A kereszténység 10 főbűne - Puzsér és az egyházi hierarchia

A mindenhez is értés egyik alapeleme, hogy a bármiről alkotott véleményedet sose félj feltölteni a youtube-csatornádra. Kedvenc történész-hajtóműmérnök-teoloógusunk is így tett, amikor a kereszténység bűneiről megfogalmazott gondolatok szállták meg. Ahogy a focistáknál se legyen labda, a katonáknál se gépkarabély, úgy lehetőleg az egyház (egyház alatt itt leginkább a Katolikus Anyaszentegyház értendő) merészeljen mindenféle alá-fölé rendelt viszonyok alapján szerveződni.

Most kezdődő cikksorozatunkban megvizsgáljuk Puzsér és barátai 10 főbűnét a kereszténységről! 

Forrás: YouTube/Kálvinista Apologetika

Eleve érdekes gondolat, hogy valami szerveződjön nem hierarchikus alapon. 16 évesen, ha zavaros fejű gimnazista vagy, aki néhány elégtelen osztályzat után szobafogságot kapott, és nem mehet a haverokkal, biztos a te fejedben is megfogalmazódnak hasonló gondolatok, ha még kommunista is vagy mellé. Az emberiség többi része viszont régóta tudja hogy még egy táncos pár is hiearchikus alapon szerveződik, mert az egyiknek kell vezetni a másikat.

A Puzsér-univerzumban amúgy nyilván működőképes ötletnek tűnik, hogy a táncos párhoz képest sokszorosan bonyolultabb szerveződés gond nélkül létrejöhet nem hierarchikus alapon. Külön bájos, hogy egyébként maga a Puzsér-univerzum is hierarchikus alapon szerveződik. A tévé-és rádióműsoraiba Puzsér hívja meg azt, akit meg akar, és ő hozza az adott műsor témáit is.

A Mika pincéjében is Robi és FAM ül a pódiumon. A közönség meg nem ott. Abból is volt már nézeteltérésük a közönséggel, amikor túl nagy volt a közbepofázás és Robi ott mintha egész máshogy állt volna a hierarchiához.

“Egyáltalán nem kötelező ide járni, egyáltalán nem kötelező minket hallgatni.”

Ez mintha első Róbert pápa száján csúszott volna ki anno.

Akkor neki van joga hierarchikusan kanonizálni, de a katolikus egyháznak nincs? Egyébként csak úgy a rend, tehát a hierarchia kedvéért, maga a 10-es lista is hierarchikus, hiszen a listán szerelő pontok egymás alatt és fölött állnak. Ez így akkor még belefér? Az egyház esetében követeljük meg, hogy ne olyan alapon szervezze meg magát, ami alapon mi a vele kapcsolatos kritikáinkat osztályozzuk? 

A hippiromantikában időként könnyezésig hívő Robi az egyházat legszívesebben bizonyára egy nagy kommunaként szeretné látni, ahol az egyenlőség legfőbb megnyilvánulása, hogy mindenki ugyanaddig merül a közösség közös mocskában.

A hierarchia leépítésének, sőt gonosz fogalommá átminősítésének köszönhetjük a tízmillió futball szövetségi kapitány, oktatási, egészségügyi és járványszakértő országát. Nem beszélve az oltásellenesekről.

Nagyon jó, hogy mindenki mindenhez szabadon érthet, nem számít már sem társadalmi, sem tudományos tekintély. Nyugodtan le lehet gecizni a többség által megválasztott vezetőt, lehet kutyázni azokat, akik hosszú éveken át tanultak valamit ahelyett, hogy csak külsősként beleokoskodnának.

Ha bajod van a hierarchiával, soha ne menj orvoshoz, ne építésszel építtesd a házadat, ne várd el, hogy a gyereked szót fogadjon, és iskolába se küldd, ne panaszkodj, ha nem véd meg a rendőr, vagy ha valaki megszegi veled szemben a közlekedési szabályokat!

Majd szépen mindenki mindent jobban tud saját maga. Senkinél nem feljebbvaló senki, semmilyen helyzetben. Vagy mégis?

Csak az Egyház ne legyen hierarchikus, mert Robinak nyomja valami a lelkét?

Forrás: YouTube/Kálvinista Apologetika

Az egyház gonosz hierarchiája amúgy a legősibb eretnek-komonista toposz. Aztán minden eretnek-komonista próbálkozás pont ugyanoda fog eljutni. Szörnyen földszintes hülyeség, valójában minden egyes emberi szerveződés hierarchikus. Ha már egy táncos párnál is megjelenik a hierarchia, akkor ebből egyenesen következik, hogy legalapvetőbb társadalmi egység, a család is hierarchikus, miért ne lehetne hierarchikus az egyház? Jézus is csak egy apostol volt, vagy ő volt a mester, a megváltó? Na, ugye. 

És amennyire valóságidegen, annyira nem eredeti ez a gondolat. Sőt, ha van elcsépelt gondolat, vagy bármiféle eredetiség ellentéte, akkor az épp a hierarchia-mentesség számon kérése a világon.

Bónusz: Robi a hierarchia-mentességgel párhuzamosan kéri számon a meritokráciát (ami a maga tiszta formájában szintén egy mítosz, de erről majd máskor), ami viszont eredményében mindig hierarchikus lesz, hiszen az elgondolás szerint az arra érdemesebbek emelkednek ki a többiek közül, ők lesznek hivatottak vezetni stb. De hogy már az eretnekek egalitárius utópiája és a meritokrácia sem férnek meg egymás mellett, az biztos. 

Robi nem ismeri az eretnekségek történetét, ezért nem tudja, hogy azt adja elő.

A donatizmus az eretnekség eléggé régi formája, ők nyomták ezt, hogy csak Szent Emberek szolgáltathatnak ki szentséget. Mintha a pap nem lenne emberből és nem lenne bűnös. Na, ilyenkor jönnek a köcsög eretnekek, a puritánok, akik szentnek hiszik magukat, és ebbéli felhatalmazásukban idegesítik annyira halálra még a hollandokat is, hogy utóbbiak még fizetni is hajlandóak, hogy eltakarodjanak, rosszabb esetben ugyanezek kezdenek tömegmészárlásba, mert ugye a világot meg kell tisztítani a bűntől, azt meg a bűnösök hordozzák (mi, a kiválasztottak persze bűntelenek vagyunk). 

Az azért nem véletlen, hogy az eretnekek azon meggyőződése, hogy ők a „tiszták”, nagyon tetszik az értelmiségnek, akik szintén hangosan hirdetik az egyenlőséget, ám eközben fontosnak tartják kiemelni, hogy ŐK természetesen kiemelkednek az egyenlők közül kivételes intellektuális és erkölcsi képességeik révén.

Az értelmiség nem talált fel semmi újat, csak leporolta és szekuláris nyelvezettel látta el az eretnekek erkölcsi és szellemi önhittségét.