Hogyan hurcolta meg a Project Veritast és James O'Keefe-t a Biden vezetése alatt álló FBI

A demokrácia hazájának nevezett USA-ban minden probléma nélkül meg lehet bilincselni és meg lehet hurcolni ellenzéki újságírókat. Sőt az sem okoz demokráciaválságot, hogy az FBI és az Igazságügyi Minisztérium együtt nyomoz egy tényfeltáró újság ügyében.

 • A Project Veritas hazánkban is ismert, oknyomozó civil szervezet, amelynek célja a Demokrata Párt választási konspirációinak  bemutatása, illetve az úgynevezett mainstream média és a demokraták közötti együttműködés feltárása.
 • A Project Veritas több kompromittáló felvételt hozott nyilvánosságra a CNN és az ABC liberális újságíróiról, jól szemléltetve az elfogultságukat. Ezzel persze ki is vívták a demokraták haragját.
 • A 2020-as elnökválasztási kampányban eltűnt Joe Biden Ashley nevű lányának a naplója, amelyből részletek kerültek napvilágra. Ashley Biden naplója ügyében nyomoz az FBI, és a munkában részt vesz az Igazságügyi Minisztérium is, ami szokatlan egy demokráciában, hiszen a hatalmi ágak elválasztása miatt ez elvileg nem történhetne meg.
 • A hatóságok szerint a Project Veritasnak köze lehet a napló eltűnéséhez, így az FBI-ügynökök betörtek James O’Keefe alapító lakásába, és megbilincselték őt, majd házkutatást tartottak nála. Lefoglalták O’Keefe két telefonját, amelyeken fontos információk találhatóak Project Veritas tevékenységéről.
 • A Project Veritas alapítója szerint a naplót nem lopták el, hanem megkapták valakitől, de annak tartalmát nem tették közzé, és nem is szivárogtatták ki. Helyette átadták azt a bűnüldöző szerveknek.
 • O'Keefe arról beszélt, hogy a razzia után egy órán belül megkereste őt a New York Times, és már a történtekről érdeklődött. Véleménye alapján az FBI vagy a bíróság összejátszhatott a New York Timesszal, hiszen a házkutatási parancs titkos volt. Elvileg.
 • O'Keefe szerint politikai okokból vizsgálódnak ellene, de nem fog meghátrálni. A Project Veritas szakértői csapata elérte, hogy a bíróság függessze fel az információk kinyerését O’Keefe telefonjaiból.
 • A gyalázatos eljárást követően O’Keefe mellett két újságíró-szervezet és több republikánus politikus is kiállt.

New York állam déli körzetének  kerületi bírósága (SDNY) a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kérésére 2021. november 4-én házkutatási parancsot adott ki és hajtott végre másnap hajnalban a Project Veritas oknyomozó portál alapítója, James O'Keefe és egy újságírótársa ellen.

Forrás: AFP

A Project Veritas munkatársait azzal gyanúsítják, hogy közük lehet Joe Biden elnök lányának, Ashley Biden naplójának eltűnéséhez, valamint ahhoz, hogy az iromány tartalma kiszivárgott a sajtóba. Biden második házasságából származó 40 éves lánya a tavalyi elnökválasztási kampány hajrájában, 2020 októberében feljelentést tett a rendőrségen, azt állítva, hogy betörtek a lakásába, és elloptak onnan több dolgot, köztük a naplóját.

Az ügyben szövetségi szintű nyomozás zajlik, az FBI irányításával. A munkában részt vesz az Igazságügyi Minisztérium is, ami elég fura egy demokráciában, hiszen nemigen fér össze a hatalmi ágak elválasztásának elvével.

James O'Keefe a történtekről november 5-én beszélt a Project Veritasnak, illetve három nappal később exkluzív interjút adott a Fox News Hannity című műsorának, amelyet Sean Hannity, a Fox egyik sztárriportere vezet.

O’Keefe elmondta, hogy Mamaroneckben (Westchester megye, New York állam) található otthonában november 5-én hajnalban razziát tartottak. Ő arra ébredt, hogy valakik dörömbölnek az ajtaján, aztán alsónadrágban ajtót nyitott.

Ott állt tíz férfi, akik közölték vele, hogy az FBI-tól vannak, majd egy vakítóan fényes lámpával a szemébe világítottak, ezt követően gyorsan megbilincselték, noha ő az ellenállásnak a legkisebb jelét sem mutatta. A nagy dörömbölésre a szomszédai is felébredtek, akik tanúsítani tudják a történteket.  

Forrás: AFP

Az FBI munkatársai felmutatták O’Keefe-nek a házkutatásról szóló bírósági végzést, illetve elmondták neki, hogy Biden lányának az ügyében nyomoznak. Ezek után feldúlták a lakását, több mint két órán át bizonyítékok után kutakodva. Végül két telefonját foglalták le, amelyeken O’Keefe közlése alapján fontos információk találhatóak, például részanyagok riportokhoz, az informátorai elérhetőségei, valamint a Project Veritas adományozóinak listája.

A New York Times túl korán értesült

James O'Keefe a Foxnak még arról beszélt, hogy a razzia után egy órán belül kereste őt a New York Times, érdeklődve a történtekről. A Project Veritas alapítója szerint

felmerül annak gyanúja, hogy az FBI vagy a bíróság összejátszott a New York Timesszal, hiszen a házkutatási parancs elvileg titkos volt, arról a hatóságok nem adhattak volna ki információkat, de a NYT újságírói mégis nagyon hamar tudomást szereztek róla.

Forrás: AFP

Az FBI nem reagált a Fox Newsnak a témával kapcsolatos kérdéseire.

O’Keefe Ashley Biden naplójának ügyében arról beszélt, hogy tavaly év végén úgynevezett „informátorok” keresték meg őket, akik azzal álltak elő, hogy a birtokukban van a napló, amelyben leírtak különösen terhelőek lehetnek Joe Biden akkori elnökjelöltre nézve. Saját bevallásuk alapján a naplót nem ellopták, hanem egy szobában találták, ahol Ashley előzőleg tartózkodott.

Hozzáfűzte: az informátorokkal azt megelőzően még soha nem találkozott, a szavaikból pedig úgy vette ki, hogy ők korábban tárgyaltak a napló eladásáról több sajtóorgánummal is, de sikertelenül.

A naplót ugyan megkapta a Project Veritas, de O’Keefe ezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy annak tartalmát soha nem tették közzé, és más sajtóorgánumoknak sem szivárogtatták ki azt, mivel nem tudták ellenőrizni a benne lévő információk hitelességét. Ezt követően átadták a naplót a bűnüldöző szerveknek, hogy juttassák vissza az eredeti tulajdonosának.

O’Keefe megdöbbentőnek nevezte, hogy a Joe Biden vezette kabinet Igazságügyi Minisztériumának alárendelt New York állam déli körzetének kerületi bírósága (SDNY) vizsgálódik ellenük, azzal vádolva őket, hogy ellopták a naplót. Ez már csak azért is meglepő, mert a Project Veritas jogi csapata korábban felvette a kapcsolatot az Igazságügyi Minisztériummal, és önként közölt a tárcával olyan információkat, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy ők nem vettek részt semmilyen bűncselekményben.

A törvényeknek és az újságírói etikának megfelelően jártunk el – hangsúlyozta O’ Keefe.

Ezt követően arról beszélt, hogy politikai okokból vizsgálódnak ellene, de ő és a Project Veritas nem fognak meghátrálni a rájuk nehezedő nyomás ellenére sem. Végezetül O’Keefe feltette a költői kérdést: „Milyen ország az, ahol egy napló állítólagos ellopása miatt az elnök FBI-ja és az Igazságügyi Minisztérium szervei vizsgálódnak?”.

A Fox News jogi szakértője, Gregg Jarrett a televízió megkeresésére reagálva arról beszélt, hogy „nagy különbség van aközött, amit Ashley Biden és ügyvédje állított, miszerint ellopták a naplóját, és amit O'Keefe mond, hogy a naplót egy szobában hagyták. Az előbbi ugyanis bűncselekmény, míg az utóbbi nem”. Gregg Jarrett szerint helyesen járt el a Project Veritas,  amikor úgy döntött, hogy nem teszik közzé a naplót, mivel nem tudták ellenőrizni az abban szereplő információk megbízhatóságát. (Egy másik konzervatív portál ugyan nyilvánosságra hozta a naplót, de azok munkatársai azt állították, hogy ők ellenőrizték annak hitelességét.) Jarrett meglátása alapján „nonszensz”, hogy a napló eltűnését szövetségi ügyként kezelik, véleménye szerint még ha ténylegesen lopásról lenne  szó, akkor is állami szinten (New York állam szintjén - a szerk.) kellene azt kezelniük.

Végezetül a jogi szakértő azt mondta: „újságírót nem lehet büntetőeljárás alá vonni lopott anyagok közzététele miatt, hacsak maga az újságíró nem vesz részt a lopásban. Ennek azonban semmi jele. Ugyanez vonatkozik a kiszivárogtatott, úgynevezett minősített adatokra is”.

(Megjegyzés: ugyanazon a napon, amikor razziát tartottak O’Keefe lakásában, az FBI a Project Veritas egy másik munkatársának, Spencer Meadsnek az otthonába is betört, szintén Ashley Biden naplójának ügyében. Természetesen erről is a New York Times tudósított elsőként. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy az újságírók és az FBI vagy a bíróság munkatársai összejátszottak egymással.)

Részleges sikereket értek el a PV jogi munkatársai

A razziát követően, november 10-én a Project Veritas jogi tanácsadója beadványt nyújtott be New York állam déli körzetének kerületi bírósága (SDNY) elé, követelve egy független igazságügyi szakember (Special Master) kinevezését az ügyben. Ezzel párhuzamosan szintén beadványban kezdeményezték, hogy fejezzék be az adatok kinyerését O’Keefe telefonjaiból.   

November 11-én Analisa Torres szövetségi bíró úgy döntött, hogy helyt ad a Project Veritas jogi szakértője egyik kérésének. A bírósági végzés szerint  az Igazságügyi Minisztérium alá rendelt hatóságoknak két napon belül meg kell erősíteniük, hogy felfüggesztették az információk kinyerését a telefonokból.

Torres bíró – aki Barack Obama kinevezettje – viszont még mindig nem döntött O’Keefe kérelméről egy független igazságügyi szakember (Special Master) iránt. A szakember általában egy nyugalmazott bíró szokott lenni. A bíróságnak az információ-kinyerés felfüggesztésére vonatkozó döntését a Fox News Tucker Carlson Tonight című műsorában üdvözölte Harmeet Dhillon, James O’Keefe ügyvédje.

Sokakat felháborított az eset

November 13-án Josh Gerstein újságíró a nem éppen konzervatív Politicóban megjelentett egy cikket az O’Keefe-ügy kapcsán, amelynek címe: „A Project Veritas alapítója otthonában végrehajtott FBI-razzia kérdéseket vet fel a sajtószabadság kapcsán”.

A szerző kifejti, hogy bár a Biden-adminisztráció a sajtószabadság „bajnoka” kíván lenni, de az Igazságügyi Minisztériumnak alárendelt szervek agresszivitása aláássa ezt a törekvést.

Gerstein felveti Merrick Garland igazságügyi miniszter (aki az Egyesült Államokban főügyész is) felelősségének a kérdését.

Merrick Garland
Merrick Garland Forrás: AFP

A Politico újságírója bár nem áll egyértelműen a Project Veritas alapítója mellé, de azért leszögezi, hogy a sajtószabadság és a törvényes eljárás szempontjából az ügy komoly kérdéseket vet fel és az eljárás eddigi menete – különös tekintettel a hajnali FBI-razziára – nagyon nincs rendben.

November 15-én Tom Cotton arkansasi republikánus szenátor nyílt levelet intézett Merrick Garland igazságügyi miniszterhez, legfőbb ügyészhez, kifejezve aggályait a Project Veritas ellen zajló eljárások kapcsán, különös tekintettel a házkutatásra O’Keefe otthonában.

Tom Cotton emlékeztette a minisztert arra, hogy a bírósági jegyzőkönyvek alapján a New York Times újságírói nem sokkal azután keresték meg James O'Keefe-et, hogy az FBI-ügynökök házkutatást tartottak nála és egy munkatársánál (Spencer Meadsről lehet szó -a szerk.).

Cotton azt kérte Garlandtól, hogy Igazságügyi Minisztérium hozza nyilvánosságra a tárca és a New York Times újságírói közötti esetleges levelezések azon részét, amelyek kapcsolatba hozhatóak Ashley Biden eltűnt naplójának nyomozati anyagával.

A republikánus szenátor belső vizsgálatot is követelt az Igazságügyi Minisztériumnál, amely arra irányulna, hogy derítsék ki a szivárogtatók kilétét. Tom Cotton továbbá arra kérte Merrick Garlandot, hogy tegyék közzé a Fehér Ház tisztségviselői és az illetékes tárca közötti kommunikációt a napló kapcsán. Végezetül arra is kíváncsi a republikánus honatya, hogy vajon a Fehér Ház kapott-e előzetes értesítést arról, hogy hozzáláttak az információk kinyeréséhez James O’Keefe telefonjaiból.

Ezt követően O’Keefe mellett kiállt két nagy újságíró szervezet, a Reporters Committee for Freedom of the Press és a Committee to Protect Journalists is.

November 17-én Madison Cawthorn észak-karolinai republikánus képviselő kongresszusi felszólalásában Nancy Pelosi demokrata házelnöknek címzett üzenetében beszélt James O’Keefe meghurcolásáról. Chuck Grassley iowai republikánus szenátor pedig az esetleges szivárogtatás miatt írt nyílt levelet az Igazságügyi Minisztériumnak, hasonló megállapításokat téve, mint Tom Cotton.

Másnap két képviselő, Jim Jordan (Ohio) és James Comer (Tennessee), illetve egy szenátor, Ron Johnson (Wisconsin) szintén levélben kérték számon a Biden-adminisztráció igazságügyi miniszterét.

Mi a Project Veritas?

A Project Veritas egy New York államban bejegyzett oknyomozó civil szervezet. A Project Veritast 2011-ben James O’Keefe konzervatív politikai aktivista alapította többedmagával. A szervezet célkitűzései között szerepel a Demokrata Párt választási konspirációinak a bemutatása, illetve a mainstream média és a demokraták közötti együttműködés feltárása. Gyakran hoznak nyilvánosságra a demokrata politikusokra és a velük szimbiózisban élő baloldali, liberális újságírókra nézve terhelő információkat, elsősorban hangfelvételek és videók formájában. A Project Veritas tulajdonképpen tényfeltáró újságíró szervezetként működik, bár ennél azért jóval többek az általuk kiszivárogtatott anyagok alapján. Első számú támogatójuk a Donors Trus nevű civil szervezet, amelynek a Republikánus Pártnak szokott adományokat gyűjteni. Sok névtelen finanszírozójuk is akad.

Számos, a liberálisoknak kínos ügyet tártak fel

 • A Project Veritas igazán csak Donald Trump hatalom kerülése után aktivizálódott. 2017-ben a CNN egyik legelismertebb riporteréről, Van Jonesról olyan felvétel hoztak nyilvánosságra, amelynek alapján Jones bevallotta, hogy sem ő, sem a kollégái nem hiszik el azt az általuk folyamatosan tolt agendát, hogy Trump az orosz beavatkozásnak köszönhetően nyerte meg az elnökválasztást. A dolognak nem lett semmi következménye Jonesra nézve.
 • 2020 februárjában az ABC News egyik sztárújságírójáról, David Wrightról hoztak nyilvánosságra olyan rejtett kamerás felvételt, amelyben ő bevallotta, hogy teljesen hamis képet festenek le Trumpról, a sikereiről pedig nem tudósítanak, csupán a botrányairól. Ennek már lett következménye, Writghtot ugyanis felfüggesztették és politikáról soha többé nem „tudósíthat”.
 • 2020 decemberében a CNN vezetői, köztük vezérigazgatójáról, Jeff Zuckerről olyan felvélt hoztak nyilvánosságra, amelynek alapján Trumpot szidta, és őrültnek nevezve az elnököt. Nemsokára kijött egy olyan hangfelvétel is, amelyen a CNN vezetői arról beszélnek, hogy nem foglalkoznak majd a Joe Biden fiának, Hunternek az ukrajnai korrupciógyanús ügyeit kiszivárogtató mailekkel.
 • 2021 áprilisában a CNN műszaki igazgatójáról, Charlie Chesterről tették közzé felvételeket. Chestert tulajdonképpen tőrbe csalták, mivel a Project Veritas egyik női munkatársa randinak álcázva találkozott vele, és felvette, amit mondott. A CNN műszaki igazgatója bevallotta, hogyan manipuláltak az elnökválasztási kampány alatt, majd azzal büszkélkedett, hogy Trumpot tulajdonképpen ők verték meg:
Nézd, mit tettünk, mi (CNN) kitettük Trumpot. Teljes meggyőződéssel mondom, és 100 százalékban hiszem, hogy ha nem lenne a CNN, akkor nem tudom, hogy Trumpot leváltották volna.

Nyíltan bevallotta, hogy azért ment a CNN-hez dolgozni, hogy része lehessen a Trump-ellenes ámokfutásnak. Arról is beszélt Chester, hogy direkt törekedtek Trump megbuktatására, az akkori elnököt alkalmatlannak mutatták be, míg Joe Bidenről éppen az ellenkezőjét sugallták, nevezetesen, hogy fitt és fiatalos, aki gyakran jár futni. Bevallotta, hogy a CNN-nél Biden melletti  és Trump elleni propagandát gyártottak, az interjúalanyaiknak a szájukba adták a válaszokat, és támogatták a radikális baloldali BLM-et. A Chester-ügynek végül nem lett következménye.