A Márki-Zay Péter által látogatott lobbiszervezetnek papírja van arról, hogy ellenzi a rezsicsökkentést

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje két évig delegált volt a több mint 3000 nagyvállalatot tömörítő Eurelectric nevű lobbiszervezetnél. Az Eurelectric a közelmúltban többször is kifejezte a hatósági árszabályozással, vagyis rezsicsökkentéssel szembeni mérhetetlen ellenszenvét. Legutóbb idén novemberben támadták meg Frans Timmermansnál a román rezsicsökkentést.

 • Márki-Zay Péter ugyan elrejtette az önéletrajzából, de mi megtaláltuk, hogy 2011 és 2012 között a hazai munkáltatója, az EDF–Démász az Eurelectric nevű brüsszeli lobbiszervezetbe delegálta. A szervezet kimondott célja az európai villamosenergia-ágazatban tevékenykedő multik érdekeinek képviselete a brüsszeli döntéshozók felé.
 • A Kontra további vizsgálódása során kiderült, hogy az Eurelectricet épp a francia EDF vezérigazgatója, Jean-Bernard Lévy vezeti. Vagyis a Márki-Zay Péter korábbi munkahelyét képező EDF áll a 3500 cége tömörítő Eurelectric élén. Bele sem merünk gondolni, hogy mekkora tőkeerőt képező konglomerátumról van szó.
 • Elgondolkodtató a lobbiszervezet piacokról alkotott elképzelése, amely éppen egybevág az MZP által is képviselt liberális gondolkodással. Vagyis – véleményük szerint – az a jó, ha az állam minél kevésbé avatkozik be a piac működésébe a kiugróan magas energiaárak esetén. Tehát pontosan az olyan jellegű, a fogyasztókat védő intézkedéseket ellenzik, mint például a rezsicsökkentés.
 • Egy idei, Frans Timmermansnak írt levélben kimondottan követelték a romániai rezsicsökkentés eltörlését. Egy másik, 2016-os dokumentumban pedig a magyar szabályozást is kritizálták, és kifejtették, hogy az „ágazat régóta vár az új árazásra, számukra előnyösebb tarifákkal” Magyarországon.
 • A Márki-Zay mögött álló multinacionális vállalatok alig várják, hogy visszatérhessenek Magyarországra, ami teljesen érthető, hiszen a baloldali vezetés féktelen profithajszolást biztosított számukra. Persze a magyar emberek kárára.

Ahogy korábban arra a Kontra elsőként hívta fel a figyelmet, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter egy francia tulajdonú energetikai multicégnek, az EDF–Démásznak dolgozott vezető beosztásban több mint másfél évtizeden keresztül. Az EDF jelenleg is több mint 80 százalékban a Francia Állam tulajdonában áll.

De azt is a Kontra írta meg elsőként, hogy bár mindenhonnan törölni próbálták, egy helyen mégis nyoma maradt annak, hogy Márki-Zay Péter bizottsági tag volt az egyik legismertebb, globális érdekeket képviselő brüsszeli energetikai lobbiszervezetben, az Eurelectricben.

Forrás: Kontra
Forrás: Kontra

Márki-Zay ugyanis nem sima óraleolvasó volt a dél-magyarországi energiaszolgáltatónál, hanem egy olyan vezető, akit a francia tulajdonú multi két éven át (2011–2012) mint bizottsági tagot delegált Magyarországról az EURELECTRIC Budget 2020 nevű projektjébe.

Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Ahogy korábban azt már megírtuk, az  Eurelectric az európai villamosenergia-ipari vállalatok legjelentősebb szakmai és érdekvédelmi szervezete, de más kontinenseken is létezik tagszervezete. A  számtalan multit magába tömörítő konglomerátum kimondott célja, hogy az ágazat érdekeit képviselje az EU-s döntéshozók felé az energiapolitikán át a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a lakossági fogyasztók területéig.

kapcsolódó

 • Eltitkolt részlet: Egy brüsszeli energetikai lobbiszervezetnél volt vezető a rezsicsökkentést támadó Márki-Zay

  Eltitkolt részlet: Egy brüsszeli energetikai lobbiszervezetnél volt vezető a rezsicsökkentést támadó Márki-Zay

  Egyik önéletrajzában sem tüntette fel, hogy a rezsicsökkentés környékén az Eureletric bizottsági tagja volt, azonban a Kontra rátalált az elrejtett információra. Pedig fontos lett volna erről tájékoztatnia a közvéleményt, hiszen a globális szervezet több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak. Egyre inkább érthetővé válik, a baloldal kormányfő-jelöltje miért megy el a falig annak érdekében, hogy megfúrja a magyarok millióinak komoly segítséget nyújtó rezsicsökkentést.

Az EDF vezérigazgatója irányítja a 3500 céget magában foglaló Eurelectricet is

A Kontra most folytatja a nemzetközi lobbiszervezet bemutatását.

Mint a honlapjukon található leírásból kiderül, az Eurelectric 3500 vállalatot képvisel 32 európai országban. Vagyis túlmutat az Európai Unión .

Az tehát biztos, hogy egy irgalmatlan nagy tőkeerőt képviselő cégcsoportról beszélhetünk, amelynek vélhetően döntő befolyása van a teljes villamosenergetikai ágazatra egész Európában.

Elég csak ha végignézünk a szervezet vezetőségén:

Az elnökséget épp a francia, a korábbi cikkünkben már bemutatott EDF-vezérigazgató látja el: Jean-Bernard Lévy.

 

Azaz érdemes megjegyezni, hogy a Márki-Zay munkahelyét jelentő francia EDF vezérigazgatója egyben a legnagyobb európai ágazati lobbiszervezetet is vezeti. Ekkora súlyú vállalkozásról van tehát szó.

Ráadásul jól mutatja a francia állami beágyazottságát, hogy Lévy korábban a francia ipari miniszter kabinetfőnöke is volt. Sőt,  francia becsületrenddel és érdem/lovagrendi címmel is kitüntették.

A szervezet alelnöke, egyben az Electrica SA vezérigazgatója a román Georgeta Corina Popescu. Nem meglepő módon Popescu a francia EDF-vezérigazgatóhoz hasonlóan szintén bejáratos hazája politikai közegébe is, hiszen korábban az Energia Minisztérium államtitkáraként is funkcionált.

 

A második alelnök, egyben az E.ON vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum.

 

2008-ban alakult magyar tagozat is az Eurelectricben, amelyben természetesen az akkori EDF–DÉMÁSZ is tagként vett részt.

Nem kell a rezsicsökkentés

Az Eurelectric különböző dokumentumokban fejti ki az álláspontját az ágazatot érintő kérdésekről. Érdemes arról is beszélni, hogy mit gondolnak többek között a piacról.

Itt ugyanis kifejtik, hogy szerintük növelni kellene az integrációt, és mindenképp szükséges lenne csökkenteni a politika befolyását a kiugró energiaárak esetén. Vagyis pontosan az olyan jellegű, a fogyasztókat védő intézkedéseket támadják, mint például a rezsicsökkentés. Majd a piac mindent beáraz. Láthatjuk Nyugat-Európában, hogy milyen jól működik ez...

 

Ezek a gondolatok itthon sem ismeretlenek, hiszen az ebből a közegből érkező Márki-Zay Péter Gulyás Márton Partizán című műsorában kifejtette kísértetiesen hasonló álláspontját a témában:

Hát én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz.

A román rezsicsökkentés ellen MÁR felléptek, a magyart egyelőre csak kritizálták

De az Eurelectric ennél tovább is ment, hiszen idén novemberben Frans Timmermansnak, az ágazatért felelős Bizottsági alelnöknek írt levélben követelték a romániai rezsicsökkentés eltörlését. 

Forrás: AFP

A dokumentumban írt érvelésük szerint:

„a piac önszabályozása megoldja az árakat, (…) az Európai Bizottságot felhívják, hogy azonnal fejezzék ki aggodalmukat a befektetők védelmében, illetve arra kérik, hogy kezdjen párbeszédet a román kormánnyal a helyzet megoldására”.

www.eurelectric.org
www.eurelectric.org

De egy másik, 2016-os dokumentumban a magyar szabályozás is megkapja a magáét, hiszen az Eurelectric ebben kifejti, hogy kockázatosnak találják a magyar szabályozási rendszert. 

És később arról is értekeznek, hogy a villamosenergia-szektor Magyarországon már évek óta várja az új árazási sémát, a számukra előnyösebb tarifákkal.

 

A várakozás oka pedig érthető, hiszen a korábban MZP-nek is munkát adó multinacionális vállalatok nem kis profittól estek el a rezsicsökkentés bevezetése óta.

Ennek oka pedig az, hogy a jobboldali kormányzat a fogyasztó kisemberek érdekeit helyezte előtérbe a külföldi multikéval szemben.

Márki-Zay hátán térhetnének vissza a kiebrudalt multik

Korábbi cikkünkben azt is kifejtettük, hogy ez pontosan mit jelent az „előnyös tarifa” a nemzetközi, multinacionális vállalatok értelmezésében, hiszen ők voltak azok, akik a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején a legnagyobb haszonélvezői voltak  az ezen kormányok felelőtlen privatizációs és liberalizációs politikájának.

kapcsolódó

 • A francia energialobbi állhat Márki-Zay előretörése mögött?

  A francia energialobbi állhat Márki-Zay előretörése mögött?

  Jó eséllyel a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek szeretnének visszatérni Magyarországra egy kormányváltást követően, hiszen a balliberális kormányok időszaka "szabad rablást" jelentett számukra. Márki-Zay Péter korábban is ezeknek a multiknak dolgozott, és ma is az ő érdekeiket képviseli többek között a rezsicsökkentés támadásával. Könnyen lehet, hogy ők állnak a hódmezővásárhelyi polgármester mögött.

Ahogy azt megírtuk, a francia, német és olasz energetikai cégek térnyerése 1995-ben kezdődött Magyarországon, a baloldali kormányok pedig 2008-ra teljesen liberalizálták mind a villamosenergia-, mind a gázszektort. Az így ellenőrizhetetlen helyzetbe került multik pedig kényük-kedvük szerint verték fel az árat. 2010-re hazánkban kellett a legtöbbet fizetni az áramért és a földgázért. A magyar emberek kifosztásából származó profit pedig szépen külföldre vándorolt.

Természetesen visszasírják ezt az időszakot a Márki-Zay mögött álló multik, akik – mint láthatjuk – nincsenek kevesen, és irgalmatlan nagy tőkét képviselnek: elég csak az Eurelectric mögött álló 3500 vállalkozásra gondolni.