A LIBE-jelentéssel Brüsszel megkezdte a felkészülést a '22-es magyar választásra

"Magyarország ellenségei megkérdezték a magyar társadalom ellenségeitől, hogy minden rendben van-e a magyar társadalommal. Majd közösen megegyeztek abban, hogy Magyarország nem jogállam." A jelentéstévő csapatnak öt balliberális és két jobboldali tagja volt, így nagy meglepetés nem történt: hazánkat ismét elítélte az Európai Unió, ezúttal a momentumos Donáth Anna közreműködésével.

Két hónapja Magyarországon járt a LIBE (az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága) delegációja, hogy újabb jelentést készítsen hazánkról.

A háromnapos látogatás célja az volt, hogy felmérjék, hogyan érvényesül Magyarországon a sajtó és az igazságszolgáltatás függetlensége, illetve a tudományos élet szabadsága, valamint biztosítottak-e a kisebbségek jogai.

A jelentéstévő csapatnak öt balliberális és két jobboldali tagja volt. Mind pártpolitikusok. Nem bízták tehát a véletlenre, hogy milyen ítélet szülessen majd Magyarország ügyében.

Olyannyira nem, hogy a küldöttség tagja volt Donáth Anna is, akit nem lehet azzal megvádolni, hogy túláradó szeretettel fordulna a magyarság és a magyar kormány irányába.

De nem a momentumos politikus az egyetlen súlyosan rothadt alma a kosárban. A küldöttséget az a francia zöldpárti politikus, Gwendoline Delbos-Corfield vezette, aki évek óta dühödt bírálója Magyarországnak. Legutóbb a gyermekvédelmi törvény kapcsán követelte hazánk uniós szavazati jogának felfüggesztését.

Szóval erős kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a küldöttség tagjai valóban szakmai és jogi szempontok alapján alkottak-e véleményt Magyarországról. Ezek az aggályok azonban nem hatják meg az Európai Unió döntéshozóit: a jogállami normákkal szembemenve

pártpolitikusokat bíztak meg azzal, hogy az egyik vetélytársukról jelentést készítsenek.

Ugye érthető?

Egyébként a jelentés alapjául a civilnek mondott, valójában politikai szervezetek vezetőinek a véleményei szolgáltak. Ezek a társaságok vagy a balliberális EP-frakciók támogatását élvezik, vagy ideológiai szövetséget alkotnak hazánk ellenségeivel, mint például

  • az RTL Klub, 
  • a Political Capital, 
  • a Magyar Helsinki Bizottság,
  • a Magyar LMBT Szövetség képviselőivel.

A sor azonban még rengeteg izgalmas névvel folytatódik. Mind elfogulatlan szereplői a magyar közéletnek.

Értsd:

Magyarország ellenségei megkérdezték a magyar társadalom ellenségeitől, hogy minden rendben van-e a magyar társadalommal. Majd közösen megegyeztek abban, hogy Magyarország nem jogállam, és meg kellene büntetni a magyarokat.

Még pontosabb, ha úgy fogalmazunk: a LIBE-bizottság vizsgálódása olyan, mintha 5 kereszténygyűlölő ateistát és két egyházi személyt bíztak volna meg azzal, hogy készítsenek jelentést az egyik egyházkerület működéséről.

Nahát, végül 5:2 arányban az a döntés született, hogy hatalmas bajok vannak az egyházkerület körül. Milyen meglepő. 

Neeeem, nem azért ítélték el őket, mert keresztények, és képesek megszólítani a híveket. Az ítéletnek semmi köze a tagok többségének kereszténygyűlöletéhez.

Az elmarasztalás azért jár, mert rossz illata van a tömjénnek, hideg a szenteltvíz, a kereszt kirekesztő, a latin szavak használata a fasizmusra emlékeztet, a templomi freskók és festmények heteró és fehér szereplői pedig nem fejezik ki az európai népesség sokféleségét.

És egy ilyen eljárást jogszerűnek ítélnek meg az Európai Unióban.

Az eljárásról a delegáció két jobboldali tagja is elmondta a véleményét:

A találkozókból az derül ki, hogy Magyarország tiszteli a jogállamiságot. Néhány – főleg szélsőbaloldali – kollégám azonban már előre eldöntötte, milyen véleményt fog képviselni, szemben azzal, hogy mi az igazság, és mit mondanak el nekünk azok, akikkel beszélünk 

– mondta a delegáció spanyol tagja, Jorge Buxadé Villalba.

Nicolas Bay francia EP-képviselő szerint: „A meghallgatások során senki sem tudta bizonyítani azt, hogy Magyarországon sérülne a jogállam. Egyetlen konkrét példát, semmiféle adatot, bizonyítékot sem tudtak mutatni nekünk. A magyar kormányt kizárólag politikai vádak érik olyanok részéről, akik vállaltan a Fidesz ellenfelei. A hétfős delegáció öt tagja nyíltan ellenzi az Orbán Viktor által képviselt intézkedéseket. Abszolút nem egy független, elfogulatlan delegáció érkezett Budapestre, hanem egy olyan, amelyik – úgy vélem – a vizsgálódás végeredményét is előre megírta”.

Két fecske azonban nem csinál nyarat, ahogy két tisztessége politikus még nem változtathatja meg egy már régen eldöntött ügy kimenetelét. Ők legfeljebb tanúskodhatnak majd egy nap, hogy a demokrácia védelmében milyen antidemokratikus eljárást folytatott le az Európai Unió.

Egy ilyen vizsgálatig azonban még sok víz lefolyik a Dunán, és egyelőre a LIBE diktálja a szabályokat. A jelentés elfogadásával pedig Brüsszelben is kezdetét vette a magyar országgyűlési választásokra való felkészülés, az Európai Unió elitje egyértelműen a magyarországi baloldal mellé állt.

Ennél azonban sokkal keményebb támadásokra kell felkészülnie a magyar társadalomnak. Le akarják váltani a nemzeti kormányt, hogy egy helytartó, egy vazallus foglalja el Orbán Viktor helyét a parlamentben.

Hogy ez az illető végül a brüsszeli energetikai lobbiszervezetnél dolgozó Márki-Zay Péter lesz-e vagy másvalaki, az egyelőre talány.

Ha ilyen iramban múlik el az „új ember” varázsa, a végén kénytelenek lesznek újra valamelyik lejáratott karakterért nyúlni.