A magyar foci a kettős mérce áldozata lett

Pörge Bélát, a Pörge grundol blog szerkesztőjét, A pálya jobboldala podcast állandó szereplőjét kérdeztük arról, hogy mi a véleménye a Magyar Labdarúgó-szövetséget sújtó FIFA büntetésről, mi áll a szokatlanul szigorú döntés hátterében.

Mint ismeretes az angolok elleni meccsen történt állítólagos rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, egy másik zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztette a FIFA. Mindezen felül az MLSZ-nek 65 millió forint bírságot is ki kell fizetnie.

  • Mi a véleményed a büntetésről? Megérdemelten kaptunk újabb zárt kapus eltiltást?

Ez egy nehéz kérdés, nem vagyunk teljesen ártatlanok, de amivel a büntetést indokolták, az egyszerűen nem történt meg. Azt tudni kell, hogy maguk az angol játékosok, az angol csapat edzője is azt nyilatkozták közvetlenül a meccs után, hogy nem tapasztaltak rasszista megnyilvánulásokat.

A többségnek ugyanez volt a tapasztalata. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a nézők között elvegyült ellenőr hallott valamit, hatvanezer ember közül néhányan elejtettek rasszista megjegyzéseket és ez elég volt a FIFA döntéshozóinak.

  • A magyarokkal szemben mintha mostanában gyorsabban eljárna a futballszövetségek keze.

Egyértelműen tetten érhető a kettős mérce, de ez is egy összetettebb probléma annál, hogy egyszerű nemmel vagy igennel válaszoljunk.

Én úgy látom, hogy a kisebb európai országokat esetében könnyebben szabnak ki büntetéseket, korábbi esetek miatt kicsit "feketeseggűek" lettünk. Tényleg nem vagyunk teljesen ártatlanok. A visszaesőt pedig jobban büntetik.

Azt azonban észre kell venni, hogy rengeteg példa van arra, hogy a magyarokat jobban megbüntetik olyasmiért, amiért más ország szurkolói semmilyen szankciót nem kapnak.

  • A mostani büntetésünkben is benne voltak a korábbi balhék számlája is?

Én azt gondolom, hogy a mostani büntetést főként a dobálás miatt kaptuk. Sterlinget, a színesbőrű angol játékost poharakkal dobálták meg, mikor egy gól után a magyar szurkolók elé ment örömködni. Azt gondolom, hogy a dobálásért jár a büntetés, azonban a szurkolókban nem volt rasszista szánék ebben az esetben sem.

Ha fehér játékos lőtte volna a gólt és a magyarok előtt ünnepel, azt éppúgy megdobálták volna.

A tanulság mégis az, hogy jobb, ha mindenki a saját rasszából való játékost dobálja, különben lesújt a FIFA büntető keze.

A viccet félre, jobb, ha senki nem dobál senkit, azonban megtörténik az ilyesmi egy focimeccsen. A német bajnoki meccsen is volt dobálózás, a francia válogatott elleni EB meccsünkön is rengeteg poharat dobtak a pályára a francia szurkolók, mégsem kaptak büntetést.

Erre mondom, hogy egyértelmű a kettős mérce. A dobálózás esetében konszenzus van, az igazságos az lenne, ha a dobálás minden esetben maga után vonná a megfelelő büntetést. Függetlenül attól, hogy kit dobtak meg és ki volt az elkövető.

  • Visszatérve a rasszizmus vádjához. A térdelés kifütyülése is rasszizmus?

Az angol bajnoki meccseken is előfordul, a lengyel válogatott meccsein is, és még sorolhatnánk. Itt is érvényesül a kettős mérce, kifejezetten a magyar szövetséget szívatják. Azt hiszem, hogy a nemzetközi szövetségeknél nem elég erős a lobbierőnk. Más magyarázat nincs. Persze az is kiábrándító, hogy ilyen alapon osztogatnak büntetést.

A magyarokat sújtó büntetés azért is fájdalmas, mivel az angolok gyakorlatilag megúszták az olaszok elleni meccs minden bűnét.

  • A politika nem szüremkedhetett be a foci világába is?

Nem hinném, ha megnézzük, akkor a lengyeleket nem büntetik olyan súlyosan, mint minket, pedig politikailag éppen ott állnak, ahol a magyarok. Ez önmagában nem lehet ok, de lehet benne némi része.

Visszaesők is vagyunk, minket jobban figyelnek, de inkább a kettős mércére kell figyelni.

Néha megérdemeljük a büntetést, de másokat enyhébben vagy egyáltalán nem büntetnek meg azért, amikért nálunk zárt kapus meccset rendelnek el.

  • Az ítélet amúgy súlyosnak számít?

Középsúlyos, ahhoz képest, ami az angol meccsen történt, ahhoz képest viszont súlyosnak számít. Azért mert néhányan bedobtak néhány poharat, nem járna zárt kapu. Mert összességében ez történt, mert az nem ér zártkapus büntetést, hogy a hatvanezer emberből volt tíz, aki huhogott. De emiatt pályát bezárni, erős. A himnuszt nem fütyülték ki.

  • Az olasz himnuszt kifütyülték az angolok. Lett következménye?

Nem, jó kérdés, hogy az angolok miért nem kaptak büntetést, hogy az EB döntő után semmilyen büntetést nem kaptak. Ott járt volna.