A Kádár-rendszer ősbűnei: Államadósság

Medgyessyék és Fekete Jánosék eljátszották a pénzünket

Nem hagyok sok izgalmat a végére:

  • Kádár és szakértő csapata eljátszották a pénzünket és a jövőnket a globális kaszinóban,
  • Trükkök százai: feltehetően még sorozatosan csaltak is a könyvelésnél,
  • A devizaadóssággal az igazi rendszerváltást elgáncsolták,
  • És ebben Medgyessy Péternek is végig komoly szerepe volt - már 1982 előtt is.

Honnan szedjük ezeket a súlyos vádakat? A részletes, vérprofi kutatással nem vesződtünk - minek, amikor zseniális összeállításokat olvashatunk a portfolio.hu-n és Szabó Gergely eredeti, 2016-os dolgozatában (A magyar államadósság keletkezése)?

Erősen ajánlott anyagok mindenkinek: ital legyen kéznél.

A nominális (forint) államadósság 1990 óta is folyamatosan nő - ezt már megszokhattuk, a szabad sajtó szalagcímei is folyton erről szólnak. Arról ugyanakkor már kevésbé szeretnek írni, hogy a pandémia időszakát leszámítva a GDP-arányos adósság folyamatosan csak csökkent az elmúlt 11 évben,

arról meg tényleg szinte csak alig olvashattunk, hogy eközben devizakitettségünk szintúgy brutálisan visszaesett.

Adósságunk szerkezete ugyanis teljesen átalakult 2010 után, szinte csakis forintban vettünk fel hitelt - így már nagyban (sokak bánatára) nem élhetjük át ugyanazt, amit kicsiben  - frankhitelesként - annyian átéltek a 2000-es években.

Borzasztó volt - bár, mint tudjuk: legalább volt Alkotmány!

Na de mi volt korábban (azon túl, hogy az MSZP állítása szerint a Fidesz vezette be a devizahitelezést - ez persze erős lódítás)? Hiszen szidhatjuk joggal a balliberális kormányokat, hogy már megint dollárban meg frankban adósították el az országot, de valójában ezt a módszert - és a hibákat is - jóval korábbról, még Kádérék idejéből hozták. Hiszen, mint tudjuk: ezek ugyanazok.

Kádár és szakértő csapata eljátszották a pénzünket és a jövőnket a globális kaszinóban

Ahogy a fent hivatkozott tanulmányban részletesen is olvasható: a jegybank vezetése rendre alacsony kamatú, erősödő devizákban (svájci frank, USA-dollár, japán jen) adósította el a országot: hiszen akkor jó ötletnek tűnt a látszólag olcsó hitel, hogy aztán az árfolyamveszteség elképesztő méretűre nőjön. Ismerős, ugye? Hát sose tanulnak?

Különösen nagy volt a veszteség 1978-ban, amikor a svájci frank 34 százalékot erősödött egy év alatt a dollárhoz képest, valamint 1986-ban, amikor a jen, márka, frank csaknem 40 százalékot erősödött a dollárhoz képest.

Fekete Jánosék (Fekete János az MNB elnökhelyettese volt 1968 után, nem mellesleg korábban BM II/4-es hírszerző, és az 56-os megtorlások egyik aktív résztvevője) egyszerűen elyolózták a pénzt, és mindig a rossz lóra tettek - nagy sikerük lenne manapság a WallStreetBets fórumán a #lossporn-kategóriában.

Trükkök százai: feltehetően még csaltak is a könyvelésnél

Szabó Gergelyék felfedezése és feltevése - miután egyszerűen nem jöttek ki a számítások egyik irányból sem -, hogy az árfolyamveszteség egy részét a külkereskedelmi egyenleghez könyvelték. Hogy miért? Tévedtek volna? Nem értettek hozzá? Vagy csak el szerették volna kendőzni, hogy nem jött be a Játék, Kaland, Kockázat-sorozat MSZMP-s fejezete? Esetleg tudatosan tönkre akarták tenni az országot? Ki tudja... melyik opció tetszik jobban? 

És Medgyessy Péter hol jön a képbe?

Medgyessy 1978-82 között szigorúan titkos (szt) III/II-es tisztként a kémelhárító csoportfőnökségnek dolgozott, hogy - mint elmondta - elsősorban a KGB-től védje a nemzet érdekeit a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott csatlakozási tárgyalások sikerének biztosítása érdekében (Hogy aztán 2008-ben azt mondja, hogy az IMF-hitel rossz jelzés a piac felé).

Forrás: AFP

Megnyugtató végkifejlet: a tárgyalások sikeresek voltak - Medgyessy pedig 1982-től még kivehette a részét az MSZMP további sikersztorijából pénzügyminiszter-helyettesként, majd pénzügyminiszterként. Ja, igen: a rendszerváltás után - miniszterelnöksége előtt - még jutott neki újabb két év, újra pénzügyminiszterként. De a kistehenes póló nagyon aranyosan állt neki a Szigeten!

Behajthatatlan kölcsönök

Itt se volt szerencsénk. Németh Miklós miniszterelnök 1989-ben hozta nyilvánosságra, hogy az ország 2,7 milliárd dollárnyi behajthatatlan kintlevőséggel rendelkezik. Pontos információnk nincs adósainkról (ez is figyelemreméltó részlet), de az érintett országok feltehetően a Szovjetunió, Nigéria, Irak voltak - utóbbiak az olajárak csökkenése miatt nem tudtak végül törleszteni.

Azt már csak mellékesen említjük meg, hogy az eszközoldalon is jött a kreatív könyvelés (Szabó Gergelyék következtetése szerint): a kétes követeléseket nem írta le, hanem 100%-osan behajtható kintlevőségként mutatta ki; illetve tartalékként könyvelt le külföldi bankoknál elhelyezett betéteket (amiket aztán nem kaptunk vissza soha).

Egy gondolatot, végkövetkeztetést mindenképpen ki szeretnénk emelni: van egy olyan divatos vélekedés, hogy a Kádár-korszak népe FELZABÁLTA a jövőt. Ezt az ítéletet a fentiek tükrében inkább úgy módosítanánk, hogy a Kádár-vezetés ELJÁTSZOTTA a jövőt.

Foglaljuk össze: 56-os megtorlók, szt-tisztek, MSZP-s "reform-rendszerváltók" sorozatos gondatlansága folytán növekedett törleszthetetlen méretűre a devizaadósságunk már a rendszerváltás előtt is. A téma, és főleg Szabó Gergely dolgozata csúszós talajú bugyrokba ránt minket - csak erős idegzettel szabad alámerülni.

És ha már egyszer megütöttük a bokánkat ezzel nagyon keményen, akkor a 2000-es években miért ne csináljuk újra, főleg a háztartások oldalán? Csak kétszer élünk!

Mert 2019-ben újra jöttek, és 2022-ben is újra jönnének.

Hogy újra a szakértők kerüljenek kormányra.