A legszarabb ellenzéki kampányhimnuszok: Pa-Dö-Dő, Antsi és még sokan mások

A humor, az újságírás és a politikai dalok írogatása mind-mind ellenzéki műfaj. Mutatjuk, miért.

Az újságírás ellenzéki műfaj.

– mondta többek között Andrassew Iván, Hargitai Miklós és Beck Tamás.

A humor ellenzéki műfaj.

– ezt a gondolatot pedig Farkasházy Tivadarnak tulajdonítják, de régi rádiókabarés közhelynek is betudható. Ellenzéki persze csakis akkor, amikor jobboldali kormány van hatalmon: ismerjük a logikát, még ha azóta ki is forgattuk már párszor.

Ám létezik még egy műfaj, amelyet valóban teljesen meghódított a baloldali ellenzék (a kényszeres listázgatáson és aláírásokon kívül):

  • ez pedig az idióta kampányhimnuszok világa.

Nem értem, miért, de ezek a művészemberek valamiért úgy érzik, hogy nekik azonnal dalban, méghozzá rendkívül silány dalokban kell elmondaniuk, miért szükséges a kormányváltás. Hogy lássátok, mennyire nem túlzás, vegyük csak a kétségkívül Grammy-esélyes Antsi legújabb förmedvényét, ahol a Lambada dallamára énekli, hogy Orbán megbukott:

Persze tudjuk, ő is csak viccel, mint amikor mi a Paintben rajzolunk-írunk valami színvonalon alulit. Ezt amúgy a többi száma után is el szeretnénk hinni, de YouTube-csatornája alapján leginkább egy megszállott képe rajzolódik ki előttünk. Európa, segíts!

Forrás: szamizdata.szdsz.hu
Forrás: szamizdata.szdsz.hu

De kicsit tekerjünk vissza, mert a nagyon szar nóták kultusza nem ma kezdődött:

SZDSZ, 2002-es kampányzáró: a rendezvény végén a párt 175 egyéni képviselőjelöltje óriási kórust alkotva, a méltán népszerű Pa-Dö-Dö együttes vezényletével kormánybúcsúztató dalt adott elő: „A könyvelőnk majd feljelent, a Széchenyi-terv füstbe ment, hol van itt a Happy End?” refrénnel. 

Kevés dolgot sajnálok jobban, mint azt, hogy sehol sem találtam meg a kép- vagy hanganyagot... 

És persze az MSZP is kivette a részét a popsikerekből: a 2006-ban elkészült legendás indulójukat információink szerint a Geszti–Berkes-duó írta, bár ezt az állítólagos szerzők nem nagyon reklámozzák... Igaz, nem is tagadják. Annyira jól sikerült a dal, hogy 2010-ben aztán egy új verzióval is megpróbálkoztak:

Én nem rombolok, és barikádot sem emelek, de építettem hidat, utakat és tereket... igen, mégis IGEN!

Aztán jött 2014 és a Nem tetszik a rendszer, ami akkor még csak egy rossz viccnek tűnt, aztán azóta rájöttünk, hogy egész jó kis dal volt, és Karsay Dorottya is tök helyes volt még akkor.

Nem tetszik, hogy egyre szarabbul érzem magamat hazámban, nem tetszik, hogy a haverok, a rokonok nemsokára disszidálnak (...) Nem tetszik, hogy a diplomám egyre inkább szart sem ér.

És nem álltak le... 2018-ban jött a Momentum valami furcsa, Moby-koppintós kesergővel. Csoda, hogy nem jutottak be?

De a DK se akart kimaradni a slágergyártásból: Czeglédy Csaba, román színek, Ferenc és végre egy tényleg szuper, életigenlő nóta!

Aztán jött a dicsőséges 2019 és a Szabó-Kimmel Tamás (utánanéztem, civilben amúgy pont színész) előadásában legendássá vált szerzemény. Egyébként Karácsony Gergelynek kampányoltak ezzel:

De szauna a metró, tiszta kosz a város; az Astorián levegőt venni is káros.

Bejött. Győztek, Karácsony ezt is mind megoldotta azóta. Vagy ha nem, akkor azért, mert Orbán nem engedte! Ja, és a szerzőknek még Cseh Tamáséktól is volt pofájuk átemelni egy szövegrészletet (vagyunk lakói...). És Budapest tényleg nem lett Felcsút-Alsó... A hülye.

kapcsolódó

Így érketett el 2021, a kampányindulók fekete éve, ezt nyugodtan mondhatjuk: NoÁr, Élni hívlak és a Szél Bernadettékkel rappelő Csordás Anett.

És... Döntsük le a falakat (inkább ne), és persze fűre lépni itt is szabad.

...de ez is csak egy gyors merítés, többször csak találomra!

A trendet látva semmi okunk abban reménykedni, hogy az ellenzék kicsit visszavenne ebből a fura szokásából (talán kifárasztásra játszanak?), sőt:

2022-től előre félünk, mi jöhet még?