Karácsony Gergely békekölcsöne

A potens, proaktív városvezető archetípusa, a Párbeszéd nevű radarszint alatti zöldkomcsi párt erős embere ismét írásba adta, hogy főpolgármesteri ciklusát panaszkodással és tarhálással kívánja átvészelni.

Karácsony levélben fordult a fővárosi vállalkozókhoz (emlékeztetőül: a koronavírus miatti gazdasági helyzetben talán a legnagyobb veszteségeket éppen a budapesti idegenforgalmi és vendéglátó szektor szenvedte el), hogy a kormány által hozott vészhelyzeti intézkedések ELLENÉRE lesznek szívesek mégis fizetni, ha nem akarjuk, hogy alapvető szolgáltatások leállításával mutassa meg a városvezetés, ki az úr a háznál.

Forrás: Youtube

Majdnem olyan pozitív és hiteles kezdeményezés ez, mint a Rákosi-korszak békekölcsöne, amikor a háború utáni újáépítésre hivatkozva minden állampolgár kb. egy havi fizetését szedték be kötelezően önkéntes alapon.

Akkor is minden ok megvolt rá, hogy az adózók erőn felül járuljanak hozzá a baloldal bénázásához, most is lehet keresni hibást, miért nem képes gazdálkodni a Budapest élén vakarózó baloldali koalíció.

Mikor az Alapjövedelem Kerékpáros Lovagja átvette a bőséges tartalékokkal kipárnázott budapesti éléskamra kulcsait elődjétől, Tarlós Istvántól, még nem sejtettük, milyen gyorsan tud majd némi bénázással a nyakára hágni az örökségnek.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mára, szűk másfél évvel az önkormányzati választások után már csak kifogások, vádaskodások és látványos Facebook posztok jelentik a kemény munkát. Meg persze a még a munka elkezdése előtt is egyre dráguló Lánchíd-felújítás.

De szedjük is össze, hogy a fővárosi vállalkozók milyen módon teremthetnék elő azt a bevételt, amelyet ezekre az erős kezű, robbanékony szakpolitikusokra bíznánk:

  • Rúgjunk ki munkavállalókat! A kereskedelemben tapasztalható csökkenés miatt úgysem éri meg fenntartani ennyi munkahelyet. HA visszaáll kereslet, majd fokozatosan lehet újakat fölvenni. Ez most nem a szolidaritás ideje, a Fővárosnak kell a pénz!
  • Céges vagyon átcsoportosítása! Autóflotta? Termelő gépek? Saját tulajdonú telephely? MINEK? Úgyis csak áll benne a pénz! Tényleg azt akarják a kedves, lebzselő budapesti cégek, hogy ne ihassunk tiszta ivóvizet, mert ők ülnek a vagyonukon? Akkor tessék szíves lenni megmozdulni, micsoda reakciós, burzsoá mentalitás ez?
  • Nyúljunk a zsebünkbe! A korábbi évek gazdasági prosperitásából (nem a kormány gazdaságélénkítő erőfeszítései miatt, éppen annak ellenére!!!!) származó, amúgy az átmeneti veszteségekre elkölthető tartalékoknak jobb helye van a Karácsonynál. Majd adnak belőle alapjövedelmet MINDENKINEK.
  • Hitelfelvétel! A kormány nemrég meghirdetett 10 millió forintos, újrakezdést segítő, nulla százalékos kamatozású vállalkozói hitelprogramja most kivételesen jókor jön! Kérdéses, ki maradt talpon a következő hónapokban, jó vállalkozó bizonytalanra pedig nem vállal kockázatot! Fordítsuk a hitelt olyan, biztos és jól működő befektetésre, mint a baloldali városvezetés munkája! Lesz belőle még több kerékpársáv és Facebook-posztok!

Forrás: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Esetleg Karácsonyék burkolt fenyegetőzés és siránkozás helyett elkezdhetnének tájékozódni a lehetőségekről, átcsoportosítani és leépíteni fölösleges költségeket (Gál J. Zoltán?), de leginkább dolgozni.

Kezdetnek például egy pillanatra kinézni a saját kis álomvilágukból. Akkor látnák, hogy mindenki küzd a felszínen maradásért, azok is, akik nyafogás helyett valódi munkát végeznek.