A repoharak rendszere igenis jó ötlet, ugyanakkor egyelőre valóban nem működik a gyakorlatban

Új ellenzéki csodafegyver bukkant fel: a NER-közeli repoharakkal buktatnák meg az Orbánt. Már Óbuda DK-s önkormányzata, a momentumos Soproni Tamás és Herczeg Zoltán divattervező is felszólaltak az ügyben. Meg persze a teljes 444-Telex-24-tengely. Érdekes anatómiája van annak a környezetvédelemnek, amely a külföldit üdvözítőnek, a magyart meg azonnal szarnak látja. Ebbe ásunk bele egy kicsit, és abba, hogy miért rossz jelenlegi formájában a repoharak rendszere.

Van egy jól bejáratott ellenzéki propagandaeszköz:

civil, alulról, spontán jövő kezdeményezésként elindítanak valamit a Facebookon. Ezek jellemzően helyi, könnyen érthető és támogatható önkormányzati ügyek. Olyan ügyek, melyekben tényleg mindenki – de legalábbis a többség – egyetért: parkolási problémák, biztonságosabb gyalogátkelő, tisztább játszóterek, bűnözés elleni fellépés stb. Majd amikor elérték a kritikus tömeget és támogatást, akkor hirtelen a cilinderből előugrik valamelyik ellenzéki párt vagy politikus, és vagy rátelepszik az ügyre, vagy kiderül, hogy végig ő állt mögötte.

Nos, a repoharak ügye pontosan ilyen, vagy legalábbis nagyon ebbe az irányba tart.

Kis összefoglaló azoknak, akik esetleg nem járnak eleget inni fesztiválokra, sporteseményekre, szabadtéri sörözőkbe vagy szórakozóhelyekre:

  • a repohár alapötlete tök jó. Az eldobható, egyszer használatos műanyag poharak helyett a koncerteken egy olyan biztonságos alternatívát kapsz, ami higiénikus és egyben környezetbarát. A repoharakat elvileg akár 150-szer is újra lehet használni;
  • Ajánlott betétdíjuk 400 forint. Ezt az elején kifizeted, majd az este végén elvileg visszakapod a pénzedet; mindenki jól járt!

Az érem egyik oldala
Az érem egyik oldala

Nos, a valóság ennél sajnos általában komorabb. Rövid szerkesztőségi körbekérdezés után kijelenthetjük, hogy mindannyian utáljuk ezt a rendszert.

Hogy miért?

  • Műanyagból inni a sört, bort mindenképpen alacsonyabb ízélményt jelent, mintha üvegpoharakból tennénk ezt. Megkockáztatjuk, a vastag, érdes falú, újrahasználható műanyagból pedig még az eldobhatónál is rosszabb;
  • olyan helyeken is repohárba kapod az italt, ahol az biztonsági okokból nem lenne indokolt. Például szabadtéri sörözők, de egy sima sörfesztiválnál sem igazán reális, hogy az elázott közönség huligánok módjára törne-zúzna az este végén;
  • a „greenwashing” vádja (azaz zöld projektként eladni valamit csupán a profit kedvéért): bár 80 százalékos környezetterhelés-csökkentést várnak a rendszertől, erre még nem sikerült megnyugtató kalkulációt látnunk. Főleg, hogy ezeket a poharakat rendre nem is helyben mossák, hanem egy központi helyre szállítják;
  • legtöbbször nem kapsz vissza pénzt a végén, hanem csak egy műanyag zsetont (tokent), amit aztán kb. sehol vagy csak nagyon nehezen tudsz újra pénzre vagy italra váltani.

És tényleg ez történik: őrizgetjük a zsetonokat (vagy a poharakat), aztán vagy elfelejtjük visszavinni a helyre, vagy az értékesítőhely addigra rég megszűnik, átalakul (az egyik helyről kapott tokeneket vagy poharakat nem fogadják el a másik helyen),  és így tovább. 

Marad a végén egy szép, poharakból és a zsetonokból álló plasztikgyűjtemény otthon. Ma ismét megmentettük a Bolygót!

Forrás: AFP

És most jön persze a NER-ezés és az orbánozás

Menetrend szerint – már hiányoltuk is, gyanús volt a repoharak mögötti, egyre szélesebb felháborodás és kommunikáció.

Idézek a legnépszerűbb facebookos fórumból:

Egyébként egy teljesen felesleges szélmalomharc ez sajnos. A Cuprevolution egy, a kormányhoz közeli páros kezében levő, 300millió+os árbevétellel rendelkező cég. A tulajok a Sziget fesztivál kizárólagos italbeszállítói, a fidesz teljes védelmét élvezik. (Nem tudom volt e már erről poszt, gondoltam belefér a csoportba) 
Így még jobban kedvem van bojkottálni őket. 
Ott (Németországban) nincs is NER...
Előremutató beszélgetésem volt Óbuda önkormányzatával. Könnyedén a 2024-es kampány része lehet a Cup Revolution ès viselt dolgaik. #hajrá

Na, az szép lesz, ha a DK-s önkormányzat a repohárral menti meg az országot... Akarom mondani, buktatja meg Orbánt! De kitartás, jönnek a független sajtótermékek is, na meg Soproni Tamás, aki Herczeg Zoltán divattervező „minden szavával” egyetért:

A csoportban azóta elég szépen elszabadultak az indulatok: a nevezett céget képviselő kommunikációs felelőst csordában támadják, így jogi lépéseket helyezett kilátásba a sokszor alaptalan vádak miatt. A teljesen jogos, érthető kérdések és kifogások helyett pedig mára már személyeskedésen és a palotaforradalmon van a fő hangsúly.

Hirtelen mégsem aggódik mindenki a polipropilén- vagy műanyagpoharakat lenyelő bálnákért meg teknősökért. A kétségtelenül kevesebb szemetet termelő repohár már csakis rossz lehet, ha NER-közeli! Eközben pedig ugyaneze emberek szerint a műanyaghulladékból hatalmas ökológiai lábnyom árán gyártott Nike cipők a világ legtisztább technológiájú és legjobb dolgai.

És bár Magyarországon a repohár környezetszennyező (hiszen kötelező hazavinni és gyűjtögetni a poharakat, ha mégsem tetszik a rendszer), ugyanez egészen kiváló és előremutató dolog  Hollandiában meg Németországban, ahol rögtön visszakapod a pénzedet. Meg hát ott nincs is NER.

Szóval érdekes nézegetni a megszokott kettős mércét: ha nem a németek, a hollandok meg az óriási multicégek csinálják, akkor azonnal greenwashing. Ha magyar, akkor csak szar lehet! Kijavítani nem is érdemes, inkább csak listázzuk őket, mint a Fidesz-közelinek bélyegzett szállodákat, vendéglátóhelyeket...

Szégyelld magad, megint fideszesnél vásároltál!

Hát itt tartunk.

A repoharak ötlete igenis jó, a megvalósítás ugyanakkor egyelőre valóban idegesítő és problémás. A nyilvánvaló lehúzásokat, vissza nem váltásokat kiküszöbölve valós és jó alternatívát jelenthet az egyszer használatos műanyagokkal szemben – ahol meg lehet, ott legyen légyszi üvegpohár, akár betétdíjjal... ígérjük, nem törjük össze!
És ne, ne ezzel akarjatok megint kormányt buktatni, mert emögött még akár teljes társadalmi támogatottság is lehetett volna...