A Rác fürdő, azaz a Demszky-állam tényleg rossz gazda

Csupán a földet és a vízkészletet árusították ki itt is 2010 előtt

Mindig próbáltunk korrektek lenni, de ha jobban belegondolunk, pár túlárazott autópályán (Kőröshegy, M6-os alagutak...) és az Infoparkon (itt is volt ingatlanbotrány) kívül az MSZP-SZDSZ 2002-től 2010-ig tartó korszaka nem sok maradandó, épített emléket hagyott ránk - ami pedig jól sikerült, azt is többnyire Tarlósék adták már át: 4-es metró, Margit híd... 

És majd talán egyszer a Rác fürdőt is újra fideszes városvezetés fogja majd csak átadni, ha így megy tovább.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A lényeg lényege:

  • Az SZDSZ-es városvezetés 75%-ban magántőkét vont be a beruházáshoz 2001-ben (tkp. ezt is privatizálta, hiszen mint az közismert, az Állam-Város rossz gazda),
  • A fürdőt 2002-ben zárták be a felújítás miatt,  az újranyitást 2004-re ígérték. 2010-re végül elkészültek a munkálatokkal, de a folyamatosan húzódó jogviták miatt máig nem sikerült újranyitni a fürdőt.

És miféle magántőke ez? A magánbefektető a felszámolás alatt lévő Rác Nosztalgia Kft., amely ügyvezetője, Valkó Csaba már egy érdi ingatlanspekuláció-gyanús biznisz miatt is bekerült a sajtóba 2010 előtt: két óbudai lakást cserélt el egy lőtér besorolású területre Érd és Sóskút határán, ahova átminősítés reményében lakóparkot álmodott.

Ja igen, az adásvétel idején akkoriban pont szocialista polgármester volt arrafelé, Döcsakovszky Béla - és sajnos nem értesültek időben a HM eladási szándékáról.

További, nem meglepő információ, hogy a kft. tényleges tulajdonosa 2/3 arányban amúgy a Clairvoyant Holding Limited nevű ciprusi cég volt.

kapcsolódó

Na, de már megint eltértünk a tárgytól, sajnos akárhova nyúlunk a szocialista-liberális koalíciók idejéből, csak a lejtős, csúszós talaj, az offshore cégek és a szemét jön szembe... szóval vissza a Rác fürdőre (Raitzenbad): vegyük sorra az SZDSZ-es városvezetés sumákságait és újabb ősbűneit!

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Szőke László, a BGYH korábbi vezérigazgatója (Karácsonyék őt is leváltották 2020. februárjában, őt követte Szűts Ildikó, volt Magyar Posta-vezérigazgató, akit még utoljára 2010-ben középkereszttel tüntettek ki Bajnaiék innovatív munkája elismeréseképpen (ez vajon mi lehetett?), ráadásul az jól ismert pofátlan végkielégítések kapcsán sikeresen húszmillió forintot perelt vissza az államtól) az alábbi nyilatkozatot tette az Azonnali.hu-nak a Rác fürdő kapcsán 2020 januárjában:

A magánbefektető viszont úgy hozott pénzt, hogy hitelt vett fel, ami még nem is lenne baj, csakhogy a fedezet a Rác fürdő volt maga. A főváros pedig ehhez hozzájárult, ez óriási bűn volt. 10-11 milliárdos állami támogatás és hitel folyt bele, végül az értékbecslés alapján létrejött egy 6,5 milliárdos érték, viszont ami elkészült, az tényleg nagyon jó minőségű. 
2010 közepére majdnem kész volt a fürdő, meg is kapták a használatbavételi engedélyt. […] nekem, mint BGYH vezérigazgatónak lett volna a szerződés által előírt kötelességem, hogy a közös cég javára földhasználatot, és vízkivételi jogot adjak. Én ezt nem tettem meg. Azért, mert nagyon nem értettem egyet azzal, hogy valaki szinte ingyen hozzájusson egy ilyen érték 75 százalékához. Amúgy ezzel a főváros új vezetése (Tarlós István – a szerk.) sem értett egyet, szóval elkezdődtek egyeztetések a magánbefektetővel.

Lefordítom: 2010 előtt az SZDSZ-MSZP a föld- és vízbázist is olcsón kiárusította (volna), ami véleményünk szerint súlyosbító (bár csöppet sem szokatlan) körülmény - ezt a jobboldali városvezetés, illetve az akkor új igazgató megakadályozta. Mi több: a befektető magát a fürdőt is elzálogosította a hitel kedvéért.

Na, ezért nem sikerült még átadni a gyönyörűen helyreállított Rác fürdőt, mert a jogviták a mai napig húzódnak.

Most akkor mondjam ugyanazt, mint a Postapalotánál, hogy inkább vegye meg ezt is a Mészáros Lőrinc meg az állam? Igen.

kapcsolódó

Rossz gazda az állam? Demszkyék alatt egészen biztosan.