A milliárdos vállalkozó, aki az utolsó utáni pillanatban reformálná meg a válságban lévő ellenzéket

Gattyán György jól ráérzett arra, hogy hiány alakult ki a politikai piac baloldali szegletében. Csak olyan termékek sorakoznak a polcon, amelyekre rendkívül csekély igény mutatkozik, hiszen már 1989-ben lejárt a szavatosságuk. A Livejasminból meggazdagodó üzletembernek komoly tervei vannak, kérdés, hogy pár hónap alatt mennyire tudja végigvinni ezeket. Mindenesetre a "Miniszterelnök-jelölt kerestetik!" verseny az előválasztás után is folytatódik az ellenzéknél.

Az ellenzéki előválasztási verseny még korántsem ért véget. Mindössze annyi változott, hogy az eredményeket ezután körülményesebb lesz manipulálni, mivel nem Magyar György számlálja a szavazatokat.

Gattyán György minden jel szerint belép a politikai küzdőtérre, és miniszterelnöknek jelölteti saját magát.

A milliárdos vállalkozó tökéletesen ráérzett arra, hogy kínálati válság alakult ki a politikai piac baloldali szegletében. Csak olyan termékek sorakoznak a polcon, amelyekre rendkívül csekély igény mutatkozik, hiszen már 1989-ben lejárt a szavatosságuk.

Az elmúlt évtizedekben mindössze annyi történt a baloldalon, hogy a marketingeseik újracsomagolták a rossz ízű és szagú portékákat, majd forgalomba hozva azokat megpróbálják ráerőltetni az emberekre.

Ez a magyarországi baloldal harmincéves története dióhéjban. Legutóbb akkor derült ki, hogy mekkora is az igény a baloldal által kínált termékekre, amikor öt baloldali jelölt közül a magát jobboldali keresztényként azonosító Márki-Zay lett az előválasztás győztese.

A kegyelmi időszak azonban nem tartott sokáig. Jó eséllyel a Fidesz stratégáit is meglepte, hogy az „új ember” aurája milyen gyorsan elpárolgott Márki-Zay körül. Az érzékelhető szavazói érdektelenség pedig újra mozgásba hozta a rendszert. Előlépett Gattyán György, aki bejelentette indulását a 2022-es választásokon.

A sokadik milliárdos, aki aktivizálta magát a Fidesz ellenében, Gattyán mégis fekete lónak számít az ellenzéki mezőnyben.

 

Egyrészről a teljes digitalizáció programja sokkal érthetőbb és fogyaszthatóbb, mint bármi, amivel a magyarországi baloldal az elmúlt 20 évben az emberek elé állt.

Másrészről a baloldali ellenfeleivel ellentétben Gattyán legalább elmondhatja magáról, hogy pályafutása során számtalan munkahelyet hozott létre a fiataloknak. Ismerve a közeget, ezzel a magyar milliárdos minden tekintetben messze a baloldali mezőny elejére kerül.

Ez még akkor is igaz, ha ezt a Livejasmin létrehozásával valósította meg.

Erkölcstelen, etikailag aggályos?

Lehet. De semmivel sem aggályosabb vagy erkölcstelenebb annál, ahogy Bajnai, Gyurcsány, Dobrev vagy Bige meggazdagodott.

A Gattyánnal szemben megfogalmazott vádak, miszerint morális szempontból elítélhető módon jutott a vagyonához, csak abban az esetben érvényesek, ha ugyanígy számonkérik a többi ellenzéki szereplőt is.

A politikába belépő milliárdos egyébként már jó ideje igyekszik levetkőzni a pornócézár imázst. Joggal. Ő is érzi, hogy élete nem lehet kerek úgy, hogy egy pornóoldalból megszerzett milliárdjait számolgatja.

Szeretne részese lenni valami valódi elismeréssel kecsegtető vállalkozásnak. Ezért indul el a '22-es választásokon. Üzletemberként egyszerűen ráérzett, hogy az ellenzéki versenyben egyedül is sikeresebben szerepelne, mint a legtöbb főállású politikus a baloldalról.

Gattyán felbukkanása a politikában annak a jele, hogy a miniszterelnök-jelölti casting még korántsem ért véget.

Sőt. Olyannyira veszélyt jelent a baloldali szereplőkre nézve, hogy nem kizárt az sem, hogy '22-ben egyedül is képes lesz arra, hogy akkora támogatottságot zsebeljen be, mint a nagy jelöltek együtt.

Ezek után nem meglepő, hogy néhány nap alatt kiderült, hogy valójában a Fidesz embere.

Gyurcsány nem látja a nevét a fizetési listán, így más magyarázata nem lehet az indulásának.

A Gattyánnal szemben megfogalmazott vád éppen úgy igaz, minthogy Karácsony Gergelyt titkosszolgálati megfigyeléssel kapták rajta azon, hogy sofőrjével a buszsávban autózott, miközben az átlagemberek dugóban ültek. Vagy az, hogy Bajnait beleravaszkodták az ingatlaneladásokról szóló beszélgetésbe.

Gattyán György politikai szerepvállalását nem igazán lehet máshogy értelmezni, mint a baloldal válságtüneteként.

A társadalom baloldali része sem kívánja hatalomba segíteni a jelenlegi ellenzéket. Mást és másokat akarnak látni és hallani. Erről azonban az ellenzék vezetői nem akarnak tudomást venni.

Inkább végigszenvedik Márki-Zay Péterrel az utolsó hónapokat. Vagy ami még valószínűbb, az utolsó pillanatban behoznak helyette egy még gyengébb jelöltet.