A rendszerszintű rasszizmust kutató PhD-hallgatót fekete hajléktalan késelte halálra Chicagóban

A bűnnek nincs színe, de azért nem árt az óvatosság

  • Regressziós modellek alapján kijelenthető, hogy a rassz és a származás fontos szerephez jutnak a feltételes szabadlábra helyezésnél, reintegrációban. Fekete fiatalok, és a fekete bőrű kábítószerrel visszaélők nagyobb valószínűséggel esnek szigorúbb elbírálás alá.

/Anat Kimchi, 2018/

Forrás: YouTube

A fenti idézet Anat Kimchitől, a Marylandi Egyetem izraeli születésű kriminológia szakos doktorandusz hallgató egyik publikációjából származik.

Sajnos azonban már soha nem fejezheti be PhD-dolgozatát, mert alig egy hete megölték: 

szemtanúk beszámolója szerint egy sovány, fekete bőrű hajléktalan férfi szúrta hátba Chicagóban, délután fél négykor.

Mi lehetett az indíték? Semmi. A rendőrség erről nem beszélt, ahogy a média az új szabályokat követve már a gyanúsítottak külsejére vonatkozó, származásra utaló jegyekről sem; nehogy a színesbőrű közösségeket bármilyen módon a bűnözéssel hozzák összefüggésbe... mondjuk ez magyar részről már teljesen megszokott.

Minek ment oda? Igen, ezt a kérdést feszegette pontosan David Brown a chicagói rendőrség képviseletében: hiszen arrafelé csak egy forgalmas autóút, valamint egy aluljáró található, a végén hajléktalanteleppel. Már tényleg csak az az érvelési bravúr hiányzik, hogy „biztos négerezett”, meg hát ha izraeli, akkor biztos egyben náci is volt.

Chris Menahan, az Information Liberation szerzőjének feltételezése szerint erre csak egy magyarázat lehet:

kutatási- és szakterületét ismerve: saját szemével akart meggyőződni a fehér felsőbbrendűség által elnyomott és hátráltatott társadalmi rétegek helyzetéről.

Szedjük tehát össze, mit tudunk:

  • A bűnnek nincs színe,
  • Van jó és rossz ember,
  • Senki nem születik bűnözőnek,
  • Mosolyogj a világra, és az visszamosolyog rád...

De ha egy mód van rá, azért inkább mégse menjünk chicagói hajléktalantelepek közelébe személyesen terepmunkát végezni. Se.