A Szilágyi Liliána-ügyön túl - a végtelenül kártékony WMN-jelenség

Tudták, hogy D. Tóth Kriszta nevében mit takar a D.? Hogy a televíziós személyiség statisztaként feltűnik Britney Spears legendás klipjében? És hogy Liliánával milyen eszközökkel csináltak show-műsort a családi tragédiából? Ha nem, akkor itt a lehetőség!

Nem tudjuk, mi történt. Ha csak a tizede, huszada igaz annak, amit Liliána az apjáról elmond, már az is nagyon gáz.

Más kérdés, hogy véleményünk szerint – bármilyen fontos is lehet a hasonlóan bántalmazott, megfélemlített embereknek az inspiráció – nem biztos, hogy az ilyen családi ügyek az ország nyilvánosságára tartoznak.  Lilána persze a videóban megmagyarázza, hogy szerinte meg igen, és miért.

Liliána sajnos jó eséllyel igazat mond: apja, Szilágyi Zoltán válaszlevelével – amelyben erőszakosan tagad, megtagad és támad – csak súlyosbítja a helyzetet. De azért az ítéletet inkább nem mi mondanánk ki, várunk. Persze az internet népe már 100 százalékra tudja, hogy mi történt, levonta a végkövetkeztetést: csak egy igazság létezik. Liliána húgának, Gerdának ellentmondó nyilatkozatát pedig ugyanezzel a következetességgel simán lesöprik az asztalról: csak tizennyolc éves, mit tudhatja, ő is félelemben él stb.

Úgyhogy ezt vegyük is külön, és akkor ítéljünk el mindenkit, amikor eljön annak az ideje. D. Tóth Kriszta, a WMN.hu alapító-főszerkesztője mindenesetre a személyes érintettség miatt is felkarolta a történetet, ami érthetően hatalmasat robbant, utórezgéseit most is érezzük.

Amivel ma leginkább foglalkozni szeretnénk, az a Liliána-ügy oldalhullámain felbukkanó WMN.hu-jelenség: az a nőket sikeresen célzó és megtaláló, feminista, individualista, félezoterikus bullshitgenerátor, ami itt eszkalálódott, esszenciális állapotában figyelhető meg, felkapaszkodva arra a támadáshullámra, amit a magyar versenysportnak, azon belül a legsikeresebb, legendás úszásnak már sokadszorra el kellett viselnie.

Könnyek, DTK elkámpicsorodott arca, megint könnyek, ölelés; hatásvadász, áltudományos kifejezések, megelőlegezett ítélet. Liliána bántalmazott-sminkes műtermi fotói, messiáskomplexus, küldetéstudat. Mesterkélt fellépés, profin adagolt információ. Egyfajta valóságshow egyéni tragédiákra és dehogyis a bosszúvágyra építve.

Ez egy profin felépített, színpadias eszközökkel, túlzó mimikával és szólamokkal bemutatott, néphülyítő performansz.

Figyeljük meg a szókészletet, a szakmaiaskodó-okoskodó fordulatokat, mintha mindketten egyre nagyobbat akarnának mondani:

A munka nagy részét mégiscsak egyedül végezted el... tudatosan építed föl...
Ez egy nagyon nagy csapatmunkának az eredménye...
A te megélésedet fogjuk hallani...
Kőkeményen beleállni, és felállni...
Belehelyezkedik egy uszodai keretrendszerbe is...
Elkezdeni úgy gyógyulni...
Dolgozom azon, hogy ne másnak éljem meg...
Igen, szépen felépítve én erről szeretnék beszélni.
S szépen, apránként elkezdtél kinyílni az írás segítségével...
Vagdalkoznak az én hangulatváltozásaim vagy mondataim felett... ezek mind egy olyan személyiségfejlődésnek a példái, amik szükségesek voltak a gyógyulásomhoz.
Az uszoda mint közeg... ott se hallották meg a te segélykiáltásodat?
Hálát adok annak, hogy most egy nagyon pici rés nyílt ebben a rendszerben...
Személyiségemnek a minősítésével és leépítésével én sokszor... érzékeltem az uszodában is.
...egy bántalmazási történet túlélőjeként...
Ezt az egész megnyílási történetet, amit most Cseh Laci éppen aktuálisan indított... lehet-e ezt vinni egy teljes megtisztulás felé?
Ebben az egész rendszerben, amit most elkezdtünk tisztítani...
Esetlegesen elkezd a lélek gyógyulni egy sporton belül bántalmazásból...
Ennek a beszélgetésnek meg kellett történnie ahhoz, hogy azt meg tudd tenni...
Aki elkezdett egy ilyen életutat járni, elkezdtek kicsiben ezen dolgozni...
Nagyon sok traumatúlélő gyógyul úgy...
Vannak melletted megtartó emberek... együtt vagytok ebben a gyógyulásban.
Milyen érzés szabad embernek lenni? 
25 éve tartom a hátamon...
Szabad ember vagy, köszönöm!

Tudta-e?

  • D. Tóth Kriszta nevében a D. a Ducira, gyerekkori becenevére utal. Erre azért volt szükség, mert már volt egy Tóth Krisztina nevű televíziós személyiség.
  • DTK Britney Spears legendás klipjében, a Baby One More Time-ban is feltűnik statisztaként: a többi lány között ül a padon.
  • D. Tóth 2003 és 2005 között a vízilabdázó Hesz Máté felesége volt. Tudjátok, aki a vád szerint több mint húsz évvel ezelőtt szétszakította a BVSC-s Ibolya Tamás herezacskóját. Hesz Máté és Szilágyi Liliána a Gyarmati-nagyszülőknek köszönhetően első fokú unokatestvérek. DTK is így vállalkozott az anyag feldolgozására az Elviszlek magammal című, kölcsönzött formátumú vlogjában.

A magunk részéről ezúton is hadd kívánjunk minden jót, sikeres gyógyulást és igazságot a Szilágyi családnak – és a magyar úszósportnak egyaránt.