A nívódíjas RTL szemérmesen arról faggatta Deutsch Tamást, rámoccant-e Dobrevra a business classon

Cseverésztek-e a repülőúton? Direkt ültek egymás mellé? Többször is utaztak egymás közelében? A kercsatorna olyan kérdésekkel bombázta a fideszes képviselőt, ami nem egyszerűen buta újságírás, hanem a baloldali oknyomozás reneszánszának új kezdetét jelenti. Így kotorászik a csúcsformában lévő ellenzéki sajtó Gyurcsányné bugyija körül!

Mint arról már mindenki értesült, a baloldali média mind szakmailag, mind emberileg, mind morálisan országelső. Kiváló írásaikkal, színes videóikkal, izgalmas riportjaikkal kenterbe vernek mindenki mást. Nem csoda, hogy rengeteg elismerésben részesülnek: újságíróik, riportereik olyan gyakorisággal kapják a díjakat, mint mostanában az Újpest a gólokat.

Szintén a javukra írható, hogy szakmailag erősen és örökösen motiváltak, képesek újra és újra megújulni. Ezt jelzi, hogy az elmúlt hetekben ráálltak az igazán ütős oknyomozó cikkekre is. Ennek előszele volt a Blikk mesteri anyaga, amiben sikerült kideríteni: Orbán Viktor azért ment el nyaralni, mert pihenni szeretett volna.

 

Csak remélni lehetett, hogy rövid időn belül érkezik az újabb nagy leleplezés. Szerencsére senkinek nem kellett csalódnia, gyorsan megjött a folytatás. Sőt, az a jó hírünk, hogy a kormánykritikus sajtó egy egészen új területen honosította meg a műfajt: a felelőtlenül egymás mellett repülőkre csaptak le hidegvérrel. Így nem lehet kérdéses:

2022 az oknyomozás éve a baloldali sajtóban. 

De még mielőtt rátérnénk a lényegre, fontos tisztázni: bár a baloldali újságírók jótollúak, tehetségesek, szorgalmasok, a kérdezési képességüknek eddig vegyes volt a megítélése. Elég csak arra gondolni, ahogy a HVG munkatársa a házi sertésekről próbálta megfejteni egy korábbi kormányinfón, vagy ahogy a 444 újságírója próbált feltenni egy kérdést Gulyás Gergelynek. Most azonban mindenkit megnyugtatunk:

az ellenzéki média a kérdezésben is nagyon a topon van. Legalább annyira jól tudnak érdeklődni, mint írni.

Történt ugyanis, hogy szerdán kikerült egy fotó a Redditre, amin Deutsch Tamás fideszes és Dobrev Klára DK-s EP-képviselő egy repülőgép business classán egy helynyi kihagyással egymás mellett ülnek. Kedden este ugyanis ugyanazzal a járattal utaztak Budapestről Brüsszelbe. 

Első ránézésre semmi különös nincsen ebben: a kormánypárti politikus hanyag eleganciával, Lacoste ingben híreket olvasgatott a mobiltelefonján, ellenzéki utastársa pedig sötétkék blézerben egy nagyobb tableten nézett valamit fülhallgatóval. A kép alapján kicsit még úgy is tűnt, fagyos volt közöttük a hangulat.

 

De ez csak a látszat! Ilyen ügyetlen cselekkel nem lehetett megvezetni az RTL vérprofi stábját, akik azonnal gyanút fogtak: egy pillanatkép még nem minden, hiszen a felvétel készítésének pillanata előtt és után is történhetnek dolgok. 1 óra 44 perc sok idő, ezalatt bármi előfordulhat, sőt, annak ellenkezője is.

De még mielőtt bármilyen konkrét oknyomozói lépésre sor került volna, a kereskedelmi televízió online felülete alapcikkében a következő címmel tudatta, mire lehet számítani tőlük a továbbiakban:

 

De biztos, hogy csak a sors szeszélye sodorta egymás mellé Dobrev Klárát és Deutsch Tamást a kedd esti brüsszeli járaton?

Nem a baloldali sajtóról lenne szó, ha nem lennének résen. A több mint gyanús ügyre azonnal rámoccant az RTL, bűnügyi cikkeket jegyző munkatársuk egészen egyedi módszerrel próbálta meg kihúzni a fideszes politikusból:

mit csinált Dobrev Klárával a repülőúton, illetve azt megelőzően?

A birtokunkba jutott, Deutsch Tamásnak küldött kérdések alapján az új Colombo olyan szemérmesen nyomozgatott, mint ahogy félénk kamionsofőr körbehugyozza a kiszemelt fát: csak a lényeget sikerült elkerülni! Összesen négyet kérdezett, szakmailag egyik tökéletesebb volt a másiknál. Sőt, az is jól látszik, ahogy haladunk előre a kutakodásban, úgy lesz egyre forróbb a hangvétel.

A baloldali mesterdetektív az alattomos altatós stratégiával operált: átlagos kérdéssel indított, hogy aztán a megfelelő pillanatban kegyetlenül lecsapva kiszedje Deutschból, mi is történt valójában kedd este. A tervnek megfelelően először csak finoman arról érdeklődött, hogy véletlen került-e Dobrev mellé.

1. Csak a véletlennek, illetve a légitársaság jegyfoglalási rendszerének köszönhető, hogy egymás melletti helyen ült ugyanazon a brüsszeli járaton Ön és Dobrev Klára?

Majd ezután következett a csel! Finom kezdés után rafináltan arra próbálta rávezetni alanyát: nem biztos, hogy véletlenül került Gyurcsány felesége mellé. 

2.Ha nem véletlen, akkor szándékosan utaztak ugyanazon a járaton, egymás melletti székeken? Előre meg lett szervezve ily módon az utazás?

Persze, ha valaki direkt utazik a másikkal, akkor egy idő után jó eséllyel beszélgetni kezd vele. Ment is az újabb kérdés.

3. Beszélgettek egymással, és ha igen, miről?

De a legmelegebb kérdés még hátra volt. Vajon elszigetelt esetről van szó, vagy valami komolyabb dolog van a háttérben? Netán többször is előfordult, hogy ketten testközelben repülgettek? A hatalmas oknyomozásban lévő kereskedelmi csatorna természetesen ezt is megérdeklődte. 

4. Máskor is fordult már elő, hogy ugyanazon a járaton, esetleg egymás mellett utaztak?

Amikor kezdett volna igazán izgalmas lenni a történet, elfogytak a kérdések. Kár a szégyenlősségért, hiszen bőven volt még muníció a témában: a beszélgetésen kívül történt-e valami más is, együtt ebédeltek-e a fedélzeten, esetleg volt-e olyan pillanata az útnak, amikor az egy szék kihagyás ellenére összeért a térdük?

A fenti alakítása után csak remélni lehet, hogy leszállva a brüsszeli járatról nem ez a látvány fogadta az együtt utazgató politikusokat.

Gyurcsány Ferenc egy sörrel várakozik a repülőtéren. Forrás: Pesti Srácok
Gyurcsány Ferenc egy sörrel várakozik a repülőtéren. Forrás: Pesti Srácok

Az RTL egyébként szakmaiságával kimagaslik a rendkívül erős ellenzéki mezőnyből: idén rongyosra verték ellenfeleiket a Televíziós Újságírók Díján. A meghirdetett tizenhárom kategóriában összesen 19 jelölést kaptak, és ebből hatot váltottak díjra. Azt csak sajnálni lehet, hogy az oknyomozókat nem díjazták a versenyen.