A magyar egészségügy kifogástalan állapotban van - A baloldal kétszer is rendbe tette

Újabb nagyszabású és sikeres kampányon van túl a baloldal. Örömmel jelenthetem, hogy a polgárok egy jelentős része retteg a keleti oltóanyagoktól.

Nem tudom, hogy az ellenzék miért hisztériázik az egészségügy állapota miatt, hiszen minden a legnagyobb rendben kell legyen vele. Legalábbis, ha hihetünk a balliberális pártok szavának, akkor a magyar egészségügy a lehető legjobb állapotban van. A most óbégatók többsége ugyanis ott szorgoskodott, mikor az európai színvonalú magyar egészségügy alapjait lerakták. Már ha hihetünk a balliberális pártok szavának. Az SZDSZ kifejezetten ezzel a szlogennel kampányolt az utolsó ciklusuk előtt: Rendbe tesszük az egészségügyet! Többször megígérték, tehát biztos rendbe tették. És mi okunk lenne kételkedni abban, amit mondanak?  

 

Kökény Mihály a szocialistákra jellemző szakértelemmel, Horváth Ágnes pedig a liberálisokra jellemző becsületességgel vezette át a magyar egészségügyet az űrkorszakba. Már ha hihetünk a balliberális pártok szavának.

A nyolc évnyi MSZP-SZDSZ kormányzás négy szoci és két liberális politikust fogyasztott el az egészségügyi tárca élén.

Ez alatt a két ciklus alatt pedig öt éven keresztül Gyurcsány Ferencnek hívták a miniszterelnököt, aki jakobinus hévvel vetette bele magát az országjobbító reformok levezénylésébe. Borzasztóan sikeres évek voltak. Olyan korszakalkotó innovációk fűződnek a kormányzásukhoz, mint példának okáért a határon túli magyarok elleni gyűlöletkampány, a költségvetési adatok meghamisítása, emberek agyonveretése, szemek kilövetése.

Az újítások sorát hosszan lehetne sorolni, azonban az egészségügy kapcsán az egyik legnagyobb előrelépést a vizitdíj és a kórházi napidíj jelentette! Hogy lelkesedtek érte az egészségügyi dolgozók!

Gy. Ferenc a választási vitában szemérmesen letagadta, hogy be akarják vezetni az ágazat megmentésére létrehozott csodafegyvert. Meglepetésnek szánta. A balliberális sikerszériában akkor keletkezett törés, amikor Orbán Viktor fondorlatos ármánykodásai elgáncsolták a haladást, egy populista népszavazással tönkretették a magyar egészségügy egyik legutolsó lehetőségét. Igazából a vizitdíj még nem is tudta kifejteni kedvező hatásait, mikor a Fidesz véget vetett a diadalmenetnek.

Pedig mindenki látta, hogy a reformok működnek: mérsékelték a pazarló egészségügyi kiadásokat, ezzel párhuzamosan bevezették a vizitdíjat, illetve a szocialista szolidaritás és a liberális méltányosság szellemében a betegeknek napi díjat kellett fizetniük a kórházi ágyért. Egy új korszakot jelentett az alapellátás történetben az is, amikor 2007 januárjától megszűnt a háziorvosok eszköz és ingatlantámogatása. A szakértők úgy látták, hogy a polgárok úgysem mennek olyan gyakran orvoshoz a vizitdíj miatt, ezért teljesen felesleges új eszközökre elszórni az államkasszából származó drága forintot.

Az ágyszámokkal is rengeteg baj volt mielőtt Gyurcsányék hozzá nem nyúltak az elavult rendszerhez. A reformok következtében véget vetettek a tékozlásnak.

Végre kórházi osztályok szűnhettek meg, öt kórházat pedig sikerült végleg bezárni. Igen, megcsinálták!

Többek között a fővárosi Schöpf-Merei Kórházra, és a Svábhegyi Gyermekkórházra került lakat, illetve az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) működését, közismert nevén a Lipótmezőt is megszüntették. Sokáig azt rebesgették, hogy a liberális egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes szcientológus háttere is közre játszott az OPNI bezárásában, azonban ez nem nyert teljes bizonyosságot. Amennyiben mégis igazak lettek volna a folyosói pletykák, abban az esetben a szakmai döntés mögött álló tudományos támogatás még erősebb volt. Igen, ez egy olyan korszak volt, amikor még szakemberek álltak a minisztériumok élén.

Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet
Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Forrás: Wikipédia

És mégis mit tett az Orbán 10 év alatt?

  • 91 kórház megújult részben vagy teljesen
  • 23 új rendelőintézet és 34 új mentőállomás épült
  • folyamatosan újuló autópark a mentőegységeknél, a mentőautók átlagéletkora így 8,3 évről 4,8 évre csökkent.
  • 4 centrum kórház, 24 társkórház, 32 szakrendelő épült 700 milliárdból
  • 2010 óta kétszeresére emelték az ápolók bérét, jövőre esedékes, hogy az újabb emeléssel háromszorosa lesz a 2010-es összegnek.
  • az orvosok bére a legutóbbi emeléssel az ötszörösére nőtt 2010 óta az Orbán-rezsim 7339-cel több orvost és 5929-cel több ápolót alkalmaz az egészségügyi intézményekben.

És még lehetne folytatni, de az igazi bűn mégis az volt, hogy a vizitdíjat elkaszálták, a 300 forintos befizetéseknek a hiánya azóta is sajgó seb az egészségügy testén.

Nem csoda azonban, hogy jutott forrás és energia az egészségügyre, hiszen mindeközben a gazdaságban is kisebb csoda történt. Az előző Medgyessy-Gyurcsány kormány által generált államháztartási hiányt sikerült egy év alatt 9,2 százalékról 6 százalékra csökkenteni. Ennek mindössze az volt az ára, hogy az infláció az egekbe, a gazdasági növekedés a földbe állt. Az éves infláció 3,9 százalékról 8 százalékra nőtt, a gazdasági növekedés 5 százalék helyett 1,3% százalékra csökkent. Megjegyzem, hogy azok a közgazdászok, akik az Orbán-kormány éveken át tartó 4-5 százalékos gazdasági növekedését naptárhatással, illetve időszakos jószerencsével magyarázták, nos azok a kiváló tudósok hallgattak ebben az időszakban. Miért is szólaltak volna meg? Hiszen minden a legnagyobb rendben volt, és még az egészségügyet is majdnem helyrehozták. Már ha hihetünk a független szakértők szavának.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Szóval a géniusz, akinek a magyar államiság 2004-2010-ig tartó aranykorát köszönhettük, felállt a parlamentben és gyilkosnak nevezte a kormány tagjait.

Tudni illik Orbán Viktor és kormánya személyesen felelős minden egyes elhunytért, akik a koronavírus fertőzés következtében haltak meg. Az ellenzék munkáját segítő, nyugaton is nagy elismerésnek örvendő szakértők nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter személyesen hurcolták be a vírust Magyarországra. Mert lezárást és diktatúrát akartak a kezdetektől.

Ugyan ezek a szakemberek javasolják az ellenzéknek, hogy a szeretteiket elvesztő polgárok gyászát konvertálják át kormány-ellenes gyűlöletté. Itt a választás a nyakunkon, kár lenne hagyni, hogy elillanjon az a sok indulat, harag és keserűség, ami a gyászból fakad.

Gyurcsány Ferenc pedig nem rest hallgatni a szakértőkre! Ő egy technokrata, jéghideg fejjel számításokat végző politikai géniusz, aki kiállt és gyakorlatba ültette a politikatudósok elméletét. Mintha a Political Capital mondta volna tollba a mondókáját.

Gyurcsány Ferenc azonban ismét meglepő szerénységről tett tanúbizonyságot, nem számolt be a pártja és szövetségeseinek kampánysikereiről. A beszédét mindössze azzal kellene kiegészíteni, hogy elmondja, igen, újra megcsináltuk!

Az oltásellenes kampány eredményes volt, a polgárokat rettenetes kétségek feszítik a vakcinák megbízhatósága miatt. Sokan nem mernek regisztrálni vagy oltást felvenni, mert attól félnek, hogy Putyin személyesen (vagy Orbánon keresztül, mert így szokták intézni a sötét üzelmeiket) csepegtetett novicsokot a vakcinákba.

Az oltásellenes kampány sikerről alkotott személyes tapasztalatom abból fakad, hogy éppen egy riport elkészítésén dolgozom, amely során az derült ki, hogy a cigányság egy jelentős része nem bízik egyik vakcinában sem. Egyszerűen félnek, a médiában egymásnak ellentmondó híreket olvasnak, és nem tudják eldönteni, hogy ki mond igazat. A roma önkormányzatok vezetői pedig iszonyatos erőfeszítések árán kell meggyőzzék az embereket, hogy ne higgyenek az ellenzéki médiának, és a Facebookon futó hirdetéseknek, az oltás az egyetlen esély arra, hogy elkerüljük a fertőzést és a nagyobb bajt.

De mielőtt indokolatlan előítélet alakulna ki bennünk a romák hiszékenysége miatt, akkor gondoljunk a nemrég elhunyt DK-s képviselő esetére. Szegény ember annyira hitte a pártja hazugságát, hogy visszautasította a keleti vakcinát, amit a háziorvosa ajánlott. Egy hónappal később koronavírus fertőzésbe halt meg.