az Embert a Holdra És 753 milliót fizettek az olvasók a Telexnek

Figyelem: ezek csak a sima adományok – van azért rendes árbevétele is a Nincs Másik Kft.-nek hétköznapi előfizetési díjakból és hirdetésekből is, de ezekből mindösszesen 148 milliót sikerült összehozniuk ugyanebben az időszakban.

Amin viszont nem lehet elégszer csodálkozni, az a masszív nyereségesség. Rögtön, 10 hónap után több mint félmilliárdnyi profitot volt képes termelni a Telex, ami a sok vegetáló vagy elbukott gerillaportál- és blog után elképesztő újdonság.

Bizony, a 444-nek (Magyar Jeti Zrt.) is több évébe tellett ugyanez: 2013 alapítás után 2019 volt az első, plusz nullás évük, hogy aztán 2020-at viszont 207 millió forint adózott eredménnyel zárják. Győzött a civil összefogás és a független sajtó (bár ugye rég megszűnt itthon a szólásszabadság). Apropó, a Magyar Jeti az maga Uj Péter lehet?

Persze a 444 eredménytartaléka még így is negatív marad (vagyis a kb. félmilliárd forintnyi, évek során felhalmozott, maguk előtt görgetett veszteségből marad 300 Mrd.), de úgy látszik, itthon hirtelen mégis megéri ellenzéki újságot írni.

A Magyar Jeti bevételeinek megoszlása már azért érettebb üzleti modellre utal: 2020-ban 601 millió forint volt a rendes árbevétel (előfizetések, hirdetések), az egyéb bevételek (jellemzően támogatások) 331 millió forint – ebből 272 millió az olvasói adomány.

  • Érdekes adat: ez 2019-hez képest 178 milliós, 116%-os növekedés. Mélyen a zsebükbe nyúltak tavaly az ellenzéki olvasók!

És mi lehet a Telex azonnali, nagy sikerének titka a 444-hez képest?

Eláruljuk.

444: a minimum ajánlott (finoman sugallt, hogy ennyit illik legalább) egyszeri/rendszeres támogatási összeg 900 Ft, az átlagos bruttóbér kb. 710 ezer forint /hó. Szakmai kötözködés és érdekesség csupán, hogy az éves beszámoló szerint a 2020-ban érvényes SZOCHO (15,5%-17,5%) ellenére csak 6,9%-ot könyveltek le bérjárulékként. Lehet, hogy az állomány fele kutató, doktorandusz vagy min. háromgyerekes anyuka..? Pár SZOCHO-kedvezményről tudunk még, de csak nem közalkalmazottak dolgoznak a Jetinél...

Ja, igen: ráadásul 2013-ban még bevallottan, büszkén is ingyenmunkára kerestek gyakornokokat a 444.hu-hoz.

Telex: a minimum választható támogatás vagy egyszeri 9 990 Ft, vagy rendszeres (havi) 2 990 Ft, az átlagos bruttóbér kb. 305 ezer forint /hó. Ez pontosan a 444-es lányok-fiúk átlagbérének a fele.

Szóval a titok nyitja: kérj és megadatik! Merj jóval többet kérni az olvasóktól, mint a 444 (nyomorognak az emberek) - a többszörösét -, és megadják. Mindehhez fizesd alul (Vagy zsebbe? Csak nem!) az embereidet. Vagy csak simán jobb és profibb a Telex? Ki tudja. Ítélt a Szt. Piac, működik a demokrácia.

  • Ilyen egyszerű a recept, és még csak világméretű összeesküvés meg hálózat se kell hozzá. Nem kaptak külföldről pénzt, és ha mégis: egészen biztos, hogy nem is kértek érte cserébe semmit.