A románok továbbra is csupán annyira képesek, hogy át tudnak festeni egy követ

"A probléma ti vagytok, nem a magyar színű csúcskő. Ti, regáti románok Erdély fejlődéséhez éppen annyival járultatok hozzá, amennyit a kő román színekre történt átfestése ér." Szalma Gyuri véleménycikke.

Néhány napja Novák Katalin, nemrég kinevezett köztársasági elnök Erdélybe látogatott. Útja során többek között részt vett a Gyulafehérváron felállított Bethlen Gábor szobor avatásán is.

A magyarok elnöke egy kevésbé hivatalos program keretében ellátogatott a Torockó melletti Székelykőhöz is. Erről fényképeket osztott meg a Facebookon, ahogy a piros-fehér-zöld színű csúcskő mellett áll.

A román nacionalista (és szocialista) körökben már korábban is indulatokat váltott ki Novák Katalin erdélyi látogatása, most azonban lépniük kellett a román nemzeti büszkeségen esett csorba miatt.

Zokon vették ugyanis, hogy a színmagyar Torockó mellett álló Székelykő csúcsán magyar színek hirdetik az igazságot.

George Simion, a szélsőromán és soviniszta AUR elnöke a közösségi médiában posztolt az elnöki látogatás után arról, hogy a hegy csúcsának egyik kövét ismét román színekre festették szorgos (valamiért csak a magyarok elleni munkában ennyire serény) kezek.

Forrás: Facebook

Nyomatékosításként pedig egy román lobogót is hozzákötöztek a nagyjából egyméteres betonoszlophoz. Természetesen a románokra oly jellemző pedantériával és ízlésességgel abszolválták a zászlókihelyezést:

egy kóróra erőltették rá a csúf színű zászlót, majd a botot valamilyen kötözőanyaggal erősítették a betontömbhöz.

Simion szerint: 

„Probléma megoldva!”

Forrás: AFP

Kedves George! Őrületes tévedésben éled az életed. A probléma ti vagytok, nem a magyar színű csúcskő. Ti, regáti románok Erdély fejlődéséhez éppen annyival járultatok hozzá, amennyit a kő román színekre történő átfestése ér.

Valamit kezdjetek az önértékelési problémáitokkal, és akkor nem zavar majd titeket az, hogy egy színmagyar település közvetlen közelében magyar jelképek jelzik azt, hogy kié is a szóban forgó terület.

Gondolj bele! A románok eddig csak kárt okoztak Torockónak. Felépítettetek egy rusnya, keleties kinézetű ortodox templomot, ezzel tönkretéve az amúgy egységes falu látképét.

Veszélybe került ezzel Torockó világörökségi védelmének ügye is.

Simion! Kinek építettetek Torockón ortodox templomot? Milyen híveknek? Miért rontjátok el a szépet, és miért rontjátok a saját pénzetek?

Tényleg ez a román nemzeti érdek? Jobb így románnak lenni? Tényleg ez hiányzik a nemzeti büszkeség megéléséhez, hogy egy skanzen kinézetű magyar faluba betelepítitek a Balkánt?

Félreértés ne essék, semmi bajunk nincs az ortodox egyházzal! Ez a típusú területfoglalás azonban sértés az egyetemes kereszténységre nézve, sértés a szépérzék ellen.

Az egykori német bányászfalu közepén emelt román templom úgy fest, mint…

Mint Románia román területei…

Nem attól lesz nektek több, hogy a miénket elrontjátok. A román nép ezzel semmit nem nyer, mindössze sikerül csúfabbá tenni az ajándékba kapott területeiteket, közben keserűbbé teszitek a magyar–román együttélést.

A román lábtalpecsettel nekiállhatnátok az ország románok által lakott részének átszínezéséhez. Szüntessétek meg a mindent beborító szürkeséget! Ez lenne a hazafias feladat. Dolgozzátok meg a tőlünk ellopott területeket! Sajog a magyar szív, amikor azt látjuk, hogy parlagon hever ez erdélyi vidék.

A fene egye már meg, kezdjetek el dolgozni. Ne a hegyeket járjátok, és színezzetek, hanem végre építsetek valamit ti is!

Eddig csak és kizárólag elvettetek Erdélytől, és elprédáltátok a javainkat? Hol vannak a legelő erdőink? Mit tettetek úgy általában az erdeinkkel? Hol vannak a híres szerzetesi mintagazdaságok? Mi lett a magyar nemesi birtokokkal, a gazdaságokkal? Hogy hasznosítottátok a kastélyainkkal? Mi van a radnóti kastéllyal, a régi udvarházakkal, az erődtemplomokkal, a szászok örökségével?

Simion! Hova tettétek azt az irtózatos mennyiségű vagyont, amit tőlünk elloptatok?

Egy biztos, a román népre nem költöttetek belőle semmit. De akkor mire ment el az, amit mi ezer év alatt Erdélyben összegyűjtöttünk?

Mit tettetek Erdéllyel? Miért akarjátok Románia szintjére zülleszteni?