A népmese is baloldali műfaj: a legszebb költések Lenintől Gyurcsányig

Fabulák. Tegnap Jámbor András sztorizott egy magyar-kurd kislányról. És hogy megmutassuk, mennyire nem újkeletű a baloldal meseköltési hajlama, hoztunk nektek régről és még régebbről kommunista meséket a kormányőröknél is jobb kondiban lévő Gyurcsány Ferencről, a Katától levelet kapó Dobrev Kláráról és a sakktáblát faragó Leninről.

A vasárnapi kitelepülésen odajött hozzám egy lány és köszönetet mondott. Szép, ékes magyarsággal mondott köszönetet, mert már itt született Magyarországon. Azt köszönte meg, hogy a szüleinek, akik kurdok – és Isztambulból költöztek Magyarországra – meg tudja mutatni a posztjaimat, látják, hogy nem minden magyar gyűlöli őket...

Na! Az élet írja a legjobb sztorikat. Ki ne hinné el, hogy egy Magyarországon született, és ezért magyarul anyanyelvi szinten beszélő kurd lánynak egy kora decemberi vasárnapon éppen az jutott eszébe, hogy

ki kéne menni Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes munkatársának, az exmércés Jámbor Andrásnak a utcafórumára. Azért, hogy a támogatásáról biztosítsa, hiszen olyan jókat ír Facebookon!

Igen, valószínűleg pont így történhetett.

 

Kísérteties, de nekem is hasonló élményben volt részem. Csak Jámborral ellentétben egy szír kisfiú szólított meg a minap az utcán.

A János László bácsi olyan jókat ír, és bár én szír származású vagyok, nagyon szeretem Doktor Orbán Viktor Miniszterelnök Urat, és nehogy lebontsuk a kerítést!

A Hihetetlen Magazin szoclib különkiadásai már régóta köztünk vannak! Felsejlenek halvány emlékek a nem is annyira távoli múltból... Csodatévő baloldal, csodatévő Ferenc testvér... Hogy is volt? 2005:

Éjszakai menedéket nyújtott egy otthonából megszökött kislánynak Gyurcsány Ferenc. A tizenkét éves Niki egy igazgatói intő miatt menekült el Ceglédről, de Budapesten eltévedt. Már sírt, amikor egy magas férfi rábukkant. Niki édesanyja el sem hitte, amikor a kormányfő telefonált neki a lánya ügyében.
„Már délután bejelentettük a rendőrségen a gyerek eltűnését. Egyszer csak csörgött a telefon, és bemutatkozott egy úr, hogy ő Gyurcsány Ferenc, és nála van a lányom. Nevetni kezdtem, annyira hihetetlen volt – nyilatkozta Niki édesanyja a ceglédi városi tévének.

Na... És még azt mondják, annyira érzéketlenek az emberek a fővárosban, hogy ha összeesel, átlépnek rajtad?

Aztán – ki más – Gyurcsány Ferenc 2009-ben már nemcsak az ovizsarut, hanem egy valóságos szuperment is el tudott játszani. Ugyanis amikor az akkori kormányszóvivő, Budai Bernadett hirtelen rosszullét következtében elájult egy sajtótájékoztató végén, éppen a volt miniszterelnök nyalábolta fel, és menekítette ki.

Megható, filmbe illő jelenetsor volt, mi elhittük. Nem elég, hogy később, 2012-ben állítólagos szavazói meghívására még az Avasra is leköltözött három napra, mítoszokat, mondákat, regéket próbáltak szőni az ikonikusköltségvetési vízibivalybőr táska” köré. Még ez is. A népnek drámák és legendák kellenek.

Csodatévő Ferenc testvér a sportok tekintetében is maradandót alkotott, hiszen heti egyszer futva ment munkába, a Szemlőhegyről a Parlamentig (HAT kilométert!), ezzel alaposan feladva a leckét a puhány kormányőröknek.

A köztársasági őrezred parancsnokhelyettese szerint a kormányőrség folyamatosan elemzi a miniszterelnök magánútjainak biztonsági kockázatát. Ha az őrezred a jövőben kockázatosnak találja a kocogást, akkor mindenképp biztosítani fogják az őrzését. Gondot okozhat ugyan, hogy nem mindegyik kormányőr tud annyit futni, mint a miniszterelnök.

„Nincs köztük kövér, az a halálom”, mi?

De a hétköznapi hősök, a levelek, a megkeresések is nagyon népszerűek a baloldalon. Bizony más politikusokat is megtalálják a lelkes választópolgárok. Ki nem találnátok, de Dobrev Klárát is: a DK-s EP-képviselő például rengeteg levelet kap, és most az egyikből idézett is a Facebook-lapján:

Kedves Klára, én nagyon megkedveltem, és őszintén, példaképemnek tekintem. És a kislányomat is úgy nevelem, hogy ne hagyja magát, legyen büszke és öntudatos ember, olyan nő, aki bármit elérhet! 

Természetesen Kata uniós családi pótlékot kért a levélben, ezen már meg se lepődünk. Mi is azt kérünk, na meg uniós minimál- és átlagbért.

Ugyanígy imádjuk Karácsony Gergely Szilveszter „befújt levelét”, amit egy Kinga nevű kislány küldött neki...

A napokban levelet kaptam Kingától, egy budapesti gyermektől. Ebben a levélben arra kér, hogy nevezzem át az Astoria metrómegállót Angyalkára. Az átnevezés szükségességét egy mellékelt rajzzal is illusztrálta. (...) És még valami: nekem mostantól már Angyalka is lesz az Astoria. Ezért is hálás vagyok.

Igazi „aaaaaaaaaaaawwwwwwwwwww”-élmény, ugye? Nem úgy Jakab Péter spontán lakossági fóruma, ahol egy nő arról panaszkodott neki, hogy két diplomával nem tud elhelyezkedni itthon, ezért kénytelen Ausztriában dolgozni, hogy elláthassa családját.

Két diplomával ki kellett mennem ebbe. Itthon semmi. Hozzál haza két diplomával, hogy megérje hazajönnöm!

Kicsit csalódást keltő, hogy a Tiborc panaszát előadó hölgy a Jobbik korábbi képviselőjelöltje volt. Persze ettől még lehet igaz a történet!

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

És jöjjön a végére az igazi alapmű, amihez még a mi kommunistáinknak is kicsit gyakorolniuk kell:

N. Hodza (Történetek Leninről): Az ígéret szép szó

Szibériai száműzetése idején egyszer meglátogatta Lenint egy száműzött társa a szomszéd faluból. Lepesinszkijnek hívták.

-Nem sakkoznánk, Vlagyimir Iljics? -kérdezte.

– Szíves-örömest –  felelte Lenin. –  De, jó, hogy gondolt arra, hogy sakkot hozzon, az enyém Pétervárott maradt.

Lepesinszkij összecsapta a kezét.

– Én is otthagytam az enyémet. Hát ez nagy baj! Itt aztán semmi pénzért nem vehetünk sakkot.

– Sose bánkódjék – vigasztalta meg Lenin –, majd elküldik az enyémet a rokonaim. Már írtam is érte. Így hát készüljön fel rá, hogy újévkor sakkozunk. Megígérem magának.

Lepesinszkij egyszerre felvidult.

-Ha MAGA ígéri, úgyis lesz!

Aztán visszament a falujába.

Eltelt egy hónap, eltelt kettő, még mindig nem érkezett meg a csomag. Talán elkallódott az úton. Újévig csupán pár nap maradt hátra. Most mitévő legyen? Honnan vegyen sakkot? OLYAN MÉG NEM TÖRTÉNT, HOGY VLAGYMIR ILJICS NE TARTOTTA VOLNA MEG AZ ÍGÉRETÉT!

Beköszöntött az új esztendő. Lenin elment Lepesinszkijhez. Alighogy a szobába lépett, és üdvözölték egymást, Lepesinszkij azon nyomban megkérdezte:

– Magával hozta persze a sakkot is? Nagyszerű! Fogjunk hozzá mindjárt!

– Képzelje el – mondta Lenin –, milyen gyalázatos dolog! A mai napig sem érkezett meg a csomag!

Lepesinszkij bánatosan felsóhajtott.

Ekkor Vlagyimir Iljics kis táskájából elővett egy sakktáblát, aztán meg a sakkfigurákat. Nem is akármilyeneket. Öröm volt nézni, milyen szépek! Lepesinszkij nem akart hinni a szemének.

– Honnan szerezte? – kérdezte Lenintől. – Nagyszerűek!

– Tetszik? Igazán? – kérdezte Vlagyimir Iljics.

– De még mennyire! Hol lakik az a mester, aki készítette?

-Ne keresse messze – válaszolta Lenin –, a mester maga előtt áll. Magam faragtam fakéregből.

Lepesinszkijnek az ámulattól elakadt a szava. Végül is megkérdezte:

– De ki tanította magát erre?

– Egy közmondás – nevette el magát Lenin.

– Hogyhogy egy közmondás? Milyen közmondás?

–Van egy közmondás – felelte Lenin –, amelyik így szól: „Az ígéret szép szó, ha megtartod, úgy jó!”

Most pedig sakktáblákra a figurákkal. Lássunk munkához! Kezdődjék a sakkcsata!