A Mátrixot megálmodó Wachowski-fivérekből Wachowski-nővérek lettek - így fintorgunk generációs bálványunkra

Tudtátok, hogy a kultikus sci-fi a transzszexualitásról szól? Mi sem. Hogy mi vehet rá egy testvérpárt, hogy nővé operáltassa magát? Megpróbáltuk megfejteni. A lényeg: kellett a pénz, és nem lenne rossz behúzni egy új réteget a sztorira.

Mi, akik már józan, félérett fejjel megérhettük 1999-et, tudjuk, hogy az az év A film éve volt és marad. A John Malkovich-menet, Amerikai szépség, Harcosok klubja, A hatodik érzék... és mindenek fölött a Mátrix.

Elnézést, ha valaki  a kedvencét kihagytam. De csak a felsoroltak között szerepel legalább két olyan alkotás, amire – ahogy véget ért a vetítés – szó szerint mentek még egy kört a nézők, akárcsak a Vidámparkban. És most a Mátrix 2. és 3. része után jön egy 4. kísérlet is. Hát meglátjuk. A téma mindenesetre többszörösen is aktuális.

A Mátrix a Wachowski-fivérek legfontosabb (sőt, igazából egyetlen) műve, a különböző generációk a mai napig nem tudnak leszakadni róla. Hatására sokan komolyan vallják és hirdetik, hogy mindannyian csak szimulációban élünk. Mi több: a férfigyűlölet ellen felszólalók is a híres piros pirulát nevezték ki mozgalmuk szimbólumának. Természetesen azt is a Mátrixból merítve, annak ébresztő szerepére utalva.

Erre húsz évvel később azt látjuk, hogy a rendezőpáros tagjai előbb nővé operáltatták magukat, majd azt is benyögték, hogy az egész film a transzszexualitásról szól. Csak akkor még „nem érett meg rá a világ”, hogy ezt nyíltan is  kimondják.

Hát, izé. Így döntsd le generációk bálványait, jó lecke. Kicsit az jut eszembe, amikor Szörényi azt magyarázta az István, a király Alföldi-féle feldolgozásának premierjét követően, hogy

eddig senki nem vette észre, hogy a darab utolsó nagy himnikus dala, a Felkelt a napunk valójában egy gúnydal, ki van csavarva. Úgy írtam, hogy a lelki szemeim előtt lebegett a pillanat, amikor piros nyakkendőben masírozunk a Hősök terén, és integetünk Rákosi pajtásnak. Kicsit idegesített, hogy ezt nem vették észre.

Nem, nem vettük észre, talán még Bayer reagált így. De lehettem volna én is. Úgy látszik, a Mátrix valódi üzenetét sem „vettük észre”. Ennek ellenére a felszíni, felületes síkját kapargatva is egy kiválóan élvezhető mozi volt és marad is.

De most nem is a film az igazán fontos. Hanem az, hogy mi vesz rá két fiútestvért, hogy nővé akarjon válni, nőként akarjon élni?

Kultikus film a Mátrix Forrás: IMDB
Kultikus film a Mátrix Forrás: IMDB

Larry és Andy, akik mostanra már Lana és Lilly: napfivérekből holdnővérek. Hát, a szüleik valamit nagyon félrenézhettek... Apjuk hardcore ateista volt, anyjuk pedig katolikusból a sámánizmus felé forduló szektás.

Ám ez sem magyarázhat meg mindent, sokan ennél hülyébb szülőkkel is képesek később normális életet élni. Két nővérük már volt, ez sem lenne önmagában baj. Bár, hogy játékfüggőként éjjel-nappal a padláson gépeztek (Dungeons & Dragons), az már kicsit gyanúsabb. Úgyhogy vigyázzunk a gyerekeinkre!

  • Lilly még Andyként nőt vett feleségül 1991-ben,
  • 2016-ban már arról nyilatkozott, hogy (fiú)barátja van,
  • 2019-ben pedig egy transzszexuális férfival (Mickey Ray Mahoney) költözött össze. Már mi se tudjuk követni, nyugi.
  • Lana még Larryként szintén nőt vett feleségül 1993-ban,
  • majd miután évekig látogatott egy BDSM-klubot és egy ott dolgozó dominát Los Angelesben, 2002-ben (lebukásakor) elvált. Érdekesség, hogy ekkor már folyamatban volt a nemiátalakító-műtétje: 2012-ben, első hollywoodi hírességként lépett transzgenderként a nyilvánosság elé.
  • Szívmelengető hír: a dominával (Karin Winslow) azóta is együtt vannak, sőt 2009-ben össze is házasodtak. Szurkolunk, hogy továbbra is egészséges legyen a szexuális életük! Hogy mit is csinálhatnak szabadidejükben, elképzelni is nehéz. Nem is akarjuk.
És ami még fájóbb: a Wikipédia és az IMDb angol szócikkei is totálisan tárgyilagosan tudósítanak róluk új, választott keresztnevükön és önjelölt női személyes névmásukon. Mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Ezt választották, eszerint élnek, tehát tiszteletben kell tartani, mert akkor Ők már Azok. Értitek. Az enciklopédia is megírta.

Jó, tényleg elnézőek vagyunk a művészfélékkel: a Rosemary gyermeke sem lett attól rosszabb, amit Polanski a magánéletben művelt. A Mátrix esetében pedig TUDJUK, hogy Wachowskiék is csak médiahekkelnek. Egészen biztosan a valóságban is egy dupla csavarral próbálják elhinteni az egész transzis mesét, és megpróbálnak egy új réteget behúzni a sztorira. Ez is a cselekmény része.

A valódi Értőket pedig nem lehet ilyen átlátszó trükkökkel átverni...