A LIBE-bizottság magyarországi látogatásának háttere

Cikkünkben utánajárunk annak, hogy kik is azok, akik a LIBE-bizottság keretében jelenleg is Magyarországot támadják.

 • A LIBE-bizottság delegációja hivatalosan a jogállamisági normák érvényesüléséről akart tájékozódni Magyarországon, a gyakorlatban ez egy hazánk ellen zajló politikai jellegű eljárás legújabb felvonásának minősíthető. Amelynek nyomán frissíteni fogják a Sargentini-jelentést.
 • A LIBE-bizottság delegációjának vezetője a Judith Sargentini utódjának számító Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld politikus.
 • A LIBE-bizottság hazánkba látogató tagjai közül Malin Björk svéd szélsőbaloldali politikus neve szerepel Soros György megbízható szövetségeseinek a listáján. De a hazánkat várhatóan decemberben elmarasztaló LIBE-bizottságnak összesen 11 olyan tagja van, akik szerepelnek Soros szövetségeseinek listáján.
 • De hogy jól lássuk, hogy kikkel állunk szemben, érdemes megemlíteni, hogy a testület Magyarországra látogató hét képviselőjéből hárman tagjai Európai Parlament LMBTQ-lobbiszervezetének, az Intergroup on LGBTI Rights-nak, ők a következők: Gwendoline Delbos-Corfield, Malin Björk és Donáth Anna.
 • A hétből négyen hivatalosan is különböző baloldali EP-frakciók tagjai, egyikük Isabel Wiseler-Lima luxemburgi politikus pedig az EPP baloldali szárnyát erősíti. Ő nem mellékesen Jean-Claude Juncker és Frank Engel párttársa.
 • A LIBE-bizottság az itt tartózkodása alatt a következő Soros-szervezeteket kereste fel hazánkban: Helsinki Bizottság, Amnesty International, Transparency International, Menedék-Migránsokat Segítő Egyesületét és a Magyar LMBT Szövetség. Így tudjuk, hogy valójában kinek a véleményére voltak kíváncsiak.
 • A látogatás egy politikai jellegű támadásnak tekinthető, ami összefüggésben áll a jövő évi parlamenti választással. Magyarán: a LIBE és az EP baloldali többségének a célja a magyar ellenzék segítése. Koncepciós eljárás zajlik Magyarország ellen, a politikai jellegű támadást pedig megpróbálják jogi köntösbe öltöztetni.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) a héttagú delegációja 2021. szeptember 29. és október 1. között Magyarországra látogatott, a hivatalos indoklás szerint azért, mert a jogállamisági normák érvényesüléséről akart a testület „tájékozódni".

A látogatás hivatalos célja az volt, hogy megnézzék mi változott a 2018 szeptemberében a Magyarország ellen megindított 7-es cikkely szerinti eljárás óta. A látogatás tapasztalatai alapján pedig decemberben fogják frissíteni az úgynevezett Sargentini-jelentést, aminek alapján megindította az Európai Parlament az eljárást.

A magyar kormány kritikája szerint a látogatás valódi célja az országgyűlési választások előtt mindössze bő fél évvel az, hogy helyzetbe hozza az ellenzéket. Tehát szó sincs valódi tényfeltárásról, hanem ez a testület politikai alapon kívánja elítélni Magyarországot, amit majd megpróbálnak valahogy jogi köntösbe öltöztetni. A LIBE-bizottság delegációjával találkozó Varga Judit igazságügyi miniszter ezt a következőképpen értékelte:

a küldöttség nem titkolt szándéka, hogy az általuk elv helyett eszközként használt jogállamiság kérdéskörében újabb támadást indítsanak a gyermekvédelmi törvény miatt, valamint, hogy a lassan teljes érdektelenségbe fulladó 7-es cikkely szerinti eljárásról tárgyaljanak".

 

Ha áttekintjük a LIBE-bizottság Magyarországra látogató tagjainak a hátterét, illetve összességében véve a testületet, akkor azt fogjuk látni, hogy szoros kapcsolatban állnak Soros György amerikai milliárdos szervezeteivel, illetve a nemzetközi LMBTQ-lobbival, továbbá támogatják a migrációt. 

Ők jöttek „vizsgálódni” Magyarországra

A hazánkba látogató LIBE-bizottsági tagok a következők:

 • Gwendoline Delbos-Corfield (zöldek-Franciaország),
 • Malin Björk (szélsőbal-Svédország),
 • Bettina Vollath (S&D-Ausztria),
 • Isabel Wiseler-Lima (EPP-Luxemburg),
 • Donáth Anna (Renew-Magyarország), 
 • Nicolas Bay (ID-Franciaország) és
 • Jorge Buxadé-Villalba (ECR-Spanyolország).

Egyből feltűnik a momentumos Donáth Anna neve, aki utolsó pillanatban ugrott be a liberális Renew Europe-frakció részéről, Ramona Strugariu román EP-képviselő helyére.

Nyilvánvaló, hogy egy magyar ellenzéki politikus nem tud elfogultság nélkül dönteni Magyarországot illetően, de a LIBE-bizottság hivatalos indoklása az volt, hogy korábban vizsgálódtak Bulgária és Szlovénia ügyében, akkor pedig a testületnek volt bolgár, illetve szlovén tagja is.

Amikor viszont Lengyelországban tettek látogatást, akkor Nicolas Bay francia EP-képviselő tájékoztatása alapján nem engedték, hogy a delegáció tagja legyen egy lengyel konzervatív (ECR) kormánypárti politikus.

(Megjegyzés: Donáth Anna tagja az Európai Parlament LMBTQ-lobbiszervezetének, az Intergroup on LGBTI Rights-nak is tagja.)

A LIBE-bizottság magyarországi delegációját Gwendoline Delbos-Corfield francia zöld (Les Verts) politikus vezette, aki Judith Sargentini jelentéstevő utódjának számít. Az ő feladata most az, hogy továbbvigye a holtpontra jutott 7-es cikkely szerinti eljárást.

 

Az Origo cikke alapján Delbos-Corfield asszony EP-frakciója és franciaországi anyapártja javaslatai között szerepel a migránsok szétosztása. A zöld politikus legutóbb a gyermekvédelmi törvény kapcsán Magyarország uniós szavazati jogának felfüggesztését követelte.

A téma kapcsán ő is aláírta azt az írásbeli kérdést, amelyet az Európai Parlament képviselői intéztek az Európai Bizottsághoz. Néhány hete egy LIBE-bizottsági ülésen pedig azt követelte, hogy a helyreállítási alapból érkező EU-s pénzek elköltésére vonatkozó helyreállítási tervet jóváhagyás előtt Magyarország esetében százszor jobban vizsgálják, mint más országok esetében.

Korábban Soros György budapesti egyeteme, a CEU mellett is lobbizott. Tavaly pedig a magyar veszélyhelyzeti törvényt támadta. Gwendoline Delbos-Corfield tagja az Intergroup on LGBTI Rights-nak.

Malin Björk – svéd szélsőbaloldali (Vänsterpartiet) politikus, aki EP-beli felszólalásaiban szintén gyakran támadta Magyarországot. Bevándorláspárti nézeteket vall, az ő javaslata volt az a jelentés, amely szerint az EU tagállamaiban évente körülbelül 240 ezer migránst kellene szétosztani.

 

Björk egyszer kijelentette: „Magyarország számára nem csupán lehetséges, hanem kifejezetten üdvös is lenne pár ezer migráns befogadása”.

Továbbá ő is támogatta azt a javaslatot, hogy vonják meg az uniós forrásokat azon tagállamoktól, amelyek nem akarnak migránsokat befogadni. 2014-ben részt vett abban tiltakozásban, amely nem engedett felszállni egy Svédországból induló repülőt, amiért ült rajta egy éppen kitoloncolt iráni illegális migráns. Idén januárban úgy nyilatkozott, hogy „mind a svéd, mind az uniós menekültpolitika rasszista”, kiemelve ennek egyik okaként Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Júniusban ő is tiltakozott a bizottságnál a gyermekvédelmi törvény miatt, és a vitában a magyarországi demokrácia és a jogállam leépítése részének nevezte az LMBTQ-jogok csorbítását. Idén felszólalt a Budapest Pride mellett. Björk Svédország első vállaltan leszbikus képviselője az Európai Parlamentben.

Korábban társalapítója és szerkesztője volt a Scumgrrrls nevű online feminista-leszbikus magazinnak.

Malin Björk amúgy a Soros-féle Open Society Foundation által tartott rendezvények lelkes résztvevője. A Magyarországra látogató LIBE-bizottsági tagok közül ő az egyetlen, aki szerepel Soros EP-beli megbízható szövetségeinek a listáján.

2019-ben napvilágra került, hogy trükközik a költségtérítésekkel. A svéd belpolitikában kisebb botrányt kavart, amikor kiderült, hogy úgy is felvesz az EP-beli napidíját, hogy Brüsszelben él a női partnerével és a két gyermekükkel.

Ide kapcsolódik, hogy az Európai Parlamenttől kapott pénzügyi keretének egy részét – saját bevallása alapján – a szélsőbalos frakció logójával ellátott műanya női klitoriszokra költötte.

Az utóbbival kapcsolatosan Malin Björk azt mondta, hogy 200 darab 3D műanyag klitoriszt rendelt, amit szétosztott és ennek az emberek nagyon örültek. Björk is tagja az EP LMBTQ-lobbiszervezetének, az Intergroup on LGBTI Rights-nak.

Bettina Vollath – osztrák szociáldemokrata (SPÖ) politikus, a Szocialisták és Demokraták (S&D) EP-frakció tagja, aki a bevándorláspárti nézeteiről közismert.

Migránsok kötelező jellegű elosztását kifejezetten támogatja, szerinte: „szükségünk van tehát legális menekülési útvonalakra, emberi jogi alapú és egyéni menekültügyi eljárásokra, működő tengeri mentésre, valamint a legális munkaerő – migráció módjaira és lehetőségeire – és mindez további késedelem nélkül".

 

Bettina Vollath az Európai Parlamentben korábban „független bíróságok és sajtószabadság nélküli látszat-demokráciának" nevezte Magyarországot. A CEU kapcsán pedig azt javasolta, hogy ne mindig csak a bíróságokra hagyatkozzanak, hanem politikailag oldják meg az ügyet.

Idén júliusban a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos európai parlamenti vitában fellépést sürgetett Magyarország ellen.

Ugyanezen Európai parlamenti vitán kijelentette, hogy szerinte Magyarországon a nők jogait korlátozták. Az utóbbi időben gyakran tweetelt a magyar LMBTQ-közösség vélt sérelmeivel, illetve a Facebook-oldalán kiállt a Pécs Pride mellett. Egy nagyobb botrány fűződik a nevéhez: 2009-ben a saját pártjával keveredett vitába, amikor a grazi alapszervezetnek nem akarta megfizetni a 15 ezer eurós tartozását.

Isabel Wiseler-Lima – luxemburgi politikus, az Európai Néppárt (EPP) baloldali-liberális szárnyához tartozik, a Keresztény Szociális Pártban (CSV) pedig együtt politizált Jean-Claude Juncker egykori bizottsági elnökkel és a korrupciós botrányba keveredett Frank Engellel.

 

Wiseler-Lima asszony bevándorlási és LMBTQ-témában a baloldali frakciókkal azonos álláspontot szokott képviselni. A magyar gyermekvédelmi törvényt elítélő júliusi EP-határozat néppárti jelentéstevője volt, és felszólalásában támadta azt.

A LIBE-bizottság további Magyarországot támadó tagjai

Roberta Metsola – a máltai, elvileg jobbközép Nemzeti Párt (EPP-tag) politikusa. Metsola Magyarország ellen szólalt fel, majd pedig így is szavazott a Sargentini-jelentést követő vita után. 2016-tól kezdődően határozottan szorgalmazta a kötelező betelepítési kvóták ráerőltetését valamennyi tagállamra. Pártja 2017-ben megszavazta az azonos neműek házasságának az engedélyezését a máltai parlamentben. Metsola elnökletével 2021 februárjában az EP létrehozott egy vizsgálóbizottságot, amelynek a célja, hogy kivizsgálja a magyar határőrség működését, mert a baloldali sajtó szerint a magyar határőrök illegálisan toloncolnak ki migránsokat Szerbiába.

A politikusnő 2013 óta tagja az EP-nek, 2020 októberében pedig az EP egyik alelnöke lett. Tagja az LGBTI Intergroupnak. Szerepel Soros megbízható szövetségeinek a listáján.

Forrás: AFP

Sophia In’t Veld – holland balliberális EP-képviselő és delegációvezető. A politikusnő számtalan alkalommal támadta Magyarországot, a migrációtól az állítólagos korrupción át a gender-ügyekig és a jogállamiságig.

Sophie in 't Veld 2021 márciusában arról tweetelt, hogy szerinte a vita Magyarországgal és Lengyelországgal nem jogi, hanem politikai természetű, és ezért „politikai választ is igényel".

Tehát bevallotta, hogy nem a jogállamisággal, hanem a társadalmi-politikai berendezkedéssel van problémája Magyarország és Lengyelország esetében.

2020 májusában a koronavírus-törvény miatt kritizálta Magyarországot, kijelentve: „Orbán Viktor végzett a magyar demokrácia és a jogállamiság megölésére vonatkozó projektjével. Nyilvánvaló, hogy a magyar kormány intézkedése nem összeegyeztethető az EU-tagsággal”.

Még az Európai Bizottsággal is szembeszállt amely kimondta, hogy Magyarország nem sértett meg semmilyen uniós elvet a koronavírus-törvény kapcsán. Szó szerint ezt reagálta erre: „elegem van az állandó jogi megközelítésből, Magyarországot akkor is el kell ítélni, ha a koronavírus-törvény jogszerű”. Szintén akkor egy EP-vita során „halottnak nevezte” a magyar demokráciát. A 2019-es EP-választás előtt néhány nappal kiderült, hogy Veld több mint 27 ezer eurónyi (9 millió forint) szállásköltség-térítést vett fel 2018-ban, miközben 15 éve Brüsszelben él. 2019 szeptemberében a holland politikusnőnek is azzal volt a problémája, hogy a görög EU-biztos porfóliójába az európai életmód védelme is beletartozna. Korábban elnökségi tagja volt az LGBTI Intergroupnak. Szerepel Soros megbízható szövetségeinek a listáján.

Forrás: AFP

Iratxe García Pérez – a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a politikusa, az EP szocialista frakciójának (S&D) a vezetője. Főképp gender- és nő-ügyekkel foglalkozik.

A legnagyobb visszhangot kiváltó botránya az volt, 2021 márciusában ellenezte, hogy az EP megvitassa Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő 2017 októberében történő kivégzését (felrobbantották az autóját), mivel azóta bebizonyosodott, hogy a máltai kormánypárt, az S&D-frakcióban ülő Munkáspárt egyes politikusainak a megbízásából gyilkolták meg az újságírónőt, mivel ő feltárta a baloldali kormány korrupciós ügyeit.

Iratxe García Pérez ezt „fake news”-nak nevezte, ezen sokan felháborodtak, főleg a jobboldali politikusok közül. A magyar koronavírus-törvény kapcsán 2020 májusában volt egy vita az EP-ben, amelyen Iratxe García Pérez azt mondta, hogy a magyar kormány meg akarja szüntetni a demokráciát: „Nem Magyarországot akarjuk támadni, hanem azokat, akik a demokráciát akarják megszüntetni egy európai országban". Szerepel Soros megbízható szövetségeinek a listáján.

Juan Fernando López Aguilar – szintén a spanyol baloldali politikus. 2018 decemberében az EP szavazott az úgynevezett migránsvízum bevezetéséről, ennek Juan Fernando López Aguilar volt az egyik legnagyobb támogatója, erről azt mondta: „A dokumentum széleskörű kompromisszum, amellyel üzenetet küldünk a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők számára".

A migránsvízumot végül nem szavazták meg. A LIBE-bizottságban számos alkalommal sürgette a migránsok szétosztását. 2019 júliusa óta egyébként ő a LIBE-bizottság elnöke. 2020. március 24-én a LIBE-bizottság honlapján megjelent egy sajtóközlemény, melyben a testület nevében a tagok kifejezik aggodalmukat a magyar parlamentben a veszélyhelyzet kiterjesztéséről és a büntető törvénykönyv ebből következő módosításáról történő szavazást illetően. Később kiderült, hogy ezt a szöveget López Aguilar egyedül írta, előzőleg, konzultáció céljából még csak össze sem hívta a LIBE-bizottságot. Tagja az LGBTI Intergroupnak. Szerepel továbbá Soros megbízható szövetségeinek a listáján.

Következtetés

A fentiek tükrében kicsit sem nevezhető meglepőnek, hogy a LIBE-bizottság Magyarországra látogató delegációja olyan Soros György alapítványa által pénzelt szervezeteket is felkeresett, mind a Helsinki Bizottság, az Amnesty International, a Transparency International, a Menedék-Migránsokat Segítő Egyesületét és persze a Magyar LMBT Szövetség.

A héttagú bizottság öt baloldali-liberális képviselője már tulajdonképpen mindent eldöntött, még azelőtt, hogy Magyarországra látogatott volna. Nyilvánvaló, hogy mivel is akarják frissíteni a Sargentini-jelentést. Az ítélet már előre megszületett, a látogatás pedig a koncepciós eljárás egyik  állomásának tekinthető csupán.

Ez egy politikai jellegű támadásnak minősíthető, ami összefüggésben áll a jövő évi parlamenti választással. Magyarán: a LIBE-bizottság és az Európai Parlament baloldali-liberális többsége így próbálja meg befolyásolni a magyarországi választási kampányt a hazai ellenzék helyzetbehozása érdekében. Hiszen, ha tényleg az emberi és állampolgári jogokért aggódnának, akkor például a LIBE-bizottság elítélte volna a 2006-os rendőrterrort, de mégsem tett így, mivel ezelőtt 15 évvel Magyarországon egy baloldali-liberális kormánykoalíció volt hatalom, és Brüsszel azt aktívan támogatta.