A Momentum egy olyan ügyvédi iroda miatt támadta be Tuzson Bencét, amelyikkel a gödi polgármesterük sorban kötötte a szerződéseket

Az előválasztás első fordulójának a vége előtt Vajda Viktória, a párt gödi önkormányzati képviselője közösségi oldalán szót emelt az ellen, hogy az egyik ügyvédi iroda rendkívül sok megbízást kap a fideszes Tuzson Bence által "felügyelt" dunakeszi körzetben. Csakhogy az ellenfeleit támadó baloldali politikus csupán egy dologról feledkezett el: férje, Göd momentumos polgármestere tavaly év végéig több szerződést is kötött a társasággal. Ezt hívják úgy, hogy kapufa.

Vajda Viktória, a Momentum gödi önkormányzati képviselője, Pest megyei képviselője szeptember végén kemény bírálatot fogalmazott meg Tuzson Bencével, a dunakeszi központú körzet fideszes képviselőjével szemben. Igaz, mintha nem teljesen gondolta volna át a lépését.

Mint ismert, helyben a párbeszédes Dorosz Dávidot nyerte az előválasztást, úgy, hogy a DK-t leszámítva valamennyi baloldali párt besorolt mögé. Sokáig úgy tűnt, a Momentum saját jelölttel vág neki a küzdelemnek, azonban végül Vajda júniusban beadta a derekát, és visszalépett.

Döntése kifejezetten meglepő volt, hiszen pár nappal azelőtt még bőszen kampányolt, és azt állította, csak neki van esélye a kormánypárti ellenfelével szemben. Ezek után nem meglepő, hogy különféle teóriák jelentek meg arról, mi történhetett a színfalak mögött.

Egyes vélekedések szerint Vajda a visszalépésért cserébe „visszautasíthatatlan” ajánlatot kapott Dorosz Dávid stábjától: ciklusának letelte után férjének, Balogh Csaba gödi momentumos polgármesternek egy jól fizető fővárosi, kormányváltás esetén állami pozíciót ígértek.

Akármi is állt a visszalépés hátterében, Vajda látványosan beleállt Dorosz kampányába, és furcsa módon a végsőkig elment érte. Ennek keretében osztotta meg azt a posztot, amiben Tuzson Bencét és környezetét támadta.

 

Írásában azt kifogásolta, hogy a fideszes képviselőhöz köthető „Biczi és Turi Ügyvédi Iroda 22 darab szerződéssel rendelkezik Dunakeszi önkormányzatával, 2 szerződésük van a fóti önkormányzattal, és a gödi Samsung-gyár kisajátítási eljárása kapcsán is megbízási szerződést kötöttek a beruházást lebonyolítóval.”

Magyarán a momentumos politikus azt sugalmazta, hogy Tuzson Bence és környezete politikai alapon jutott megbízásokhoz a fideszes politikus által felügyelt körzetben. Bár ezek a mondatok bizonyos körökben kifejezetten jól hangoznak, Vajda egy elég csúnya hibát vétett politikai ellenfeleinek sározásakor:

elfelejtette, hogy a momentumos férje által vezetett gödi önkormányzat legalább a tavalyi év végéig kapcsolatban állt a megvádolt ügyvédi irodával.

Ezt szóvá is tették Vajdának a kommentfelületen, azonban a kritikus hozzászólás gyorsan eltűnt. Pedig ez az igazság: az Átlátszó újságírója közérdekű adatigényléssel fordult Balogh Csabáékhoz, amiből kiderült, hogy a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda a baloldali városvezetésnél is jól fekszik.

 

A kiadott dokumentumok szerint a momentumos önkormányzat több, új szerződést is kötött Bicziékkel: a tavalyi évben összesen mintegy 2 744 200 forintot utaltak a fideszesnek kinevezett ügyvédi irodának jogi tanácsadásért.

Arról nem is beszélve, hogy a korábbi vezetés által kötött kontraktusok nagy részét nem bontották fel. Úgy látszik, Vajda erről elfeledkezett az előválasztási kampány hevében.