A könyv, amelyről először a South Park jutott eszünkbe, de aztán rádöbbentünk, ez a valóság

Kritikánk a Bolond lyukból című kiadványról, amely nemcsak az egyetemi könyvtárakban, hanem a kocsmákban is hasznos lehet.

Az írás mindig megmarad, és egy olyan gyorsan változó korban, mint a mostani, talán mindennél fontosabb maga a könyv, a papírra nyomtatott tinta, ami még az utolsó szerver leállása után is működőképes és használható adathordozó lesz. A kézzel fogható könyv a kultúra támasza.

Kell hitről szóló írás, hogy az ember tudjon mihez viszonyulni. Kell a történetírás, hiszen csak a múltat ismerve léphetünk előre. De a jelen megtestesítése is ugyanígy feladatunk. A jövőírással eleddig sosem próbálkoztak, de ebben a században ez is eljött: van nekünk egy South Parkunk, ami félelmetesen pontosan írja le a holnap eseményeit.

Ez a rajzfilm-sorozat ugrott be elsőként, amikor kezembe vettem az Alapjogokért Központ gondozásában megjelent Bolond lyukból című könyvet.

Forrás: Facebook/Alapjogokért Központ

Végiglapozva a rengeteg cikket, először azt hittem, hogy a South Park forgatókönyvét adták ki, ami egyébként rendkívül mulatságos olvasmány lenne. Csak aztán az összes oldalpárnál, minden egyes szemlénél ott van a szerzők neve és a megjelenés helye.

Mert ez a könyv olyan cikkek gyűjteménye, melyek elsőre nevetségesek, elsőre nem is hisszük el, hogy egyáltalán ilyet valaki leírhat, aztán megdöbbentőek, végül az érzelmi hullámvasút a kilátástalan elkeseredés felé fordul, hogy meghatározó liberális sajtóorgánumok képesek leírni és egyetérteni például azzal, hogy a feketék előbb kaphassanak oltást a fehéreknél, vagy hogy a húsvét egy queerünnep, de olyan cikk is akad, amely a kereszténységet úgy gyalázza, hogy nem is merem idézni.

Mindez azért fontos, mert ha valaki mindezt előadja a kocsmában  a politikával nem foglalkozó pajtásainak, akkor azok kinevetik, hogy ugyan, ez is csak „kormánypropaganda”. Szúrjunk nekik vissza ezzel a könyvvel, amely hiteles forrásokkal ellátva ad fegyvert a kezünkbe!