A Momentum 12 pontja, amely nyugati értelemben vett demokráciává változtatja Magyarországot!

Miután kiderült, hogy Fekete-Győr András egyszerűen eltiltaná a szakmájuk gyakorlásától az ellenzékkel egyet nem értő újságírókat, eltűnődtünk azon, hogy egy későbbiekben tartandó számonkérőszék előtt zajló tárgyaláson, mit hozhatnánk fel mentségünkre. Végül úgy döntöttünk, hogy a magyar demokrácia helyreállítását azzal segítjük elő, ha szerény eszközeinkkel segítjük a Momentum programalkotási munkáját. Március 15. tiszteletére egy Momentum-kompatibilis 12 ponttal szeretnénk újabb és újabb ötleteket adni a diktatúra utáni időkre, az Új Magyarország felépítéséhez.

 1. Követlejük a cenzúra eltörlését és a sajtószabadság biztosítását Magyarországon. Azt azonban kikötjük, illetve szívünk szerint felkötjük, hogy bizonyos típusú emberek nem gyakorolhatják az újságírói hivatásukat. Nem kell cenzúrát gyakorolni, ha csak azok írhatnak, akik velünk értenek egyet.
 1. Felelősség nélküli minisztériumokat! Még nem biztos, hogy akarunk kormányváltást, ha valahogy mégis kormányra kerülnénk, akkor annyira szeretnénk belefolyni a munkába, mint Karácsony Gergely a főváros élén! A kényes és nehéz ügyekben döntsön Brüsszel és Washington! Ez a módszer Románia esetében is működik.
 1. Évenkénti országgyűlést Pesten! De tényleg évente csak egyszer, a többi napon szeretnénk valahol messze lenni az országtól. Ahogy Korányi Dávid New Yorkból képes ellátni a városdiplomáciai főtanácsadói feladatait Karácsony Gergely mellett, úgy biztosak vagyunk benne, hogy az nekünk is menne. 
 1. Törvény előtti egyenlőséget! Itt most egy olyan rész jönne, hogy polgári és vallási tekintetben, de mivel mi még azt is szívből gyűlöljük, aki csak emlékeztet a polgárságra és a vallásra, így ezek kormányváltás esetén inkább súlyosbító körülmények lesznek, ha valaki a számonkérőszék elé kerül.
 1. Nemzeti őrsereg eltörlését! Nem akarunk több katonát látni! 1918 óta semmit nem változott a véleményünk ebben a kérdésben.
 1. Közös teherviselés helyett, fizessenek a gazdagok! Fekete-Győr András nagypapája mondogatta gyakran: „a kulák kulák marad, listával és lista nélkül is”. Itt az ideje tehát, hogy a zsíros parasztok beszolgáltassanak, és megfizessék a jólétük árát. Ilyen még nem volt, de neki kell kezdeni a társadalmi szerkezet radikális átalakításának!
 1. Urbéri viszonyok megszüntetése. Ezt nem tudjuk biztosan, hogy azt jelenti-e, amit gondolunk, hogy jelent, de ha igen, akkor egyetértünk a megszüntetésével. Alapvetően elutasítjuk, hogy az embereket úgy címkézzenek, hogy urak és hölgyek, ennek a világnak már lejárt az ideje. A bérek tekintetében azonban kivételt teszünk: az urak bére túl sokáig volt magasabb, mint a hölgyeké, eztán keressenek kevesebbet! A magukat hölgynek valló urak fizetését nem csökkentjük!
 1. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján! Nem kellenek választások, a Momentum minden társadalmi csoportot egyenlően képvisel és megjelenít. Ezzel elejét vehetjük a szavazatvásárlásoknak is, és a határon túli magyarok sem szólhatnak bele az életünkbe! Minden sérülékeny kisebbségi csoportot egyenlően képviselünk! A magyarok többségben vannak az országban, így igazából gazdasági és kulturális erejük miatt úgysem szorulnak képviseletre.
 1. Nemzeti Bank helyett IMF. Eddig még sosem történt baj abból, ha egy balliberális kormány gigahitelt vett fel a kormányzás hibáinak az elfedésére. A jobboldali kormányoknak ugyanis eddig mindig sikerült visszafizetniük a felhalmozott adósságokat.

kapcsolódó

 1. A katonaság esküdjék meg az új alkotmányra, hogy felhagynak a „magyarkodással”, elég volt az uszításból és a fegyverkezésből. Az ország érdekét az szolgálja, ha gyenge a magyar haderő. Amerika úgyis megvéd minket. Azonnal csatlakozzunk az orosz ellenes nyugati koalícióhoz, abból eddig még sosem volt baj. Nem szeretnénk megvárni, amíg a szövetségeseink újra egy észak-magyarországi várost kell bombázzanak noszogatásképpen!
 1. A politikai státusfoglyok szabadon bocsáttassanak! Ennek teljesüléséhez azonban előbb be kell börtönöztessenek. Amit a diktatúra elmulasztott, azt a Momentum bepótolja. Akik segítették az Orbán-rendszer működését, azokat internálni kell, segítséget kell nyújtsunk az átnevelésükben. Ez egy jól bevált gyakorlat, a Momentum egyáltalán nem veti el a hagyományok tiszteletét. Jelentse fel még ma Fidesz-szavazó szomszédját!
 1. Unió, Unió, Unió! Az Európai Unió tagjai vagyunk, így semmi jelentősége, a határoknak. A kerítést le kell bontani, történelmi igazságtételként pedig a románoknak adjuk az ország Tiszáig tartó részét. Úgyis csupa fideszes választókerület kerülne a románokhoz. Semmit nem veszít ezzel az ország. Szukcsesz!